*Batman’ın birikmiş sorunlarını bir kez daha Milletvekillerimiz hatırlatmak istiyoruz. Maalesef bu şehirde en önemli sorunlardan biri, meseleleri konuşarak, çözme geleneğinin olmaması…

*Nedendir bilinmiyor ama birçok kişi kendini şehrin akıllısı ve sahibi görüyor. Bunun bir şekilde aşılması ve şehrin sözde değil, gerçekten ortak akılla yönetilmesi gerekiyor…

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR ÇOK

Batman’ın yeni vekilleri geçen hafta yeminlerini ederek görevlerine başladı.

Batman’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 2 vekil var. HÜDAPAR sözcüsü avukat Serkan Ramanlı, AK Parti’den seçilmişti.

Batman’da 3 de Yeşil Sol Parti’den.

Geçen dönemde bu şehirde sorunlarının çözümüne etkili ve yetkililerin, katkı sunmadıkları da ortadaydı.

Biz de bu yüzden bu şehirde birikmiş sorunlarımızın çözümü için bir Bakanımız olsun diye yazdık.

Yine iş insanı Ferhat Nasıroğlu gibi genç politikacıların TBMM’de bireysel meselelerden çok genel sorunların çözümüne ışık olacağına yönelik vatandaşların taleplerini dile getirdik.

Bu dönem Batman’ın yeni vekillerden beklentileri büyük.

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi önemli görevde ama memleketi Batman’ın çözüm bekleyen sorunlarına duyarlılık göstereceğine inanıyoruz.

Bakan Şimşek, daha önce bu şehrin bazı sorunlarının çözümünde etkin rol oynamıştı.

Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, iş dünyasındaki birikimiyle de bu şehrin genel sorunları için uğraş vereceğine inanıyoruz.

Batman’ın birikmiş sorunlarının bir kez daha milletvekillerimize hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Okuyup da gündemlerine alırlarsa seviniriz.

İLUH’TA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bu şehrin ortasından geçen dere, 2006 yılında çevresindeki 9 mahalleye büyük hasar vermişti. Sel taşkınında tonlarca çamur aktığı derede 11 can aramızdan ayrılmıştı. Binlerce ev hasar görmüş, oturulamaz o evlerin yarısı kaderine terk edilmiş. Orta hasarlı o yapıların yıkımının zamanı geldi, geçti. Bunun için de ‘kentsel dönüşüm’ projesinin ilk ayağının devam etmesinde yarar var ve o bölge başta olmak üzere eski mahalleler için de yeni konut hamleleri şart. Milletvekillerimizin yapması gereken Batman’ın İluh deresi çevresi ile bazı eski semtleri, Kentsel dönüşüm bakanlığının gündemine aldırmak. Başka illerde Bakanlık, kentsel dönüşümle ilgili nasıl sorumluluğu üstleniyorsa Batman için de üstlenebilir.

DDY RAYLARI ŞEHİR DIŞINA

Batman’ın nüfusu 700 bine yaklaştı. Büyükşehirlerin neredeyse tamamında raylı ulaşıma geçildi. Artık birçok şehrin raylı ulaşım projesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılıyor. Batman’da hafif raylı ulaşım projesi olmayacağına göre, yine şehri bölen DDY raylarının şehir dışından OSB’ye bağlanmak üzere bir çalışma yapılabilir. Seçim sürecinde de Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, böyle bir proje üzerinde çalışılabileceğini açıklamıştı. DDY raylarının şehir dışına çıkarılması için siyasi iradenin bir karar vermesi gerekiyor. Milletvekillerimizin, Ulaştırma Bakanlığı üzerinde bir ağırlık oluşturmalı ve Batman’ın içinden geçen DDY yol güzergahını da şehir dışına çıkaracak projeyi hızlandırmaları gerekiyor. Şehir içi ulaşımı rahatlatmak ve güvenli hale getirmek için yıllar önce düşünülen bu projenin kaldırıldığı tozlu raflardan indirilip yeniden hayata geçirilmelidir.

KIRSAL KALKINMAYA DESTEK ŞART

Batman ile ilgili yıllardır süregelen bir yanlıştan da dönülmesi gerekiyor. Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü 42 İl’de verilen desteklerden Batman yararlanmamakta. Oysa Batman çiftçisi, negatif ayrımcılığa tabi tutulmalı. Zaman geçirilmeden Batman’da kırsal kalkınma İl koordinatörlüğü kurulmalı ve Batman tarımsal kalkınma destek programlarına alınmalı.

HAVA LİMANINDA SEFER SAYISI ARTIRILMALI

Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde Batman Hava limanı modern bir aprona kavuştuğunda; uçak sefer sayısında da artış olmuştu. Batman Hava Liman’ından yurt dışı seferlerinin de yapılacağı sözü verilmişti. Bölgenin güvenli limanların başında gelen Batman Limanı’ndan yolcular, direkt İzmir ve Antalya’ya yolculuk yapamıyor. Batmanlılar, halen bu iki İl’e gidebilmek için çevre illerin limanlarını kullanmaktan bezdi. Batman hava limanından haftada iki ya da üç gün direkt İzmir ve Antalya’ya seferleri yeniden gündeme alınmalı ve THY Bilet Satış Müdürlüğü tekrar Batman’a verilmeli.

BATMAN’A KÜLTÜR KONGRE MERKEZİ

Ne yazık ki Batman’da doğru dürüst bir salon yok. Bu şehirde artık bir fuar alanı ve kongre merkezi karşılayacak, bir merkezin kazandırılmasını bekliyoruz. Batman’ın sosyal hayatına katkı sunacak bu projenin en az 500 yatak kapasiteli Batman’ın yeni hastanesi kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. Mutlaka Milletvekilleri, bu konuyu gündemlerine almalı ve kısa sürede çözüm üretmeliler.

PETROL MÜZESİ PROJESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, uzun bir süre önce petrolün başkentine ‘Petrol Müzesi’ yapma sözü vermişti. Yer olarak da TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün girişindeki eski Gümrük binasının olduğu alana düşünülmüştü. Özel İdare Genel Sekreterliği ‘Müze’nin projesini ihaleye çıkarmıştı. TPAO’nun girişine ‘Petrol Müzesi’ yakışır.

YENİ ÖĞRENCİ YURTLARI YAPILMALI

Batman’da Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu barınma. Bu sorunun çözümü için yeterli kapasitede devlet yurdu yok. Öğrenci yurdu kapasitesi, ranza sistemine geçirilerek, geçici olarak artırılmıştı. Bu yetmez. Acilen yeni yurt binaları yapılmalı.

ORTAK AKIL…

Özetle; bu şehrin önemli sorunlarından biri, sorunları konuşarak, çözme geleneğinin olmaması. Herkes kendini şehrin akıllısı ve sahibi görüyor. Bunun bir şekilde aşılması ve güzel şehrin sözde değil, gerçekten ‘ortak akıl’la yönetilmesi gerekiyor. Özetle Milletvekillerimiz, kendi aralarında ve şehrin dinamikleriyle ortak aklı hakim kılmalı. Birlikte hareket etmenin ne denli değerli olduğunun da farkına varmalılar…

Sağlıkla…