*Yıl 1977. Batman Lisesi 6 Edebiyat Bölümü sınıfında bir grup öğrenci arkadaşla okul bahçesinde sınıflar arası bir maç öncesinde bir aradayız. Tam 43 yıl öncesinde top koşturduğumuz o eğitim yuvasının bahçesinde şimdilerde devasa binalar var. Lise yakınında eski Batman SSK Hastanesi ve Askerlik Şubesi binası dışında tek-tük bina vardı…

*Batman Lisesi’nin dününe dair nostalji fotoğraflarımız arasında bu kez benim de fotoğrafım çıktı. Ne yıllardı o dönem. Liseye gitmek ‘Üniversite’li gibi sayılırdı. O dönemin öğrencilerinin çoğu hayallerindeki mesleğe kavuştular. Batman’ın ilk Lisesi’nde okumak bir dönemler ayrıcalıktı…

LİSE YILLARIMIZ…
Yıl 1977. 

Yer Batman Lisesi. 

6 Edebiyat B sınıfında bir grup öğrenci arkadaşla birlikteyiz. 

Ben ayaktakiler arasında (soldan ikincisiyim). Yaşım 16.

Baştaki Batman Sağlık Müdürlüğü’nde halen görev yapan Hatip Kardeş.

Hasan Aydın işadamı.

Namık Demir emekli.
Oturanlardan Abdulselam Gök, Karayolları emeklisi.
Abdurrahman Çiftçi emekli.
Nimetullah bey, inşaat sektöründe.
O Lisenin geniş bahçesinde şimdilerde devasa binalar var.
Günlerden bir gün dersimiz boştu. Lise Müdürü Midyat-Estelli Musa Yelken’di.
Ondan izin aldık. Zemini küçük taşlarla örtülü okul bahçesinde kıran kırana geçen bir maç oynamıştık lisedeki diğer bir sınıfla.
Boş geçen derslerde liseli öğrenciler, o geniş bahçede top oynardı.
Sınıflar arası maçlar çekişmeli geçerdi. 

Yine günler öncesinden diğer sınıflarla oynayacağımız maçlar için o okul bahçesinde hazırlanırdık. 

Batman’da 70’li yılların liseli gençliği farklıydı. 

Eğitim imkanları çok kısıtlıydı. 

Okul malzemelerimiz yeterli değildi. O dönemler gaz lambası ışığında ödevimizi yapmaya çalışıyorduk. 

Dershane ve özel eğitim kurumları yoktu. Bağlar Mahallesi’nde komşumuz İzzettin İnançlı’dan öğrendiklerimle liseyi iyi dereceyle bitirmiştim.


LİSE YAKININDA
HASTANE VE ASKERLİK ŞUBESİ VARDI 

Batman Lisesi’ne komşu olan kurumlar arasında Meteoroloji, SSK eski Hastanesi, Askerlik Şubesi ve Kız Meslek Lisesi vardı. Bir de Batman’ın ilk Bahçelievler’in örnek konutları o tarihi liseye komşuydu. 

O dönemin liseli öğrencileri boş zamanlarını Öğretmenler Odası’nda kafalarına takılan soruları eğitimcilere yöneltirdi. Futbolsever öğrenciler ise bahçede sınıflar arası maçları izlerdi. Her öğrencinin bir hedefi vardı. 

Tabi Celal Utku ve Abdulkadir Çalışkan, boş derslerde öğrencileri okul bahçesinde top oynadıklarında gördüklerinde küplere binerdi. 

O iki yönetici, eğitimcileri haşlıyor ama yapacak bir şey yok. 

Kıt imkanlara rağmen sınıflar arası bilgi yarışmasında 6 Edebiyat B sınıfı öğrencileri, diğer sınıfları geride bırakıyordu.
 Batman Lisesi’nde iz bırakan ilk kurucu Müdür Gülpaşa Sezer’den sonra müdürlük görevini üstlenen Diyarbakırlı Celal Utku da Mardin’li Abdulkadir Çalışkan da o eğitim yuvasının başarı çıtasını hep yüksekte tutmayı başarmışlardı. 

Aynı dönemde açılan Batman’ın ilk Sanat Enstitüsü okulu, Batman Lisesi gibi başarılı değildi. Endüstri Meslek Lisesi’nde mezun olan öğrencilerin gözü daha çok TPAO ve Batman Rafinerisi’nde işe girmekti. 

Batman Lisesi’nde yetişen öğrencilerin çoğu bürokrat, teknokrat oldu. 

80 Darbesi dönemi öncesinde karışık bir dönem vardı ama öğrenciler arasında sevgi, dayanışma ve hoşgörü ortamı bir başkaydı.
Batman Lisesi’nin bahçesindeki Ortaokulda okuyan her öğrencinin düşü; o lisede okumaktı. 

Ben de önce o lisenin bahçesindeki ortaokul da okudum. Sonra o liseye devam ettim.

Sanat Sokağından geçerken hep okuduğumuz o eski iki eğitim binası gözümde canlanıyor. Bir de o geniş okul bahçesi. Şimdi binaların yerinde yeller esiyor.

Aradan 43 yıl geçmiş. 

Bugün birlikte okuduğumuz arkadaşlarımdan bazıları emekli bazıları ise farklı görevlerde. 

Birlikte okuduğumuz arkadaşlarım mesleklerinde kariyer yaptılar.
Çoğunu uzun zamandır görmedim bile… 43 Yıl öncesinin karesini görünce, bugün de lise dönemindeki yılları değerlendirdim… Kalın sağlıcakla…