Bayram; sıkıntıların atlatıldığı sevinçlerin doruklara çıktığı günlerin adıdır. Umudun gerçekleştiği, beklentilerin cevaplandığı, merakların giderildiği güzel günlerdir bayramlar.

Bayramlar bizi birbirimize daha çok yakınlaştırıyor. Birlikteyken daha mutlu olduğumuzu, birbirimize el verdiğimizdeyse daha güçlü olduğumuzu hatırlatıyor. Bu bakımdan, hem ülkemize hem de bölgemize barış, huzur ve refah getirecek bu özel günlerin kıymetini bilmeli, bayramları hep birlikte, el ele gönül gönüle kutlamalıyız.

Sıkıntıdan mı, beklentiden mi bilinmez bizde sevinilecek günler çok aslında. Ancak bu çokluğa karşın bayramları bayram tadında kutlamak her ne hikmetse nasip olmuyor, olamıyor. Hem dini bayramlar alanında, hem milli denilen bayramlar anlamında en çok bayrama sahip bir coğrafyanın evlatları olduğumuz halde, bu kadar çok bayramımızı hep birlikte tek bayramı olan diğer insanlar kadar mutlulukla ve gönül rahatlığı ile kutlayamıyoruz.

Mübarek Ramazan ayın bitirip, ibadetin yanı sıra açlık ve yokluğun sıkıntılarını görüp aşmanın gereği olarak Ramazan Bayramını kutluyoruz.

Bayramlarla ilgili sohbet açıldığında, yazılar yazıldığında nakarat hep aynıdır;  "Ah nerde o eski bayramlar” veya “Çocukluğumuzdaki bayramlar böyle miydi?”. Evet bayramlar hep aynı değişen sadece insanlar. Daha arife gününde bizlere alınan yeni bir elbise, parlak bir ayakkabı ve başucumuza yerleştirdiğimiz şeker torbası mutlu olmamız için gerekli ve yeterli olabiliyordu. Büyüdük, kocaman adamlar olduk artık bizi sevindiren eşyaları çocuklarımız sevinsinler diye onlara alıyoruz bize kalan ise eski bayramları ve çocukların mutluluklarını izlemek kalıyor.

Mutluluk satırları ile dizilmiş yazıların yazıldığı bayramları kutlamak çok uzağımızda değil. Alınacak iyi bir karar bayramlar için geçerli olan karşılıklı af ve yeniden başlama kararları, kin ve nefretten uzak bir yaklaşım, yok etme yerine yaşatma mantığı bizi pek ala mutlu bayramlara götürecek sonuçlar doğurabilir.

İster dini bayramlar olsun, ister diğer bayramlar; birlikte sürdürülen, kardeşlik ilkelerine yönelten, ortak değerlerin bütünleştirmesinden geçen değerlerle yönlendirirler. Oysa bu kadar ortak özellik ve değere rağmen var olanı yok sayma gayret ve direnişleri sayesinde, hakka hak diyememe çabalarından dolayı, kardeşlik hukukunu tanımamaktan kaynaklı sıkıntılar yaşıyoruz. Ölmek ve öldürmek adına gösterilen çabanın küçük bir kısmını yaşamak ve yaşatmak için sarf edersek bayram tadında bayramlar kutlamak içten bile değil.

En kötü şartlarda bile bir umudun var olduğunu ve bir şeylerin bu umudun gerçekleşmesi için neden olabileceğine inanıyoruz. Bu topraklara bir gün mutlaka bayramların bayram tadında kutlanması nasip olacaktır. Umudumuz o günlerin yakın olması.

Cenab-ı Hak, cümlemizin bayramlarını mübarek eylesin; nice seneler, nice bayramlara, sağlık ve huzura erdirsin.

Hepinizin Ramazan Bayramını kutlar sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim.

Selam ve dua ile...