*Eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen, 1990’lı yıllarda Batman’da aktif siyasette saygın bir simaydı. Hem Bakanlık yaptı hem de SHP’nin DYP ile iktidar olduğu dönemde önemli komisyonlarda görev üstlenmişti…

*Son yıllarda Ekmen, aktif siyasetten uzaklaştı. Sağlık sorunları ve ilerleyen yaşıyla birlikte “Artık siyasette yok’um” diyen eski Bakan Ekmen, siyasetçilerin aynı zamanda sinirlenmemesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: ‘’Eskiden siyasetçiler çok sabırlıydı…”

BATMAN’IN İLK VEKİLLERİYDİLER

Batman, Siirt’ten yeni ayrılmıştı.

Türkiye’nin genç İl’i Batman’da politika yapmak hiç kolay değildi.

O dönemin tecrübeli politikacılarından ve 1 ay süreyle Bayındırlık Bakanlığını yapan Abdülkerim Zilan ile SHP’de Batman’ın ilk vekillerinden biri de Adnan Ekmen’di.

1955-60’lı Yıllarda gençliği Batman’da geçen Ekmen, siyasette adından söz ettirmişti.

Batman’ın tarihinde 3 Milletvekili Bakanlık gördü.

Abdülkerim Zilan, Adnan Ekmen ve Mehmet Şimşek, 70 yıllık Batman’ın ‘Bakanlık’ yapan isimleriydi.

Ekmen’i eleştirenler de var ama o hiçbir zaman yapıcı eleştirilerden kaçınmayan bir isim.

Mütevazi ve ağırlığıyla geçmişteki siyasi parti liderlerinin de takdir ettiği Ekmen, sağlığı nedeniyle artık politika sahnesinden uzaklaştı.

Fakat ailesi yıllardır politikanın içinde.

Ekmenler, politikayı seven bir aile.

Her zaman kapılarını açık tutan Ekmen’lerin aile büyüğü konumundaki eski Bakan Adnan Ekmen’le geçenlerde sohbet ettik.

Uzun bir süredir tedavi görüyor ama bir hayli kendisini toparlamış olan Ekmen, eski dostlarını da unutmuyor.

Bölgede ilçe, belde, köy ve mezra demeden hemen her yeri dolaşan Ekmen’in, geçmişte bireysel işlerden çok toplumsal sorunların çözümünde de gösterdiği çabanın karşılığı olsa gerek halen seviliyor ve takdir ediliyor.

“ESKİ SİYASETİ ÖZLÜYORUM…”

Her zaman yanında olan kardeşleri; eski Belediye Başkanı Bedrettin ve İl Başkan’ı Orhan’ı da yanından ayırmayan eski Bakan Ekmen, bakın eski siyaseti nasıl yorumluyor:

“Her şeyden önce siyasetçi, seçmene çok yakın olmak zorunda. Seçmenin eleştirilerine kulak vermeli, ayağına gitmelidir. 90’lı yıllarda her yeri gezerdik. Seçmenin eleştirilerine kulak verirdik. Siyasetçi sinirli oldu mu işin rengi değişir. Bu nedenle siyasetçi sabırlı olmalıdır. Şimdiki gibi imkanlarımız yoktu ama her yere ulaşmaya çalışırdık. O yıllarda teknoloji böyle gelişmemişti. Cep telefonu yoktu. Ankara’da gerek sekreterlerimiz gerekse de il teşkilatı ile hep koordineli hareket ederdik.  Şahsi görüşümdür bu: Eski siyaset sanki daha ilkeliydi. Seçmene yapamadıklarımızı söyleyince; bize hak verirlerdi ve asla sitem etmezlerdi. O eski günleri aramıyor değilim ama sağlığım nedeniyle siyasetten koptum. Yine de yılların geleneği olan siyaseti ailem sürdürmeye devam ediyor.”

Ekmen, siyasetten çok artık kitapları konuşuyor ve bir de coğrafyanın güzelliğini…

Günlerinin çoğunu kitapla geçiren eski Bakan Ekmen, anlamlı mesaj veriyor:

“Her zaman gençlere söylüyorum: Kitapları mutlaka okuyun. Sıkıntı yaşadığımda günün yorgunluğunu kitapla atıyorum.”

‘’BAHARDA MEMLEKETİM BİR BAŞKADIR’’

İstanbul ve Ankara’da tedavi için kaldığını belirten Adnan Ekmen, ilkbaharda memleketin havasının bir başka güzel olduğunu da söylüyor.

Gercüş’ün konakları 12 bin yıllık Hasankeyf, Batman’ın komşusu Midyat ilçesindeki manzaranın kendisini her baharda heyecanlandırdığını anlatan Ekmen, bakın neler diyor:

“Coğrafyamızın güzelliğini anlatmaya gerek yok. Çocukluğum ve gençliğim burada geçti. Buradaki güzellik dünyanın kaç yerinde var bilmiyorum. Büyük şehirlerde sıkıldığımda kendimi topraklarımda buluyorum ve dünyanın en mutlu insanı oluyorum. Ben buradan asla kopmadım, kopmayacağım. Halkımın içindeyim. Aradan yıllar geçse de bazı insanların hala benden söz ediyor olması beni oldukça mutlu ediyor ve moral veriyor. Eskiden aktif siyasette günlerimiz dolu dolu geçerdi. Belki dostları ihmal ederdik ama şimdi ihmal ettiğim o eski dostlarıma zaman arıyorum.”

Siyasetin yorduğu eski Bakan Ekmen, gençlere tek öğüdü kitap okumaları üzerine.

Hafta içinde Batman’ı da içine alan bölge gezisine çıkan Ekmen, ilçesi Gercüş, Hasankeyf, Batman ve diğer yerleşim biriminin bahar mevsiminde güzelliğini anlatırken aktif siyasetteki günlerini de arada sırada dillendiriyor:

“Sıkıntılı günler olsa da yine de herkes içten ve samimiydi. O günleri çok ama çok özlüyorum…”