*Uzmanların ‘salgında üçüncü dalga’ uyarılarına duyarsız kesim böyle davrandığı sürece, haftalık vaka sayısındaki artışta yüksek riskli illere yanaşmış oluruz. Geçen hafta manşetlerimiz “Dikkat… Sarı’ya yanaştık” başlıklı haberlerimizdi…

*İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda dün 81 İl’de olduğu gibi Batman’da ‘dinamik denetim’ ekibi iş başındaydı. 2000 Kişi denetimdeydi. Görevliler uyarıları yapıyor; “Üç kuralı unutmayın.” Ne yazık ki kurallara hala aldırış etmeyen bir kesim var…

SARI TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKMİŞTİK
6-12 Mart tarihlerini kapsayan haftalık vaka sayısı haritasında, Mavi Harita’daki Batman, bir anda Sarı’ya yanaştı gibi.

100 Bin kişide 8.71’den bu hafta başında 15.64’e çıkan Batman’da vakaların ikiye katlandığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Batman, bir süredir pandemiyi bir şekilde kontrol altına almayı başarmıştı ancak batı illerinden gelenler bir anda vaka sayısını ikiye katladı.

Batman’da dün de 2000 kişilik ‘denetim ekibi’ görevdeydi.

Bazı il yöneticilerinin de katıldığı denetimde gerekli uyarılar yapıldı, "tedbirli olun" denildi...

Sosyal medyadan denetim fotoğrafları yayınlanıyor...

Kalabalık mekan işletmecileri uyarıldı...

Kahve, lokanta ve kafelerin yüzde 50 kapasiteyle çalışması hatırlatılması yapılıyor.

Tüm bu uyarılar ve yapılanlar gerekli uyarılar...

Batman, önceki haftalarda ‘Mavi’ haritada nasıl yer aldıysa yine bu çabalarla korona vaka sayılarını azaltacaktır.

Yeter ki, bu salgında sorumlu herkes üzerine düşeni yapsın.

HES KODU KONTROLÜ ŞART
-Ne yazık ki toplu taşımacılıkta bazı araçlarda tıka basa ayakta yolcu taşınıyor. Özellikle uzak mesafelere balık istifi yolculuk bir yerde virüsün yaylım merkezine dönüşebiliyor. Toplu taşımacılıkta HES kodu kontrolü de şart.

-Kıraathane, lokanta, kafe ve kahvehaneler-çay ocakları açık. Bazı kahvehanelerin önleri tabiri caizse ana-baba günü. Dip dibe insanlar salgın yokmuş gibi çay sohbetinde.

-Okullarda ders çıkışlarında öğrenciler mesafeye dikkat etmeden evin yolunu tutuyor. Bazı imamlar da camilerde sosyal mesafeye dikkat etmiyor. Virüs daha çok kapalı ortamları seviyor ve kapalı ortamlar virüsün yayılımına katkı sağlıyor.

Hep dikkat çekiyoruz.

Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin de virüsün yayıldığı pazar yerlerine denetimleri daha da sıklaştırıyor. Pazarlar rehavete gelmez. Pazarların girişinde en azından ‘HES’ kodu kontrolü getirilebilir. Bir de Zabıta’nın daha önce de yaptığı ‘maske’ ve mesafe kontrolü de sıklaştırılabilir. Çünkü vatandaşlar, pazarda dip dibe kontrolsüz alışveriş yapıyorlar. Bu süreçte kolluk görevlilerine daha çok görev düşüyor.

Toplum önünde örnek olması gereken STK temsilcileri, salgın yönetiminde iyi rol model olmalı…

BATSO sürekli maske mesafe çağrısı yapmalı.

Diğer Esnaf Oda temsilcileri de denetimlerde aktif görev almalı.

Zor bir süreçten geçiyoruz.

Bir süre önce uzman bir arkadaşım, bir şey hatırlatmıştı:
“Batman şimdilik ‘Mavi’ haritada iyi bir yerde. Korkum batıdan geleceklerin vaka sayılarının artmasına neden olacaktır…”

O’na hak veriyorum.

Evet, duyarsız bir kesim şayet kurallara uymazsa; haritamız kırmızıya da dönüşür.

Bizden hatırlatma.

Bu günleri kaybetmemek için lütfen ama lütfen üç altına kurala uyalım.

Sağlıkla kalın.