Hafta sonu şehrin hızla gelişen bölgelerinden olan Amso, Güvercinli ve Tilmerç bölgesindeydik. Batman’daki inşaat sektörünün mevsim farkı gözetmeden, şehrin dört yanında hız kesmeden devam ettiğine bir kez daha tanık olduk.
Batman, 36 yıl önce ‘İl’ olmuştu. İlçe idaresinden ‘İl’ statüsüne geçişte bazı kurum ve kuruluşların idari hizmet binalarına ve lojmanlara ihtiyacı vardı. O dönemlerde Emniyet Müdürlüğü personeli için yapılan 300’e yakın lojmanın çölün ortasına yapılmasını herkes garipsemiş ve inanamamıştı.
Son yıllarda Batman’ın dört kanadı da gelişiyor diye yazarsak yanılmayız. Bu şehrin güneyi de, batısı da, doğusu da genişliyor, gelişiyor ama hiçbir yönü kuzey kanadı kadar gelişmiyor diyebiliriz. Bu şehir kısa sürede, sınırlarını olabildiğince genişletti. Kısa sürede diye yazmamızın nedeni; 35 yıl bir şehir tarihi için çok kısa bir zamandır. Diğer şehirlerin büyüme istatistiklerine bakıldığında; bu durum çok net görülecektir. O yüzden, bir şehir 35 yılda nasıl bu kadar hızlı gelişebilir diye sorulursa, cevabı Batman dışında hiçbir şehir olamaz diyebiliriz.
ŞEHRİN SEVDİĞİ BÖLGE; KUZEY
Kuzey yönü soğukla özdeştir ama Batman sıcağı düşünüldüğünde kuzey yayla olur. Kim bilir belki yön adı bir serinlik hissettirdiğinden dolayı, Batmanlılar diğer yönlere göre daha çok kuzey bölgesini tercih ediyor.
Kuzey bölgesi bir zamanlar uçsuz bucaksız bir köydü.
Tilmerç, yani Demiryolu, Amso, Tayyar ve çevresi; bu bölgenin tahıl ambarıydı.
36 Yıl önce ‘Batman’ il olduğunda o bölgeye talih kuşu kondu adeta.
1994’ten önce eski Devlet Hastanesi’nin, şimdiki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin temeli atıldı.
Yine 90’lı yılların başında Özel İdare Genel Sekterlik yerleşkesinden önce Tarım Teşkilatı’nın hizmet binasının, Özel İdare binasının yapımına başlandı.
Yine Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tesislerinin yapıldığı bölge Tilmerç ve çevresiydi.
Son 35 yılda Batman’ın kuzeye doğru bu kadar hızlı ilerleyebileceğini kimse tahmin edememişti.
Tilmerç-Demiryolu bir yana, şimdilerde Tayyar, Kanatlı, Amso, Güvercinli ve çevresindeki yerleşim birimleri bile yeni yapılaşmanın adresi oldu.
Şehir neredeyse ‘Kerike’ olarak bildiğimiz Bıçakçı ile birleşti.
1990’LARDAKİ BATMAN
Hiç unutmuyorum; Batman’ın ilk Bayındırlık ve İskan Müdürü Abdulkadir Tatar, Bayındır Mahallesi’nin zirvesindeki tepelik bölgeye hizmet binası yapımını kararlaştırdığında kimse inanamamıştı.
Hatta o dönemlerde Tatar’a; “Müdür Bey, siz belediye başkan yardımcılığı da yaptınız, şimdi de Batman’ın ilk Bayındırlık ve İskan Müdürü’sünüz. Cudi Mahallesi’nin ötesi olan Bayındır Mahallesi’ne nasıl hizmet binası yapacaksınız?” diyenler olmuştu.
Aradan geçen zamana baktığınızda, Bayındır Mahallesi’nin o tepesini aşması bir yana, tepenin ötesindeki ovaya yayılarak, şehir Akça ve Bileyder’le birleşti.
Doğu kanadı ‘turizm yolu’ diye anılan Hasankeyf güzergahı bu bölgenin ne kadar geliştiğini gösteriyor.
Konudan çok uzaklaşmadan yine kuzey bölgesine dönelim.
Kuzey yönündeki yapılaşma dur durak bilmeden ilerliyor. Bu tempoyla devam ederse o bölge de Bıçakçı/Kerike’yle birleşecek gibi.
Kuzey bölgesinde neler var derseniz; bakın spor akademisi, havalimanına komşu olacak. İleride belki de Yediyol-Alkami köyüne 35 bin kişilik stadyum yapılacak.
Bıçakçı, diğer adıyla bildiğimiz ‘Kerike’ köyü de bir iki yıl içinde Batman merkeze bağlı bir mahalle olursa sakın şaşırmayın.
YA GÜNEY BÖLGESİ NASIL?
Evet, Güney yönüne ise üç yıl önce talih kuşu konmuştu.
Bu talih kuşu kuşkusuz 720 yatak kapasiteli hastaneydi.
Güney Çevre Yolu’na bitişik mesafede sadece şehir hastanesi değil, Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi binası da yükseldi.
Bu yeni fakülte de bir iki ay içinde hizmete açılırsa, asıl o zaman, oradaki değişimi görün.
Güney yönündeki Karayün-Gürzosk Mahallesi mezrası da çoktan Batman’ın ‘Kuyubaşı’ denilen Yenişehir Mahallesinin bir uzantısı olmuş.
Şehrin güney tarafı da hızla gelişen bölgelerden biri diyebiliriz. Güney yönünün bir zamanlar geri kalan Petrolkent ile sonradan mahalleye dönüşen Ermi arasındaki boş alan tamamen dev sağlık üssünün merkezine dönüşmüş.
720 Yataklı kapasiteli hastane önümüzdeki yılın orta aylarında hizmete açılacak.
Batman’ın dört bir yanındaki hızlı değişimi sizlerle paylaştık.
Doğu, kuzey ve güney kesimleri hızla büyüyor ama batıyı da unutmayalım.
BATI YÖNÜ DE GELİŞİYOR
Birçok şehir batıya doğru ilerlerken nedense Batman Kuzey’i sevdi.
Batı yönünde de umut verici güzel gelişmeler var tabii.
Batman Çayı’nın geçtiği İkiztepe-Gırbereşk, Çay ve Hilal Evler mahallelerinin olduğu yeni sebze meyve halinin çevresi de hızla büyüyor, gelişiyor.
Kuzey ile güneyi buluşturacak yeni çevre yolunun uzantısı, bölgeleri birbirine yakınlaştırması adına çok önemli bir proje olduğunu belirtelim.
Havalimanı kavşağından başlayıp Balpınar Beldesi kavşağına kadar uzanan yol tamamlandığında; Batman’ın ulaşım altyapısının büyük bölümü çözümlenmiş olacak.
Yine Batman Çayı kenarındaki ‘Mavi Yeşil Projesi’ Batman Çayı’na, bu şehre ayrı bir ferahlık kazandıracak.
Büyük bir aksilik olmazsa önümüzdeki aylarda ‘Mavi Yeşil Projesi’nin ilk ayağı hizmete açılacak.
Özetle; bu şehrin dört bir yanında hızlı bir değişim var.
Biz de bu değişimleri güncel olarak sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Sağlıkla kalın, Batman Çağdaş’la kalın.
Next