Zorlu hayat mücadelesinde ağır işlerde çalışan nice emekçilerin iş kazalarında hayatlarını kaybetmeleri veya ağır şekilde yaralanmaları her zaman yüreğimi dağdar etmiştir…

Kentimizde son bir hafta içerisinde inşaatlarda yaşanan iki iş kazasında bir emekçimizi ne yazık ki kaybettik, bir emekçimiz ise ağır şekilde yaralandı.

Yerel basına küçük haberler olarak düşen bu iş kazalarını bir de acılı ailelerine soralım…

Son haftada yaşanan iki iş kazası haberinin spotlarını bilgilerinize sunuyorum:

“Batman merkezde devam eden bir inşaatta çalışan işçi, 8.kattan düşerek yaşamını yitirdi.

Edinilen bilgiye göre olay bu akşam saatlerine doğru meydana geldi. İnşaatta çalışan 26 yaşındaki Ö. Ş. 8.kattan sert zemine düşerek ağır yaralandı.”

“Batman’da inşaat halindeki bir binanın 4. katında çalışan 33 yaşındaki işçi, asansör boşluğuna düşmesi sonucu ağır yaralandı. Olay Batman’ın x mahallesindeki inşaat halindeki bir binada meydana geldi. İnşaatın 4. katında dengesini kaybeden işçi asansör boşluğuna düştü.”

**

**

Geçmiş yıllarda da emekçilerimiz iş kazalarında hayatlarını kaybetmişler.

Ailelerin acılarını tazelememek için isimlerinin baş harfleriyle bazı haber spotlarını hatırlatayım:

“- Batman’ın x köyünde inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti.

- Batman'da elektrik dağıtım şirketinin bölge müdürlüğü binasının dış cephesinin boyanması için kurulan demir iskele çöktü. 1 işçi hayatını kaybederken 1 kişi de yaralandı.

- Çamlıtepe Mahallesi’nde evli 5 çocuk babası A. T, tadilat için gittiği inşaatta çalıştığı sırada spiral makinesiyle kazara bacağını kestiği ve kan kaybederek yaşamını yitirdiği öğrenildi.

- Batmanda, iki gün içinde iki ayrı iş kazasında iki kişi yaşamını yitirdi. İlk iş kazası haberi Mardin'den geldi. Gercüş ilçesi Kozlu (Cıméliné) Köyü nüfusuna kayıtlı inşaat ustası 24 yaşındaki S. D, Mardin'de çalıştığı bir inşaatta geçirdiği iş kazası neticesinde hayatını kaybetti. Diğer bir feci kazada, beton blokları kaldıran vincin halatının kopması üzerine vinç, Ö. Y.'ın (48) üzerine düştü. Y, olay yerinde hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Y'ın yakınında bulunan işçilerden M. E. ve D. Y. adlı işçilerde ağır yaralandı.”

**

**

YİNE EMEKÇİLERİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ!..

Yakın tarihlerde googleden edindiğim bilgilere dayanarak bu haber spotlarını sundum.

Gün geçmiyor ki ülke genelinde ve yöremizde iş kazalarında gençlerimiz hayatlarını kaybetmesinler…

Her gencin vefatları sonrasında kurulan taziyelerde ‘kader’ yorumları yapılmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği için gereken tedbirlerin alınmadığı hiçbir iş kazasının mağdurları için ‘kaderleri böyleydi’ diyemeyiz, dememeliyiz…

Evet, külli kadere inanıyorum. Ancak trafik kazaları örneğinde olduğu gibi gerekli tedbirler alınmadığı zaman buna ‘kader’ diyemem, demem de mümkün değildir…

Ülke genelindeki pek çok haberden biliyoruz, hiçbir tedbir alınmadan çalıştırılan emekçiler var ve iş kazalarında hayatlarını kaybettiklerinde hemen ‘Kaderleri gelmişti’ denilmektedir.

Hayır hayır buna kader değil, belki ‘cinayet’ denilmesi gerekir…

Yazıktır, günahtır…

Tedbirsizliğimizin faturasını kadere kesmeyelim…

**

**

Ülke genelini bir kenara bırakıp, özelimize bakalım.

Batman kent merkezinde sürekli olarak benzer iş kazalarının yaşandığını, çoğunun haber bile olmadığını herkes biliyor…

Emekçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterince gereken tedbirlerin alınmadığı gerçeğine dikkat çeken yazılarım arşivde duruyor…

Henüz gençliklerinin baharında iş kazalarında yaralanıp engelliler kervanına katılanları bir yana bırakalım…

Ya hayatlarını kaybedenler,

ya geride bıraktıkları hayatları boyunca büyük acılar yaşayan anneler,

babalar,

kardeşler,

dul eşler,

yetim çocuklar?..

Telafisi olmayan sonuçlardan söz ediyorum.

Devamı yarın