*Komşu Mardin’in ovasını zenginleştiren Süryani’lerdir. Batman ovasını farklılıklarıyla zenginleştirecek olan da Ezidi’lerdir. 1980 Darbesi'ne kadar, Beşiri ovasındaki sayıları binlerle ifade edilen, bu dost yürekli azınlığın günümüzdeki sayısı, yüzlerle ifade ediliyor artık ne yazık ki…

*2000’li Yılların başında, Batman’a 10 kilometre uzaklıktaki Yolveren (Çınera) köyüne dönmek isteyen Almanya’daki Ezidiler’in dönüş’ hikayelerine tanık olmuştuk. Çinera köylülerinin orman kanunlarına maruz kaldığı ve sonrasında 23 yıl süren hukuk mücadelesiyle topraklarına ve evlerine kavuşan Çınera/Yolveren köylüleri gibi  Beşiri’nin Kuşçukuru (Kelhok) köylülerinin davası da yıllarca sürdür. Kelhoklular da zorlu hukuk süreçleri sonunda davayı kazanıp, topraklarına ve evlerine yeniden  yerleşme hakkına kavuştular…

EZİDİ KÖYLERİN KADERİ

2000’li Yılların başıydı.

Batman’ın 10 kilometre uzağında Raman Dağı eteğindeki ‘Mağara Köy’ olarak bilinen Yolveren-Çınera köyü, 90’lı yılların sonuna doğru tamamen boşalmıştı.

1980 Darbesinde başlayan göç yolculuğu 2000’li yılların başına kadar sürmüştü.

Neredeyse köy tamamen boşalmıştı.

O zamanlar bunu fırsat bilen bazı çevreler, sahipsiz bırakılmak zorunda kalınan köye ‘davetsiz’ misafir misali Yolveren köyüne, yani kendilerine ait olmayan evlere yerleşmiş, toprakları da kendi mülkleri gibi kullanmaya başlamışlardı.

Avrupa’da her şeyin toz pembe olmadığının veya vatan özlemine dayanamayan Yolverenliler, el ele verip, topraklarına dönüş için hukuk mücadelesi vermişti.

Zorlu bir süreç yaşamışlardı ama sonunda kazandılar.

O davanın sonuçlanmasıyla, Almanya’da uzun süre kalan eski muhtar Mehmet Alcu, Şibli, Cindi ve Şükrü gibi köyün önde gelenleri, kendi köyleri Yolveren’e kesin dönüş yaptılar.

Yukarıda saydığımız bu isimler şimdilerde hayata değil.

Yolverenlilerin, Batman’daki hukuk mücadelesi hak arama ve alma anlamında müthiş bir davaydı.

O zamanlar Yolveren’in davası yaygın basının da gündemini işgal etmişti.

2001 Yılında  Mahkeme Ezidileri, haklı görünce yılları Avrupa’da geçen Ezidiler bir bir topraklarına dönmüştü.

Yaptıkları villa evlerle tersine göçü hızlandıran Ezidiler’i ziyaret eden Almanya eski Tarım Bakanı Cem Özdemir, Yolveren’e konuk olup Avrupa’daki Ezidileri bizzat kutlamıştı.

Yolveren’deki o sürece baktığımda şimdi ki Kuşçukuru-Kelhok davasından biraz farklı olsa da benzerdirler…

KUŞÇUKURU DÖNÜŞ YAPAR MI….

Kuşçukuru-Kelhok köylülerinin tamamı neredeyse 40 yıldır Almanya’da.

Yıllardır Topraklarından uzakta olan Kekhoklular, tam 12 yıl önce Batman’da ‘hukuk’ mücadelesini başlatmıştı.

Davanın başladığı günü dün gibi hatırlıyorum.

Kalabalık bir heyetle geldikleri Batman’da günlerce konuk olmuşlardı.

Davanın açılmasıyla sayısız duruşmalara gelmek için Almanya ile Batman arasında mekik dokumuşlardı.

Kelhoklu Ezidiler de Yolveren köylüleri gibi kendi topraklarında  ‘barış’ içinde yaşamak istediklerini söyleyerek;

“Davamızda 12 yılın sonunda köyün boşaltılması yönünde karar alındı. Karşı taraf ise karara itiraz etti. Gaziantep İstinaf Mahkemesi köydeki evlerin boşaltılması gerektiğini belirten bir karar verdi.”

Davanın sonucu bizimle paylaştılar.

“Barış içinde yaşamak istiyoruz” diyen Kelhokluların verdiği mesajı bir daha okuyalım;

“Yıllardır köyümüze dönmenin umudunu taşıdık hep. Köyümüze dönmekten başka da bir amacımız yok. Geçmişte bazı nedenlerden ayrıldık. Avrupa’da yaşayan Ezidi diasporası olarak yurdumuzda olmak ve de barış içinde yaşamak istiyoruz…”

Biz de onların bu dostça, barış taleplerinin aynı şekilde karşılık bulmasını temenni ederken hoş gelin ve mutlaka gelin, dün olduğu gibi bugün de sizlerle bir kez daha çoğalalım diyoruz.

Özetle; dava öncesi ve dava sonucu arasında yaşadıkları acı veren illüzyon duygusunu hissetmek çok zor ama Kuşçukurluların da Yolverenliler gibi kendi topuklarında huzur içinde yaşamları dileğiyle…

Sağlıcakla kalın.