*1968 ila 1977 yılları arasında Batman Belediye Başkanlığı yapan merhum Mustafa Ramanlı, sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktığında anlamlı mesajlar vermişti… Efsane Başkan Ramanlı, hukukçu olmasına rağmen o kimliğini kullanmadan mütevazi ve dürüstlüğünden ödün vermeyen siyasetçiydi. O dönemin kısıtlı imkanlarıyla bu şehrin altyapısına köklü çözüm bulan ilk ‘Başkan’ Ramanlı’dan başkası değildi…

*1977 Yerel seçimlerinde aday olmayan ve 10 yıllık bir süreçte yaptığı çalışmaları Batmanlılarla paylaşan merhum Ramanlı, ondan sonra görevi üstlenen Başkan’a da başarı dilemiş: “11 Aralık 1977 günü kıymetli oylarınızla seçeceğiniz yeni Belediye Başkanı’na başarılar diliyor, Batman’a ve Batmanlılara yararlı olmasını Cenabı Hak’tan niyaz eder, tüm Batmanlılara Allaha ısmarladık derim…”

BU ŞEHRİN TEMELİ ATAN BAŞKAN’DI
1955 Yılında Belediyeliğe kavuşan Batman’ın İlk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı idi.

2 Döneme yakın sürede bu şehrin ilk Kurucu Belediye Başkanı olan merhum Sait Ramanlı’dan sonra oğlu Mustafa Ramanlı da iki dönem petrol şehrinin yerel yönetimini yönetti.

Merhum Ramanlı, 1968 ila 1977 yılları arasında Batman Belediye Başkanlığı görevini yaptığında yıllar önce bu şehrin altyapı sorununa da çözmüştü. Başarılı bir hukukçu olan merhum Ramanlı, aktif siyasette olduğu dönemde de hiçbir zaman ‘Avukat’lık kimliğini kullanmadı.

Mütevazi, dürüstlüğü ve dobralığıyla bilinen merhum Ramanlı, 11 Aralık 1977 yerel seçimlerinde aday olmayınca, Batmanlılara anlam dolu bir mesaj vermişti.

Bakın, Batman’ın efsane Belediye Başkanlarından Mustafa Ramanlı, tam 44 yıl önce ne mesaj vermiş?

On yıllık görev süresinde merhum Ramanlı, kısıtlı imkanlarla yaptığı icraatları anlatmış.

Kim ne derse desin, yıllar öncesinden çamurdan geçilmeyen bu kentin altyapı sorunlarını çözen ilk Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı’dır.

RAMANLI, O DÖNEMİ ANLATMIŞ

Merhum Ramanlı, 1977’nin Aralık ayında Belediye Başkanlığı görevini bıraktığında Batmanlılarla paylaştığı mesaj anlamlı hem de hüzün dolu.

Bakın neler anlatmış efsane Başkan Ramanlı:
“Batman’da Belediye’nin kurulduğu 1955 yılından bugüne kadar yapılan seçimlerde ailemize ve şahsıma gösterdiğiniz teveccüh ve itimattan dolayı şükranlarımı sunmayı bir görev biliyorum. Sağ olun, var olun. Göreve başladığım 1968 yılından bu yana siz kıymetli seçmenlerime hesap vermeye kendimi mecbur gördüğümden, yapabildiğim hizmetleri sizlere müfredatı ile açıklıyorum. Bu hizmet devrem içinde, hizmetin ve olanaklarımızın gereği olarak gösterdiğim çabalar neticesi, vücutça ve sıhhatçe hayli yıprandım. Şunu açıkça ifade edeyim. Benden sonra tarafınızdan layık görülecek halefimin yapamayacağı bir hizmetin varlığına inanmış olsa idim, sağlığıma zararlı da olsa, son nefesime kadar gayret eder ve o hizmeti de tamamladıktan sonra ayrılmayı düşünürdüm. Görev süremde Batman’ın başlıca ihtiyaç duyduğu hizmetleri yapılmış, ana problemleri halledilmiştir. Gerek asfaltlama işlerimiz, gerekse kanalizasyon çalışmalarımız mevsimin bitmiş olması nedeniyle yarıda kalmıştır. Ancak Belediyemizin bugün erişmiş olduğu iş imkanları gücü ile asfalt yapılması artık üstesinden gelinmeyecek mühim bir problem değildir. Belediyemiz dozer, greyder ve damperli kamyonlar gibi iş imkanlarına kavuşmuştur.”

“KIRILAN HEMŞEHRİLERİMDEN
ÖZÜR DİLİYORUM”
Merhum Ramanlı, aktif siyasetten çekildikten sonra Batmanlılara ‘veda’ etmeden duygularını da şöyle özetlemiş:
“Hizmet devrem içinde Batmanlı kardeşlerimle hizmetin gereği, bazen acı ve bazen de tatlı anılarımız olmuştur. Bu anılarımı hayatım boyunca ve zararı şahsıma ait ise acılarını da tatlı birer anı olarak hatırlayacağım. Hizmetlerin ifasında zarar gören ve kalben kırılan hemşehrilerim varsa onlardan özür diliyorum, affetmelerini rica ediyorum. Göreve başladığımdan bu yana 10 senelik bir zaman geçti. Bu dönem içinde şehrimizin gerek ekonomik alanda gelişmesi ve gerek olağanüstü bir şekilde meydana gelen nüfus patlamasından dolayı birçok sorunlarımız olmuştur. Günden güne gelişmekte olan şehrimizin çeşitli ihtiyaçları kendi olanaklarımızla giderilmiş olup, günün şartlarına kıyasla astronomik bir gelişme göstererek, bugün ki seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. Belediye hizmetlerinin belde sakinlerinin ihtiyacına veremediği söylenebilir. Gerek yasaların bağlayıcı sebepleri ve gerekse meydana gelen ekonomik sıkıntılar göz önüne alındığında, oluşturulan çalışmaların ne denli rasyonel bir düzeyde olduğu bütün gerçekleri ile 10 yıllık çalışma raporu niteliğindeki açıklamalarımızdan anlaşılabilir. Nüfus patlamasına paralel olarak hizmet aşamaları grafiğinin zirvede olduğu söylenebilir. Fakat bu demek değildir ki, beldemizin tüm problemleri hallolmuştur.”

BATMAN, 44 YIL ÖNCE
39 İL BELEDİYESİ’Nİ GERİDE BIRAKTI
Batman, 1960 ve 70’li yıllarda hızla göç alan kentlerinden biriydi.

“Bugün 1688 adet belediyesi bulunan yurdumuzda bütçe yönünden 38’inci sırayı alan Batman Belediyemizin 39 İl Belediyesi’nden büyük olduğu söylenebilir” diyen merhum Ramanlı, şöyle devam ediyor:

“10 Yıllık hizmet döneminde Belediye’ye tevdi edilecek her türlü sorulara bir cevap ve görevi devralacak olan müstakbel Başkan’ın bilgi edinmesi, ayrıca memur arkadaşlarım da çalışma yönünden ışık tutacak istatistiki bilgi verecek bir şekilde çalışma raporumuz da hazırdır. Sağlık durumunun elvermediği ve yukarıda da arz ettiğim üzere gelecek halefimin tarafından yapılması da zor olmayan bir hizmet olduğuna inancım sebebiyle Belediye Başkanlığı’ndan ayrılmayı uygun gördüm. 11 Aralık 1977 günü kıymetli oylarınızla seçeceğiniz yeni Belediye Başkanına başarılar diliyorum. Batman’a ve Batmanlılara yararlı olmasını Cenabı Hak’tan niyaz eder, cümlenize Allaha ısmarladık derim.”

MERHUM RAMANLI’NIN PROJELERİ
Merhum Ramanlı, 10 yıllık görev süresine yıllar öncesinden neler sığdırmış.

Şafak Mahallesi’nde şimdi ki SGK binasının yapıldığı alana Otobüs Garajı, Turgut Özal Bulvarı’nın gözde dinlenme mekanlarından Öğretmenevi binası önceden ‘Eğlence Sitesi’ projesi olarak planlayan Başkan merhum Ramanlı idi. Batman çayı kenarında Mezbahane, Cumhuriyet alanına komşu eski Sebze-Meyve Hali, Pazaryeri Mahallesi’ndeki eski Asflat plenti, Esentepe’deki eski yüzme havuzu, Batman çayı bitişiğindeki içme suyu kuyuları, Cumhuriyet alanı bitişiğinde şimdilerde bir bankanın bulunduğu eski Belediye İşhanı, eski Küçük Sanayi Sitesi, Un fabrikası inşaatı, Atatürk Parkı ve Belediye Halk Otobüsleri…

İşte ömrünü yıllar öncesinden bu şehre adayan efsane Bir Belediye Başkanı’nın öyküsünden kısa bir kesit.

Batman’ın eski siyah-beyaz karelerine baktığınızda 50-60 yıl öncesinde yerel yönetim kısıtlı imkanlarla neler başardığını görüyorsunuz.

Bugüne kadar adı Batman’ın tek bir caddesinde yaşatılmayan efsane Belediye Başkanı merhum Ramanlı’nın isminin yaşatılması için de Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, bir süre önce yeşil ışık yakmıştı:

“Eski Belediye Başkanlarımızdan merhum Mustafa Ramanlı’nın adını şehrimizin bir güzergah ya da caddesinde yaşatacağız.”