*Ne yazık ki bu şehrin 70-80 yılda gelinen noktada, halen taleplerinin ardı arkası kesilmiyor. Maalesef kim olursa olsun, biri bu şehir için değerli bir şeyler yapmaya başladı mı çekiştirmeye ve başarısını gölgelemeye kalkarlar.

*Fakat bu şehrin artık gelecek vaat eden gençleri de var. Batman Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji Genetik Lisans bölümünü kazanan Batmanlı Geylani Can, yüksek lisansını da burada tamamladıktan sonra önce İngiltere, ardından da Amerika’nın yolunu tutmuş. 35 Yaşındaki Batmanlı Can, bin bilim adamı arasında ilk dörde girip, 400 Bin dolarlık ‘araştırma desteği’ alabiliyor.

BU ŞEHRİN ÖNÜ HEP TIKANDI
14 Haneli İluh’un elbette 70-80 yılda bugünlere gelmesi küçümsenemez; fakat ne yazık ki hala yarım milyonu aşan şehir, arzu edilen düzeyde değil.

Örneğin sağlık sektöründe Batman öyle bir gerilemiş durumda ki sormayın gitsin.

Yanı başımızdaki şehirlerde Tıp Fakültesi ve Araştırma-İhtisas Hastaneleri kuruyor. Üstelik Batman nüfusunun yarısı bile değiller ama o şehirler, birçok alanda bizden önde olabiliyorlar.

600 Bini aşkın koca Batman’a ne Tıp Fakültesi ne de Araştırma-İhtisas Hastanesi var.

Kent merkez nüfusları 200 Binin altında olan Adıyaman ve Siirt’e bakın, son yıllarda bu iki il sağlıkta belki de an büyük pastayı kaptı.

Bu şehrin geleceği planlanırken, bazı alanlarda ki yatırımlar da göz arda edilmemeli. Fakat nedense bu ayrıntıyı hep kaçırıyoruz.

Batman’ın önemli bir gerçeği de burada başarılı olanı çekemeyen bur güruhun varlığıdır.

Kim olursa olsun, biri bu şehir için değerli bir şey yapmaya başladı mı çekiştirmeye ve başarısını gölgelemeye kalkarlar.

Bu şehrin gelişimini istemezler.

Kasaba görünümünde kalsın, hep yerinde saysın isterler.

Bu koca şehrin yeni hastaneden ulaşıma, onlarca sorunu var ama üzerinde en çok kafa yorulması gereken sorunlarından biri de ‘aidiyet’ meselesidir.

Büyükleri 80-100 yıl önce gelmiş adam, kendisini hala dedesinin şehrinden görür. Kendisini Batmanlı olarak tanımlamaz. Dedesinin şehrinin derneğini kurar, oradan memleketin sorunlarını gündeme getirir.

Evet, bu şehir bölgede en fazla göç alan illerden biridir. 1940’larda kara altının bulunmasıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar bu şehirde yaşarlar. ‘Kardeşçe yaşam’ diye edebiyat yapılır ama ortak bir Batman kültürünün oluşmaması için ne gerekirse (!) ihmal edilmez.

Bu nedenlede şehre kazandırılması gereken en önemli şeylerden birini de ‘aidiyet’ duygusu olarak görürüz.

BATMANLI GENCİN BAŞARISI
Babası TPAO Bölge Müdürlüğü’nden emekli olan Geylani Can’ın, sınırları aşan başarı hikayesinden bir kesit sunmak istiyoruz.

1985 Doğumlu ve 2009 Batman Anadolu Lisesi mezunu Can, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans ve yüksek lisans mezunu… Dr. Can, doktora çalışması Cambridge Üniversitesi'nde tamamladı. Şimdi ise Harvard Üniversitesi’nde araştırma görevlisi.

Son bir yıldır Amerika’da ki Harvard Üniversitesi’nde başarılı çalışmalarla adından söz ettiren bu şehrin bağrından çıkan Can, 400 Bin dolarlık araştırma ödülüne layık görüldü.

Bin bilim adamı arasında ilk dörde girmeyi başaran 35 yaşındaki Dr. Geylani Can, önemli bir mesaj veriyor; “İstediğimiz sonuçlara ulaşırsak sadece kanser değil, birçok hastalığın gelişimini engelleyeceğiz”

Dr. Geylani Can, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek hedefleri bulmak için çalışmaya başlamış bile…

Günümüzün en zorlu hastalıklarından biri olan kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yöntemleri bulmak için aylardır çalışmalara başlayan bilin insanı Can, dört sene boyunca kafa yoracak.

Birçok kişiyi heyecanlandıran bu proje, Harvard Üniversitesi ve İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından laboratuar imkanlarıyla desteklenecek.

Yarışmanın, henüz kariyerine yeni başlamış bilim insanlarını desteklemek amacıyla düzenlendiğini de hatırlatan Can, binin üzerinde kişinin katılım gösterdiği bu yarışmada 400 Bin dolarlık araştırma ödülünü almanın mutluluğunu yaşıyor.

Düşünün 35 yaşındaki Batmanlı bir gencin başarısını Amerika ve Avrupa ülkeleri konuşuyor. Batman adına ve bu gencimiz adına ne büyük gurur…

Kısacası; umut geleceğimiz olan gençlerimizde.