Dünden devam

Değerli Okurlar, Batman’ın çevresinde zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunduğuna, ancak bazı bilgilere göre bunların açığa çıkarılmasının Amerikan emperyalizminin işine gelmediğine dünkü yazımda dikkat çekmiştim.

Tabi bunu ispatlayacak belgelere sahip değilim.

Geçmiş yıllarda kuyu açma ve üretim alanında çalışan bazı emekçilerin bu konudaki sözlerine tanık olmuş, bunu köşeme de taşımıştım.

Sakın beni yalanlamaya çalışanlar çıkmasın, o zaman geniş katılımlı bir toplantı önereceğim…

Petrol arama çalışmalarına katılan ve yıllarca TPAO çatısı altında üretim alanlarında ter dökerken emekliye ayrılan emekçilerin dinlenmesini önereceğim. Kimse bu görüşüme katılmazsa, buradan bir özür yazısı yazma sözü veriyorum.

Kenan Evren döneminde, Şelmo sahasında petrol arama çalışmalarına katılan bir emekçinin “Sondaj yaparken kaliteli petrole denk geldik, ancak kuyuyu kapatma emri geldi. Amerika ülkemizin petrol zengini olmasını istemiyor” şeklindeki ifadelerine şahit olmuştum.

Bu iddiaları araştırmak ve delillendirmek çok zor olmasa gerek.

Neyse, petrol konusunu bir yana bırakayım da yazı konum olan doğalgaza geleyim…

Dün işaret etmiştim; 17 Şubat 2011 günü Batman'ın Kozluk İlçesine bağlı Eskice (Dele)köyü yakınlarındaki TPAO'ya ait Güney Şelmo-1 Doğalgaz Üretim İstasyonunda yaşanan büyük patlamada üç emekçimizi yitirmiştik.

Yerel basınımıza haber olduğundan rakam da vereyim; 5 milyon dolar harcama yapılan bir doğalgaz üretim istasyonumuz vardı, patlamada büyük hasar gördü.

Ancak o üretim istasyonu bir türlü yeniden hizmete açılmadı…

Yer altında duran kaliteli doğalgazın çıkarılması için neden bir çalışma yapılmadığını sormamız gerekmez mi?

10 yıldır neden bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapılmıyor?

Doğalgazı çıkarmak çok maliyetli olduğu için mi, yoksa yeterli rezerv olmadığından mı bu konuda bir çalışma yapılmıyor…

Düşüncemi açıkça dillendirmekten çekinmiyorum; gerçekten güçlü petrol ve doğalgaz rezervlerimizin olduğuna inanıyorum.

Yine dünkü yazımda 2011 yılında Batman Kent Konseyi adına ‘Şelmo Raporu’ hazırlandığını ifade etmiştim.

Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve ayrıca Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu Sözcüsü olarak Şelmo Araştırma Komisyonu’na da seçilmiştim. O raporu bir kere daha ilgililerin ve kamuoyunun dikkatine sunuyorum:

**

**

ŞELMO RAPORU...

“On yedi Şubat 2011 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yabancı petrol firmalarının işlettiği Şelmo Petrol Sahası’nda bir patlama yaşandı.

TPAO’ya ait doğalgaz dolum tesisinde meydana gelen patlamada üç geçici işçi (Sabahattin Sönük, İbrahim Çelik ve Hasan Hüseyin Demir) feci şekilde yanarak yaşamından oldu.

Şelmo Petrol Sahası'ndaki TPAO’ya ait Güney Şelmo Doğalgaz Dolum Tesisindeki patlamanın gaz sıkışmasından olduğu yolunda görüşler beyan edilmesine karşın, teknik araştırmaların sonuçları ve kesin nedeni henüz kamuoyuna açıklanmış değildir.

Olaydan sonra Batman Kent Konseyi tarafından bir ‘araştırma komisyonu’ oluşturuldu. Bu komisyonun alanı gezmesine izin verilmedi. Ancak olaydan 20 gün sonra, patlama sırasında etrafa savrulan gaz tüpleri toplanıp, ekipmanlar söküldükten ve etraf tamamen temizlendikten sonra komisyonun alanı gezmesine izin verilmiştir.

Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu tarafından oluşan ‘Şelmo Araştırma Komisyonu’, patlamada yaşamını yitiren üç müteahhit işçisinin birinci derece yakınlarıyla görüşmüş ve onları dinlemiştir.

Komisyon, daha sonra TPAO Batman Bölge Müdürü’nü de dinlemiş ve görüşünü almıştır. Şelmo veya diğer petrol sahalarında benzer faciaların yaşanmaması için kurumların sorumlu davranması gerektiğine inanıyoruz.

Elektrik jeneratörlerinin doğalgaz dolum istasyonunda faal halde olması tehlikelere davetiye çıkarmaktadır. Bu önlem mutlaka alınmalıdır.

Gaz dolum istasyonu tekrar faal hale getirilirse, çevresel riskler gözden geçirilmeli, sürekli ölçümler yapılmalıdır.”

Bu raporun üzerinden 10 yıl geçti. Bir kere daha ilgilileri doğalgaz rezervlerimiz konusunda kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyorum. Neden doğalgaz üretilmiyor, rezerv mi yetersiz, bir kazanın yaşanmış olması, artık doğalgaz üretiminin yapılmayacağı anlamına mı gelir?

Yazılarımla, hem şeffaflık talebinde bulunmuş, hem de bir kaza nedeniyle kentimiz için çok önemli olan ve 5 milyon dolar harcama yapılan doğalgaz için çaba gösterilmemesini eleştirmiştim. Hiçbir yetkili 5 milyon dolar harcama ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Sessizlikle konu geçiştirildi.

Çok önemli doğalgaz rezervinin kullanılması meselesi gündemden çıkarılırken, kamuoyuna bir gerekçe de açıklanmadı. Bunu normal bulmuyorum. Dileğim TP yetkilileri veya enerjiden sorumlu bakanlık yetkililerinin bu konuda kamuoyuna bilgi vermesidir.