** 2017’nin son aylarındayız. Artık önümüzdeki yıl şehrin gündeminde olacak yatırımların başını yeni hastaneler, Kuzey Çevre yolu ve Sason-Muş yolu gibi yatırımlar çekecek.

** Bir de petrol kentinin geçmişinden günümüze kadar gelen hava kirliliği meselesi var. Doğalgaza kavuştu diye nispeten son yıllarda iyileşme olsa da Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sigara içmeyen vatandaşlar sigara içmiş gibi.

HASTANE YATIRIMLARI ÖNEMLİ
Kapasitesinin üzerinde hasta kabul eden ve yılda yaklaşık 2 Milyon hastanın muayene edildiği Bölge Devlet Hastanesi, ihtiyaca cevap vermekte zorlanıyor.

1974 Yılında SSK Hastanesi olarak yapılan, daha sonra Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne dönüştürülen kentin ilk hastanesinde ise manzara daha kötü.

Yine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi de en yoğun kamu hastanelerinden…

Batman’ın hangi sağlık kuruluşuna bakarsanız bakın hasta yoğunluğu var. Kamu hastanelerinin yanı sıra 5 özel hastane de kapasitelerinin üzerinde hizmet veriyor.

Batman’ın acilen yeni sağlık yatırımlarına kavuşması gerek.

400 YATAKLI HASTANE BİLE YETERSİZ
Şanlıurfa ve Elazığ’da yapımı süren şehir hastaneleri büyük olasılıkla 2018’de hizmete açılacak.

Bu iller, yeni şehir hastaneleriyle rahat nefes alacak.

Şanlurfa’da da Elazığ’da da özel hastaneler var ama tüm hastanelerdeki ihtiyacı bir çatı altında toplayan yeni şehir hastaneleri, 5. Yıldız otel ayarında hizmet sunuyor.

O illerde bu gelişmeler olurken, Batman’ın Güney Raman çevre yolunda yapılması planlanan 400 yataklı hastanesi ise epey gecikti.

Başkentten gelen haberlere göre yeni yılın ilk aylarında bu önemli yatırımın temeli atılacak.

400 Yatak kapasiteli yeni hastanenin hızla nüfusu büyüyen Batman’a yetersiz geleceği gün gibi ortada. Çünkü mevcut hastaneler kapasitelerinin çok üzerinde hasta alıyor. Bu hastane en azın 1000 yatak kapasiteli olabilirdi.

BU HASTANE BİTİRİLMELİ
En geç önümüzdeki ay içinde ikinci ihalesi yapılması beklenen 350 yatak kapasiteli yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binasının artık gecikmeden tamamlanması bekleniyor.

1974 Yılında yapılan eski SSK hastanesinin fiziki yapısı berbat. Hekimler olağanüstü görev yapıyor, acil servis balık istifi gibi… Başhekim ve ekibinin özverili çalışmasına rağmen hastalar yoğunluk nedeniyle tedavi için saatlerce bekleyişte. Hala koğuş sisteminin olduğu eski hastanede nefes almak bile mesele.  Bölge Devlet Hastanesi bitişiğindeki yeni hastanenin artık bir an önce hizmete açılması gerekiyor.

İkinci etap ihalenin gerçekleşmesi an meselesi. Bu yatırım da şehir için çok ama çok önemli.

SASON-MUŞ VE KUZEY ÇEVRE YOLU
Ulaştırma Bakanlığı’nın 2018’de programa aldığı yol projelerinde Batman-Sason-Muş ile Kuzey Çevre yolu da ihale aşamasında…

Bu iki yol kadar Batman Üniversitesi’ni çıkmaz sokaktan kurtaracak Batman-Savur-Mardin yol projesi de gündemde.

Batman’ın Muş’la bağlantısı bir saate, Savur-Mardin ile de 65 kilometrelik bir mesafeye düşecek.

Batman il sınırları içerisinde uzun süredir yol projeleri gündemde değildi ama Milletvekili Ataullah Hamidi’nin gerek Sason, gerekse de Savur-Mardin yollarına yönelik girişimleri de unutulmamalı.

Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinin gündeminde bir de şehir trafiğini rahatlatacak olan Kuzey Çevre yolu var. OSB önünden havalimanı terminaline kadar yapılması planlanan Kuzey Çevre yolunda da hazırlıkların son aşamada olduğu da gelen haberler arasında…

Umarız Batman’ın önemli yol projeleri de 2018’de hayat bulur.

YİNE ŞEHİR KİRLİLİĞİ
Bir dönemler Tüpraş’ın bacalarından yükselen şehirli hava, kentin hep gündemindeydi…

Şimdi de şehir merkezi nüfusu resmi rakamlara göre 402 bine çıkan Batman’ın hava kirliliğinin nedenleri tartışılmaya devam ediyor.

Son 5 yıldır doğalgaza kavuşan Batman’da ciddi bir rahatlama olsa da önceki gün yaygın basında da gündeme gelen kirlilik, bu kez daha çarpıcı…

Batman, Hakkari ve Gaziantep’te hava kirliliğinin günde 3 adet sigarayla eş değer olduğunu Dünya Sağlık Örgütü söylüyor. Türkiye’nin hava kirliliğinde en geride kalan şehirlerden biri de Batman…

Burada yaşayan herkes günde üç sigara kadar kirli hava soluyor!

Kış mevsimindeyiz, kirliliğin daha da yüksek boyutlara çıkması söz konusu. Dar gelirliler için Kütahya’dan getirilen linyit kömürü dağıtılıyor. Ancak kaçak kömür ve diğer kirlilik sebepleri de Batman’ın havasını daha da bozacak.

Kış mevsiminde hava kirliliğine yönelik ilgili kurumların ciddi denetimler yapması şart. Özellikle Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yaz mevsiminde anızla nasıl mücadele ettiyse şimdi de kirli bacalarla aynı mücadeleyi göstermesi kaçınılmaz.