* ‘Batman’ın gözü, kulağı, dili’ sloganıyla yerel medyada güvenin adresi; Batman Çağdaş 38’inci yaşını kutlamanın haklı gururunu yaşıyor. Batman Çağdaş bir bakıma tarihe vurulan damgadır. Çağdaş, Batman’dan, ilçe ve beldelerine dek hoşgörü, toplumsal barış, başarı ve sevgi rüzgarıdır…

*Yerelin nabzını başarıyla tutan Batman Çağdaş yıllardır dimdik ayakta… Batman’ın nereden nereye geldiğini sararan fotoğraflarla okurlarıyla paylaşan Batman Çağdaş, petrol şehrinin ‘tarihi’ni itinayla yazan tek yerel gazete. Batman Çağdaş, bir yerde; ‘Sizin Sesiniz…’

NEREDEN NEREYE…
Batman’ın ilk günlük gazetesi ‘Batman Çağdaş’tır.
Teknolojiyi kullanmada da bu yayın organının öncelliği vardır. Tipo baskı sistemi, el dizgesi, kurşunla baskıdan ilk ofset baskı ‘Batman Çağdaş’la başlamıştır. Batman Çağdaş’ın kurucusu merhum Enver Arslan ağabeyimiz, bu şehirde yerel medyada duayen ismidir…

Bırakın Güneydoğu’yu, Türkiye’nin bir yerinde olmayan duvar gazetesi uygulamasını getiren de Batman Çağdaş’tı. 1990 Öncesinde eski Tekel Caddesi’ndeki ofisinde okurlarına her sabah duvara astığı gazeteyle özel bir gazetecilik örneği gösteren Çağdaş’tı. İnternetin olmadığı dönemlerde Batman Çağdaş, yerelin nabzını en iyi tuttuğu için de yaygın basındaki yazarların da petrol şehrine ilk yolculukta mola verdikleri ilk yerdi.

1983’ün son aylarında Batman Çağdaş’ın hazırlığını yapan o değerli simaların bir bölümü aramızda yok.

Batman Çağdaş kurucusu Enver Arslan ile yazar Yaşar Koray’ı rahmetle anıyorum. Yine Çağdaş’ın ilk yazarlarından Nuri Öner, Dr. Fırat Kızılkaya, Nedim Arslan, el dizgisi ustalarından Mehmet Yeşilırmak, Veysi Uzunboylu ve Faruk Erten’e de sağlıklı yıllar diliyorum.

Batman Çağdaş’ın, bugün ki sayfası dolu dolu.

Nostalji köşesinde bugün 5’nci kuruluş yıldönümü 1988 yılıydı. TPAO Beyaz Saray binasında Çağdaş kurucusu merhum Enver Arslan’a, dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Tatar plaket verdiği fotoğraftan çok etkilendim. Benim de bulunduğu o karede üç sima aramızda yok. Hayatta olmayanlara rahmet diliyoruz.  O kareye baktıkça duygulanmamak elde mi? Batman Çağdaş’ın ‘Nostalji’ köşesi hepimizi hüzünlendiriyor, geçmişe götürüyor.

Bu anlamlı günde Batman Çağdaş’ı değerlendiren Batman’ın 90’lı yıllardaki örnek doktorlarından ve şimdilerde İzmir’de yaşamını sürdüren Prof. Dr. Ramazan İnci’nin güzel mesajında; “Her şeyin yenisi istenir, yalnız dostun eskisi makbuldür” yazısı ve anlamlı iki yaşlı insanın karesi her şeyi özetliyor aslında…

Yine bugünde Çağdaş’ın dünü ile bugünü yazan değerli yazarlardan Şehmus Diken, Özcan Tikit, Recep Kadak, Selahattin Karaaslan, Malik Yıldız ve dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin’e teşekkürler…

BİR İLETİŞİM OKULU GİBİ
Batman Çağdaş Gazetesi’nin alt yapısını oluşturan 1980’lerin öncesindeki Doğuş ve Yeni Zaman Gazeteleri’yle birlikte meslekte 40 yılı deviren bir gazeteci olarak bu mesleği yaparken, ilk günkü heyecanı hala duymuyor isen; başarının da gelmeyeceğini öğrenecek kadar uzun süre geçirdiğimi hatırlatmalıyım.

Batman Çağdaş’ta Muhabirlikten Yazı İşleri Müdürlüğü’ne kadar sırasıyla her görevde bulunmuş ve hala da Doğan Haber Ajansı Batman İl Temsilcisi olarak her anımdaki tek heyecanım ‘haber’ oldu. Aynı zamanda bu mesleğin de bir ekip işi olduğunu da bilenlerdenim.

Batman Çağdaş’ta yıllardır birlikte çalıştığımız ekibimizde arkadaşlığın, gazeteciliğin ve haber heyecanı hep ön planda gelir. Son aylarda Batman Çağdaş Editörü Barış Arslan, meslekteki tecrübelerini Çağdaş Web TV’de Reşat Yiğiz, Abdurrahman Erin ve diğer çalışanlarımıza aktarıyor hem de görselde seviyeli gazeteciliğin nasıl yapıldığını gösteriyor.

Yerel meydanının önemini bilenlerden biri olarak bugün 10 Bin 621 sayısıyla 38’inci yayın yılına ‘merhaba’ diyen Batman Çağdaş ailesine ve okurlarına yürekten teşekkürler.
Bu yayın organı bir yerde İletişim Fakültesi gibi…

Yerel medyada geleceğin açılımında daha fazla yer edineceği bilinen Web TV ve internet medyası ile Batman Çağdaş okurlarına hızlı ve doğu haberciliği sunmanın ciddiyetinde…

YEREL HABERCİLİĞİN ÖNEMİ
Günümüzde yerel haberciliğin ne kadar anlamlı olduğunu anımsatmaya gerek yok.

Yaşam ‘yerel’den başlar.

Öncelikle insanların ve elbette kurumların da kendisini ifade edebilmesinin yolu ‘yerel medya’dan geçer… Yaptığınız iş ve işlemin duyurulması için zaman ve kaynak harcamanız işten bile değil. İster iş insanı, ister sivil toplum ve de ister siyasetçi olun. Her alan da sesinizi duyurmak için gazetecilere gereksinimiz var. Tabii ki bunların başında da yerel medya geliyor.  

Bu meşakkatli mesleğin Batman’daki duayenleri merhum Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve Enver Arslan ‘Haber’ nedir sorusunun yanıtı olarak; insanı, doğayı ve yaşadığınız çevreyi ilgilendiren her şeydir diye bize öğrettiler. Onlardan çok şey öğrendik.

Evet, Batman Çağdaş, bugün 38’inci yılına giriyor.

40 Yıla merdiven dayayan Batman Çağdaş’ın 38’inci yayın yılını ve bugüne kadar bütün emek verenleri yürekten kutluyorum.

Uzun, keyifli, hüzünlü, özverili, kendimizi erteleyerek var ettiğimiz bu serüvenin daha uzun yıllar var olması dileğiyle sağlıkla kalın…