*Geçmiş yıllarda günde 10 uçak seferinin yapıldığı Batman Havalimanında sefer sayısının iki ya da teke düşmesi karşısında başta Batman İş dünyası olmak üzere STK ve Oda’ların neden sessiz kaldığını hep merak ediyoruz. Son yıllarda Muş ve Şırnak gibi küçük iller bile uçak sefer sayısında Batman'ı solladı.

*Sağlıkta ise tam 7 yıldır temeli atılması beklenen 500 yatak kapasiteli hastane ihalesinin halen gerçekleşmemesi ayrı bir hikaye... Bakalım 5 Ekim 2022 tarihinde bu hastanenin ihalesi artık gerçekleşecek mi?

GÜNDE 10 SEFERDEN 2 SEFERE!

1958 Yılından beri ulaşımda büyük hizmeti olan Batman Havalimanında 5-10 yıl öncesine kadar günde 10 uçuş yapılırken, son yıllarda sefer sayısı düştü.

Nereden nereye.

Havayolu ulaşımı 1958’de NATO tarafından Batman Havalimanında hayata geçirilmiş.

Türkiye’de ilk petrolün arandığı bu bölgeye gelen dönemin ilk petrolcüleri için 60’lı yılların başında uçak seferleri başlatılmış.

O tarihlerde Güneydoğu’da komşu Diyarbakır ile Batman uçak seferlerinin yapıldığı ilk yerleşim yerleri olmuş.

90’lı Yıllarda körfez savaşında hareketliliğin olduğu Batman havalimanı, komşu Diyarbakır’a da hizmet vermiş. Geçmişte 3-6 ay süreyle onarıma alınan Diyarbakır havalimanı yerine Batman havalimanı hep kullanılmış.

1968 Yılında Batman’a ‘altın mikrofon’ getiren TPAO orkestrasının ünlü assolisti İlhan Telli ve arkadaşları, bu havalimanında karşılanmış.

Batman Havalimanı geçmişte Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Devlet bakanları ve üst düzey bürokratları ağırlamış.

Batman havalimanı küçük bir yolcu terminal binasına sahipken, daha çok seferlere imza atmış. 2012 yılından sonra bölgenin en büyük apronun yapıldığı halde ‘Batman havaliman’ı ne yazık ki o eski günlerini bir daha yakalayamamış.

Üstelik bu şehre iki yıl önce verilen Batman-İzmir uçaklarını bile komşu Mardin kapmış.

Nereden bakarsanız bakın, ayda 35 ile 40 bin yolcunun sefer yaptığı Batman limanı maalesef bu tabloyu hak etmiyor.

Bu şehir artık o eski uçak seferlerinin bir an önce verilmesini istiyor.

Batmanlılar her gün komşu illerin limanlarından seyahat yapmaktan artık yoruldu.

*****

BEKLENEN O YATIRIM

500 Yatak kapasiteli Batman’ın yeni hastanesi için kimler söz vermedi ki… Son 7 yılda Batman’ı ziyaret eden hemen hemen tüm yetkili ve etkililer,yeni hastane için sözlerini tekrarlamışlardı.

Bu hastane her gündeme getirildiğinde Batmanlılar emeği geçenlere teşekkür etti.

Güney çevre yolu güzergahında yıllardır temel atmayı bekleyen alana mahsul ekiminin yapılmadığının altını çizen Ermi Mahalle muhtarı Metin Tatsız, bakın neler diyor;

“Özellikle son 2 yılda hastane alanı yapılacağı yere çiftçilerin mahsul ekmemesi için uyarıda bulunuyoruz. Bu alana 3 yıldır mahsul ekimi yapılmadı. Artık devasa hastane temelinin atılması gerekiyor. Tüm umudumuz 5 Ekim’de yapılacak ihaleyi hangi firma üstlendiyse temelini de atsın istiyoruz. Geçen ihalede kur yüzünden yapımcı firmanın işi bırakmasına çok üzülmüştük. Umarız bu sene geçmiş manzaralarla karşılaşmayız.”

Batman’ın gündemindeki bu yatırım çok ama çok zaman aldı.

Şehrin karşı yakasında tam 5 mahallenin yıllardır gözlerinin üzerinde olduğu bu yatırım artık hayat bulmalı.

Bu yatırımın hikayesi büyük ama 5 Ekim’de de yeniden ihaleye çıkması ayrı bir umut.

Umarız, bu yatırımın temeli bu yılın son aylarında atılır.

Bu önemli yatırımı önemsediğimiz için sık sık gündemde tutuyoruz.

Sağlıkla kalın…