*Cumhurbaşkanları İsmet İnönü’den Celal Bayar’a, eski Başbakanlardan Refik Saydam’dan Şemsettin Günaltay’a, Adnan Menderes’ten dönemin İktisat Bakanları ve petrol uzmanlarına kadar pek çok önemli konuğun ağırlandığı DDY Batman Garı alt geçit merdivenleri en parlak, en neşeli ve en hüzünlü kelimeleri hak ediyor…

*Batman Garı’na konuk olanlar, ilk büfede dinlenirdi. Uzman petrolcülerin buluşma noktası olan o tarihi DDY Gar’ından kimler geldi, kimler geçti? Kara trenden inip petrol kentiyle buluşanlar, büyük bir şehrin altyapısının temelini atmışlardı bir yerde…

O GAR’A KİMLER KONUK OLMADI Kİ…
DDY Batman Gar’ının alt geçit peronunun merdivenlerinden yukarı çıkarken, petrol şehrinin en eski binası karşınıza çıkıyor.

Kim ne derse desin, Batman için tarihsel ve belgesellere konu olabilecek bir garı var.

DDY Batman Garı’nın alt geçit merdiveninden çıktığınızda Haydarpaşa’dan DDY Batman Garı’na gelen Güney Ekspres’in durduğu yerle buluştuğunuzda sizi hüzün kaplıyor?

Anılar canlanıyor gözünüzde.

DDY Gar’ının alt geçit peronundaki merdivenlerin dili olsa da bu güzergahtan geçenleri anlatabilse. 

O merdivenler en neşeli, en hüzünlü ve en anlamlı cümleleri hak ediyor.

Evet ‘Kimler geldi kimler geçti?’ o tarihi gar’dan

O tarihi DDY Gar’ının alt geçitteki merdivenlerden gelip geçenler, inip çıkanlar…

Batman Rafinerisi’nin kurulduğu 1955 yılı öncesinde İstanbul-Haydarpaşa’dan kalkan Güney Ekspres’i, tersanelerdeki kaynakçı-boru ustalarını Batman Garı’na getiriyordu, tersanelerdeki ustaların çoğu geri dönmüyordu. Birer usta olarak Türkiye’nin ilk Rafinerisi’nde çalışıyorlardı… Batman Garı bir yerde batıdaki usta ve sanatkarlarının buluştuğu bir adres olmuştu.

Elbette yalnız hüzün ve buluşma noktası olmadı bu gar.

Yolların olmadığı ve sadece kara trenle ulaşımın yapılabildiği o gar; petrol emekçilerinin de işlerine gittikleri güzergahtı.

Çevre yerleşim birimlerinden yüzlerce çiftçi ürünlerini pazara çıkardığı ilk adres DDY Batman Garı idi.

Eski Cumhurbaşkanları İsmet İnönü’den Celal Bayar’a, Başbakanlar Refik Saydam’dan Şemsettin Günaltay’a, Adnan Menderes’ten dönemin İktisat Bakanları ile uzman petrolcülere kadar pek çok konuk da Batman DDY Garı’yla buluşmuştu…

ULAŞIMDA KARA TREN VARDI
Batıdaki sanatkarlar kafileler halinde gelip, DDY Batman Garı’nda kara trenlerden inip, ilk petrol sahaları Raman ve Garzan’ın yolunu tutarlardı. Kara trenle gelirlerdi, burada işle buluşmanın sevincini yaşamışlardı.

DDY Batman Garı’nın alt geçit peronundaki merdivenlerini en çok, petrol emekçileriyle birlikte eskiten o eski sanatkarların kim bilir ne anıları vardı o gar’da.

Batman DDY Gar’ındaki ilk büfe işletmeciliğini yapan Gündüzler ailesinin bilge isimlerinden Fikret Gündüz, bakın neler diyor: “Ailemiz Midyat’tan gelince Gar büfesini işlettik. 1950 ve 60’lı yıllarda en çok anısı olanlar petrol emekçileri, işçiler, dışarıdan gelen sanatkarlardır. Büfeyi işlettiğimiz dönemlerde çok seçkin yolcuları ağırlardık. Trenle yolculuk bir başka güzeldi. Uzman petrolcüler, petrol sahalarından gelir, Gar’da dinlendikten sonra uzun yolculuğa çıkardı…”

Kara trenden inip Batman Rafinerisi ve petrol sahalarının yolunu tutanlar, uzak diyarlardaki evlerinin yolunu tutanlar, aslında tarihi yazanlar da onlardan başkası değildir.

DDY Batman Gar’ı, bu petrol şehrinin tarihi ve anılarını canlı tutacaktır hep.

Tarihi gar’ın alt geçit peronundaki merdivenler de en çok geçmişteki petrol emekçilerini hatırlatacaktır bize.

Kısacası DDY Batman Gar’ı hiç unutulur mu?

Kalın sağlıcakla…