*Geçen Cuma Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde onlarca vatandaşımız vefat etti, yüzlercesi yaralandı. Depremden etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerimizi sunarken, hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz…

*Elazığ depremiyle bir kez daha gördük ki şehirler depreme hazır değil. Elazığ’da yıkılan bir binanın zemin katındaki kolonun kullanıcıları tarafından kesildiği ekranlara da yansıdı. Muhtemeldir ki yıkılan her binanın benzer bir öyküsü vardır…

MEMLEKETTE DEPREM GERÇEĞİ
Evet, ülkemizin ve de memleketimizin bir deprem gerçeği var.

Ve biz bu gerçeği memleketi yönetenlere sürekli hatırlatmaya çalışıyoruz.

Geçen Cuma gecesi Elazığ’daki 6.8 şiddetindeki depremle Batman’da ‘Beşik’ gibi sallanmıştı.

Evet,Batman’da  doğa felaketinin en büyük acısını 2006’da İluh Deresi ve çevresinde yaşanmıştı. Aradan 13 yıl geçtiği halde hala dere kenarındaki orta hasarlı binaların durduğuna dikkat çekiyor ve bir gün bir deprem ya da sel taşkını olursa, bu manzara hepimizin vebali olacak diye sık sık uyarıyoruz.

İluh deresine yağışlı mevsimlerde dikkat çekip, yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulunuyoruz.

Evet, Elazığ depremiyle bir kez daha gördük ki şehirlerimiz depreme hazır değil.

Hasarlı binalarda insanlar oturmaya devam ediyor.

Evet Elazığ’da yıkılan ve bazı insanların hayatını kaybettiği Mavi Göl Apartmanı 2011’deki Van Depreminde hasar gördüğünü, buna rağmen oturulabilir raporu verildiği belirtiliyor.

Yine yıkılan bir binanın zemin katındaki bir kolonun kullanıcıları tarafından kesildiği ekranlara da yansıdı.

Muhtemeldir ki Elazığ’da yıkılan her binanın benzer bir öyküsü vardır…

İLUH KENARINDA YORGUN BİNALAR VAR
İluh Deresi kenarında 2000’e yakın 30 Ekim 2006’daki sel felaketi görmüş yorgunlar bina var.

Nedense biz bu binaları güvenli hale getirmek için bir şey yapmıyoruz.

Bugün Elazığ’a yardım seferberliği başlatan kamu kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler ve STK temsilcilerinin yardımlarını izliyoruz.

Elazığ ve Malatya’daki kardeşlerimizin yardıma ihtiyacı var.

Yapılan yardım çalışmaları çok güzel ve yapılması gerekenler.

Acıda birleşiyoruz.

Artık bu şehrin de doğal afet başta olmak üzere köklü bir kentsel dönüşüm için de bir seferberlik başlatmalı…

YEREL’E DÜŞEN SORUMLULUKLAR…
-Yerel yönetimdeki yöneticilerin, günlük mesailerinin büyük bölümünü doğal afet ve depreme hazırlık için ayırmalılar.

-Bu şehrin İluh Deresi kenarındaki yorgun yapılar olası sel felaketi ya da bir depremde, önceki doğa afette çok daha büyük acılar yaşayacağımız muhakkak. Bu nedenle çok acil bir şekilde İluh Deresi çevresine kentsel dönüşüm projeleri hazırlanmalı.

-Okullar başta olmak üzere tüm kamu binalarının son deprem yönetmeliğine uygunlukları denetlenmelidir.

-İluh deresi kenarında selden hasar görmüş yapılar okul binaları gibi zorunlu bir denetime tabi tutulmalı ve güvenli olmadıkları tespit edilenler kullanıma yasaklanmalı.

-Şehir merkezinde büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmalı, depreme hazırlık amacıyla hazırlanacak kentsel dönüşüm projeleri, bu seferberlik ruhuyla desteklenmeli.

-Batman’ın yeni yerleşim alanlarının bir cazibe merkezi olabilmesi için ulaşım başta olmak üzere tüm sorunları çözülmeli, Güney çevre yolu yeni yatırımlarla gelişimi sağlanmalıdır.

-Şehirde hayata geçirilecek her yeni proje, şehrin depremselliği göz önünde bulundurularak hazırlanmalı, şehrin kıt kaynakları önceliği olmayan projeler için harcanmamalı.

-Biz gazeteciler, hiç bıkmadan usanmadan, şehrin deprem hazırlığını sorgulamalıyız. Depremi ve doğa afetleri gündemden hiç düşürmemeli, her gün mutlaka bu konuyla ilgili bir şeyler yapmalıyız.

- Şehirde ‘Depreme Hazırlık Komitesi” kurulup, deprem hazırlıklarının bu komite aracılığıyla denetlenmesi sağlanmalı. Bu komite her ay toplanıp, hazırlıkları gözden geçirmeli.

-Çocuklarımız, sevdiklerimiz gerçekten bizim için değerliyse, bu şehirde deprem ve olası doğa felaketlerinde yıkılacak tek bir bina bırakmadan bu şehri yeniden kurmalıyız.

-Tüm bunların yanında deprem sonrası için de hazırlık yapılmalı, mahalle gönüllü arama kurtarma birlikleri kurmalıyız.

Özetle söylemek gerekirse; bu şehri deprem ve doğa afetlerine hazırlamalıyız…