**1970-80’li Yıllarda Batman’ın sokakları çamurdan geçit vermezdi. Petrol kentinin kalbi olan eski mahallelerden Yeni mahalle, Çarşı ve Aydınlıkevler, şimdi ki modern semtler kadar olmasa da petrol emekçilerinin tercih ettiği mahallelerdi. O daracık sokaklardaki çamur manzaraları 80’lerden sonra son bulmuştu…

**Batman Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi, şimdi ki Eğitim Fakültelerinin ayarındaydı. İki liseden de mezun olanlar petrol sektörlerinde iş bulurlardı. Tecrübeli eğitimcilerin başında oldukları o iki lisede onlarca bürokrat ve eğitimci yetişti…

ESKİ BATMAN’I ANLATAN FOTOĞRAF
Bir zamanlar Batman’ın kalbi Ulu Cami çevresindeki mahallelerde atardı.

İl Kaymakamlık, Hükümet Konağı ve Maliye’nin olduğu bölge, Ulu Caminin o dar sokaklarındaydı.

Batman’ı en iyi anlatan çarpıcı fotoğraflardan birini bugünkü ‘nostalji’ köşemizde dikkat çekiyor.

Eski Mehtap Sineması kavşağının olduğu bölgede 1975 yılında çekilen bu kare, eski Batman’ı bize anlatıyor.

O yıllarda Batman Lisesi’nde eğitim gören TPAO emeklisi Rauf Aydın, evlerinin bulunduğu yeni mahallenin başında objektiflere poz vermiş. Fakat o sokaktaki manzara, içler acısı bir sokak görüntüsünü gözler önüne seriyor.

Daracık sokakta çamur diz boyu… Küçük çocukların ayaklarında çizme ve çamurun olduğu bölgeden uzaklaşmaya çalışan bir grup genç, siyah-beyaz kareye yansımış.

45-50 Yıl önce Batman’da bu manzaralar vardı.

80’li yıllara kadar Batman’ın cadde ve sokaklarının manzarası böyleydi.

Adını ‘kara altın’dan almasına rağmen kentin makus talihi Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın 90’da ‘il’ statüsüne kavuşturduğu Batman, hızla kabul değiştirdi. 70 ve 80’lerde nüfusu 100 binin altında olan Batman, şimdilerde büyükşehre aday…

ESKİ MEHTAP SİNEMASI
Yine ‘nostalji’den çarpıcı bir kare daha önümüzde duruyor.

Aydınlıkevler, Kısmet, Yeni mahalle ve Çarşı mahallesinin kesiştiği noktada Mehtap sineması vardı. Batman’ın ilk esnaf Kredi Kooperatif Başkanı Necati Arıkan’ın kurduğu iki katlı sinema, bir zamanlar kapalı gişe oynardı.

Eski sanatçıların filmlerini izlemek için dönemin ortaokul ve lise öğrencileri, boş zamanlarında sinemaya akın ederlerdi. Siyah-beyaz televizyonların yeni çıktığı bir dönemde sinemalar revaçtaydı. Batman’da 10’a yakın sinema vardı. TPAO’nun kapalı-yazlık, Saray’ın yine yazlık ve kışlık sinemalar arasındaki en moderni Mehtap’tı…

Dört mahallenin kesiştiği noktada direğe asılan filmlerin afişleri gençlerin ilgisini çekerdi. İşte sinema kavşağında Batmanlı üç gençten Rauf Aydın, Ferhan Görgülü ve Şehmus Beytüt’ün çektikleri bu hatıra kare, eski gençlerin sinemaya ne denli ilgilerinin olduğunu gösteriyor.

Bir zamanlar Batman’ın sinemaları kapalı gişe oynardı.

Beyaz perdelerin taçsız kralı Yılmaz Güney’in filmlerine ise ilgi bir başkaydı.

ESKİ LİSELERDEN KİMLER GEÇMEDİ Kİ…
1968-69 Eğitim-öğretim yılından önce TPAO sitesi içinde İlçe Milli Eğitim ve iki lise vardı.

Petrol şehrinin temelini atan TPAO tesisleri içinde geçici süreyle hizmet veren Batman Lisesi ile Endüstri Meslek Lisesi vardı.

Gençlerin büyük bölümü liseye TPAO’daki eski eğitim binalarında başlamışlardı.

68-69 Eğitim-öğretim yılında iki lisenin binaları tamamlanınca artık o eski eğitim binaları da TPAO’ya terk edilmişti. Kısa bir süre o binaları öğrenciler ‘pansiyon’ olarak kullanmışlardı.

Batman Lisesi’nde 70’li yıllarda okuyan kentin tanınan eski esnaflarından merhum Tahir Yayla, Esat Çelik ve Tekel emeklisi Ayvaz Yasak ile TPAO emeklisi Rauf Aydın, şimdi ki Batman Lisesi’nin bahçesinde mezuniyet öncesinde çektikleri hatıra karede şık elbiseleriyle eğitim-öğretimlerini sürdürmüşler.

Batman Lisesi ile EML’den mezun olanlar, bir zamanlar petrol sektörlerinde iş imkanı buluyordu.

Eğitim Fakültesi ayarındaki lise’den onlarca bürokrat ile eğitimci de yetişmişti. Bir zamanlar Batman Lisesi’nde okumak demek ‘Eğitim Fakültesi’nin kapısını açmak demekti.

Kısacası; Batman o dönemlerde altyapı da geride olsa bile hem sinemasıyla hem de eğitimiyle farklı bir petrol şehriydi.