**Her yıl dönüp dönüp aynı konuları, bu sütunlara taşımaktan gına geldi. Yeni hastaneden ulaşım meselelerine, anız vakalarından vahşi sulamaya, boğulma vakalarından şehrin diğer sorunlarına dek hep aynı sorunları yazıyoruz…

**30-40 Yıl öncesinde bu şehirdeki nezaket kuralı ile şimdikinin arasında uçurum var. Neredeyse sokakta yürüyenler birbirine ters baktı diye kavgalar yaşanacak. Sosyal medya ve oluşturulan algılar, hoşgörü ortamını da bozdu gibi…

HER YIL AYNI SORUNLARA DEĞİNMEK
Hemen her yaz mevsiminde aynı sorunlarla boğuşuyoruz.

Düşünün boğulma vakalarının önü kesilemiyor…

Yılda ortalama 15-20 civarındaki gencimizi çevredeki akarsulara kaptırıyoruz.

O hayatlarının baharındaki gençlerin fotoğraflarını görünce içimiz açıyor.

Serinleme ya da balık tutma uğruna ne gençlerimiz bu akarsularda hayatlarını kaybetti.

Üzülüyoruz, yüreğimiz burkuluyor.

Neden bu vakalardan ders aldığımız yok…

Yüzme bilmeyen bir toplumuz…

Batman Çayı ve Dicle nehrinde yıllarca boğulan gençlerin acı hikayelerini yazıp durduk. Bir türlü ders almadık, almayacağız da…

Geçen hafta Dicle nehrinde, önceki gün de tarihi Malabadi köprüsünün dibinde bir gencimiz boğularak yaşama veda etti.

Yazık bu gençlere…

Bu ihmallerde hepimiz suçluyuz.

VAHŞİ SULAMA, ANIZ VE DOĞA…
Göreve geldiği günden bu yana çevreciliğiyle de bilinen Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, doğanın korunması için de çaba sarf ediyor.

Geçen yıl Bismil ilçesindeki çiftçilerle bir araya gelip, anız vakalarının önüne geçmeyi başaran tek isim Vali Şahin’di…

Bu yıl da o örnek uygulamayı komşu ilçe Silvan’da sürdürmek isteyen Vali Şahin’in yeni bir projesi daha var. Eskisi gibi tarlalardan dumanlar yükselmiyor tek-tük tarlada yangın çıksa da…

Doğada baş edilemeyen bir başka vaka ise ‘vahşi’ sulama yöntemi…

İki hafta önce Vali Şahin, yaygın gazeteler ile Çağdaş’a önemli açıklamalarda bulunmuştu; “Çiftçilerimize sesleniyorum; lütfen verimli toprağımızın korunabilmesi için damlama sistemine geçin. Batman’ın verimli toprağı Çukurova gibi çoraklaşmasın…”

Maalesef çiftçilerin bu uyarıları dinlediği yok.

İluh deresine bakın; o mısır tarlalarından iki haftadır resmen çamur akıyor.

Nasıl önlem alınacak biz de bilemiyoruz.

Farkında mısınız duyarlı tek-tük yerel medyanın dışında bu sorunlara dikkat çeken bile yok.

YENİ HASTANEYİ YAZA YAZA!
Pandemi döneminde 500 yatak kapasiteli hastanenin Batman için önemli olduğunu hatırlatmadığımız gün yok.

Sadece 500 yatak kapasiteli hastane değil, yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin de geciktiğine dikkat çekiyoruz.

Belki de bu satırları biz okuyoruz. Konunun muhatapları nedense susmayı tercih ediyor.

Korona döneminde mevcut hastanenin dolup taştığını bazı okurlar hatırlatıyor.

Dün bir okurumuz telefonun ucundaydı. Bize soruyordu; “Pandemi sürecinde neden Bölge Devlet Hastanesi’nde dört doktor istifa etti. Bizim bu hekimlere ihtiyacımız var…”

Düşünün muhatap bulamayan birçok vatandaş yerel medyayı arıyor.

Memleketin ihtiyaç duyduğu yatırımların başında kuşkusuz sağlık yatırımları olmalı diyoruz. Bunu yaza yaza dilimizde tüy kalmadı.

Evet, pandemi döneminde zor dönemlerden geçiyoruz. Öncelikli olarak sağlık yatırımları hızlandırılmalı. Geçen hafta sonu Batman’a konuk olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun “Programdaki yatırımlar hızlandırılmalı” açıklaması yerinde bir tespitti.

ESKİ NEZAKET KURALI YOK…
Maalesef toplum olarak o eski nezaket kurallarından iyice uzaklaştık…

Bu şehrin kaldırımlarından geçen insanlar bir bakışta neredeyse tartışacak, hatta gereksiz bir kavgaya varacak kadar önyargılı. Basit bir bakışta insanlar birbirini kaldıramayacak vaziyette.

Yerel medyanın haber sitelerine haber düşer düşmez arayanlar yakınıyor; “O haber böyle değil, böyle…”

Sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin farkında olmadan size önyargıyla yaklaşanlar adeta hesap soruyor. Sosyal medyanın icat edilmediği dönemde böyle önyargılar yoktu.

Bu şehirde 30-40 yıl öncesinde hoşgörü ortamı vardı. Yerel medya temsilcileriyle sohbet etmek, yapıcı eleştirilerine saygı duyan kesim ağırlıktaydı.  Şimdilerde her şey tersine döndü. Sosyal medyada size ait olmayan görüşleri bile neredeyse size mal eden bir kesim oluşuyor.

Kısacası; bu şehir eski günlerindeki hoşgörüden çok uzakta.

Kalın sağlıcakla.