Geçtiğimiz gün yolum İluh Deresinin başına düşmüştü. Ucuz ve bayat ekmek satışının yapıldığı köprü başında bir süre bekleyip yoksullukla mücadele eden insanlarımızın çaresizliklerine tanıklık yaptım.

Bayatlamış ucuz ekmek alan insanlar yüreğimi dağdar ettiler…

Zaman zaman o demiryolu köprüsünün başına giderek satıcı çocuklarla görüşüyor ve tüm ekmeklerini satın alarak ücretsiz dağıtımlarını uzaktan izliyorum.

Çocuklara bayat ekmek fiyatlarını bile soranlar oluyor.

‘Hepsine en az üçer ekmek verin. Burada olmayan bir hayırsever bize ücretini vermiş, alın ücretsizdir’ diye tembihlediğim çocuklar çabucak ekmeklerini bitiriyordu.

İşte böylesi bir günde İluh Köprüsünün başında beklerken derenin kırmızı çamur renginde aktığını gördüm.

İki saat önce sulama kanalının Yaşar Kemal Kent Ormanı yakınlarında masmavi olarak aktığını da görmüştüm.

Meğer Batman ovasında vahşi sulamaya başvuran çiftçilerimizden kaynaklı bir durum söz konusuymuş…

**

**

ZİRAAT ODASINI ELEŞTİRİYORUM…

Vahşi sulamaya yıllardır dikkat çeken biriyim. Elimde kalem tuttuğum 1990’lı yıllardan beri vahşi sulamaya karşı çıktığımı söylesem abartmadığımı biliniz.

İluh köprü başında o manzaraya şahit olduğumdan bu mesele ile ilgili bir kez daha sert bir yorum yazmayı tasarlamıştım. Ancak akşam eve geldiğimde Batman Çağdaş Gazetesi’nde konu ile ilgili bir haberin olduğunu gördüm.

Gazetem, Batman Ziraat Odası Başkanı Sayın Nizamettin Aydiş’i konuşturmuş, çarpıcı fotoğraflarla özel bir haber yapmıştı.

Sayın Aydiş, uzun yıllardır tanıdığım ve sevip saydığım bir şahsiyettir, bunu belirteyim. Ancak bu yazımda kendisine de eleştirilerim olacaktır.

Neden mi?

Çok uzun yıllardır Ziraat Odası Başkanı olarak binlerce çiftçiyi temsil eden biri olmasına rağmen, vahşi sulama konusunda üzerine düşeni yaptığına inanmadığımdan eleştiriyorum…

Gazetelere konuşmuş olabilir, haber yapmışlardır. Bunlar yeterli değil.

Konumu gereği vahşi sulamanın yerine damlama sistemi ile sulama konusunda çiftçilerimizi yıllar öncesinden daha fazla bilgilendirebilir, onlara eğitimler verdirebilirdi.

Geçen yıllarda kaç kez bu amaçla kentimize bilim insanlarını davet edip, çiftçilere konferans ve panel gibi toplantılar düzenlemiş bilmek isterim.

Bu konuda forumlar, toplantılar, konferanslar, paneller ve çalıştaylar düzenlemişler de ben bilmiyorsam, yine kendilerini eleştirmem gerekir düşüncesindeyim.

“ÇİFTÇİ, VAHŞİ SULAMAYI TERK ETMELİ”

**

**

Evet, zararın neresinden dönerseniz kardır, özel haber olacak şekilde vahşi sulamaya karşı çıkması Başkan Aydiş adına güzel bir gelişmedir. Sayın Aydiş’in eleştirilerimi makul karşılayacağına inanıyorum. Ne diyor Başkan Aydiş, gazetemiz haberinden okuyalım; “Batman Ovası’ndaki su kıtlığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, vahşi ve sallama su yönteminin toprağa ciddi hasar verdiğini söyledi. Barajlarda ve göllerde yeterli suyun olmadığı ve yağışın da olmadığı için çiftçinin büyük bir hasarla karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Aydiş, ‘Suyun çok kıymetli olduğu bir dönemdeyiz. Bu yıl kuraklığın yaşandığı ve özellikle Batman’ımız da suyun çok kıymetli bir dönemdeyiz. Maalesef bazı mısır üreticileri, akşam sallama su ya da vahşi sulama yöntemiyle tarlanın üzerine su bırakıp evine gidiyor. Su, bu şekilde akıp gidiyor. Bu yöntem sulama faydadan ziyade toprağa zarar veriyor. Toprağın üzerindeki tüm verimli katmanı su alıp götürüyor’ diye konuştu. Mısır üreticilerinin ilkel sulamadan kaçınmasının gerektiğini de ifade eden Aydiş, şöyle devam etti: ‘Çiftçimiz susuzluktan feryat ederken, maalesef ilkel sulama tekniğinde su boşuna boşuna akıyor. Biraz da öz eleştiri yapmak istiyorum; çiftçilerimiz bu vahşi sulayamaya karşı çok dikkat olmalı. Çiftçimiz bu suyu böyle kullanmamalı. Sonuçta bu su için DSİ’ye para ödüyor. Vahşi ya da sallama su faydadan çok tarlaya çok zarar veriyor.’
Çiftçinin vahşi sulama tekniğinden kaçınmasının gerektiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Vahşi sulama yöntemi uygar dünyanın uygar çitçinin kabul etmediği bir sistemdir. İsmi üzerinde vahşi sulama. Çiftçimizin de biraz özeleştiri kendine yapsın. Su, çok kıymetli. Sonuçta, çiftçi bu suya para veriyor. Para verdiği suyu neden boşa harcıyorsunuz.”

https://www.batmancagdas.com/gundem/topragi-bitiren-sulama-h74335.html

Sayın Aydiş, doğru söylüyor ve tespitleri de yerinde…

Vahşi sulamanın daha nice zararları var…

Obrukların oluşmasına, yeraltı kaynak sularımızın çekilmesine neden olan vahşi sulama sistemi ile ilgili söyleyecek çok sözüm vardır. Yapıcı eleştirilerim olsa bile Sayın Aydiş’e destek vermek istediğimden bu meseleye yarın da inşallah değineceğim.

Devamı yarın