*Yaz mevsiminin sıcak günlerindeyiz ama Batman Çağdaş hep sahada… Haber ve yaşam serüvenimiz başlıyor.  Raman Dağı’nda ‘Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün 1940’lı yıllarda ilk kuyularda çıkarılan kireçtaşı formasyonlarının değerlendirildiği ilk ‘Mağara Laboratuvarı’nı belgeleyen tek gazete; Batman Çağdaş’tı…  

*Hayat ve koşullar sizi zorlasa da mesleğin hakkını vermek zorundasınız. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, geçen hafta özel haberlerle gündemdeydi. Garzan Çayı kıyısındaki Şeyh Evinda’da Avrupa ve yurt içindeki Ezidi’ler buluştu. Yıllar sonra Garzan Çayı kıyısında Ezidi topluluğu tüm renkleriyle biradaydı…

EZİDİ’LERİN ŞEYH EVİNDA BULUŞMASI
Geçen yıl Batman Özel İdare Genel Sekreterliği, Garzan petrol sahasından Garzan Çayı kenarındaki ‘Şeyh Evinda’nın yolunu yaptığında Ezidi topluluğu arasında büyük sevinç yaratmıştı. (Merak edenler yazarın geçen yıl ki değerlendirme yazısına bakabilir) Geçen haftadan beri sıcak şehir Batman’da bir araya gelen Avrupa’daki Ezidi topluluğu, tüm renkleriyle Şeyh Evinda’da buluştu…

40 Yılı aşkın aradan sonra ilk etkinliğin yapıldığı Şeyh Evinda’da orgnazisyonu üstlenen Cemil Ekinci ve yakınları, bu kez Garzan Çayı kenarında konukları yemekte ağırladı. Almanya ağırlıklı Avrupa’nın çeşitli ülkeleri ile yurtiçindeki Ezidi topluluğu, anlatılmaz yaşanır bir etkinlikte buluştu.

‘ŞERBİK VE PERDE’ ETKİNLİĞİ…

Avrupa’daki Ezidi’ler bu etkinliğin gelenekselleştirilmesini istiyor. Şeyh Evinda’daki ‘Şerbik ve Perde’ etkinliğinde dayanışma ve hayır ön plandaydı...

Almanya’dan gelen konuklar, dün o anı ölümsüzleştirdiler.

Avrupa’dan köylerine dönüş yapan Ezidiler de Şeyh Evinda’ydı.

Beşiri Ovası’ndaki Ezidi’lerin yanı sıra çevre ve yerleşim birimlerindeki vatandaşlar da Şeyh Evinda’daki etkinlikteydi.

Bu yıl Avrupa’dan onlarca Ezidi genci de ilk kez bu etkinliğe katılmıştı.

Organizasyondan sorumlu Cemil Ekinci, misafirleri selamlıyordu.

Cemil Ekinci ve yakınları, sıcak havada çok renkli bir ortam yarattı.

Ezidiler, yaşama hep pozitif bakıyor.

Kendi gelenek ve göreneklerini kıyafetleriyle Şeyh Evinda’ya gelen gençlerin üzerindeki ‘beyaz’ renkli kıyafet ‘barış’ın sembolü sayılıyor.

Kısacası, ilk kez bölge ile Avrupa’daki Ezidiler ‘Şeyh Evinda’da buluştu…

Hoşgörü’nün fotoğrafına dün bir kez daha Garzan Çayı kenarında tanık olduk…

******

MTA’NIN MAĞARA’DAKİ İLK LABORATUVARI

Batman Çağdaş Web TV, hafta sonu ekranlara taşıdığı ‘Raman Dağı’nın öyküsünde çok çarpıcı bir görüntü vardı.

Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün ‘Laboratuvar’ olarak kullandığı ‘Mağara’yı ilk belgeleyen Çağdaş oldu.

1930’lu Yıllardaki isyanlarda Cemil Paşa’ya tercümanlık yapan Alaaddin Dayı, 1940’lı yıllarda MTA’nın jeologlarıyla çalışıyor.

Alaaddin Dayı, Raman Dağı’ndaki ilk petrol kuyularında kireçtaşı formasyonlarını iyi tanıyabilen deneyimli petrolcü Cevat Eyüp Taş’ın eşi Mehlika Taşman’dan mesleği öğrenmiş.

Ayıkladıkları fosilleri Raman’daki mağarada kurulan laboratuarda kalsimetre ölçümlerini yaptıklarını anlatan Alaaddin Dayı, Makine Kimya Endüstri’nin barakalarına geçişi ise şöyle anlatıyor;

“1940’lı Yılların sonralarına kadar petrol numunelerinin ofisi mağara sayılırdı. 1947 Yılında petrolün Raman-8 kuyusunda çıkmasının ardından mağara laboratuarını MKE’nin barakalarına taşıdık…”

İşte Batman Çağdaş’ın farkı da burada.

Raman Dağı’nda 1940’lı yıllarda petrol numuneleri ile Arama’nın Ofisi sayılan mağarayı da okurlarımızla duyurmayı bir görev bildik…

Sağlıkla kalın…