“VERİMLİ TOPRAĞI KAYBEDİYORUZ”
Batman Ovası’ndaki su kıtlığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş,  vahşi ve sallama su yönteminin toprağa ciddi hasar verdiğini söyledi. Barajlarda ve göllerde yeterli suyun olmadığı ve yağışın da olmadığı için çiftçinin büyük bir hasarla karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Aydiş, “Suyun çok kıymetli olduğu bir dönemdeyiz. Bu yıl kuraklığın yaşandığı ve özellikle Batman’ımız da suyun çok kıymetli bir dönemdeyiz. Maalesef bazı mısır üreticileri, akşam sallama su ya da vahşi sulama yöntemiyle tarlanın üzerine su bırakıp evine gidiyor. Su, bu şekilde akıp gidiyor. Bu yöntem sulama faydadan ziyade toprağa zarar veriyor. Toprağın üzerindeki tüm verimli katmanı su alıp götürüyor” diye konuştu.

“SU BOŞA AKMASIN…”
Mısır üreticilerinin ilkel sulamadan kaçınmasının gerektiğini de ifade eden Aydiş, şöyle devam etti: “Çiftçimiz susuzluktan feryat ederken, maalesef ilkel sulama tekniğinde su boşuna boşuna akıyor. Biraz da öz eleştiri yapmak istiyorum; çiftçilerimiz bu vahşi sulayamaya karşı çok dikkat olmalı. Çiftçimiz bu suyu böyle kullanmamalı. Sonuçta bu su için DSİ’ye para ödüyor. Vahşi ya da sallama su faydadan çok tarlaya çok zarar veriyor.”

“SULAMA KANALLARI TOPRAK DOLU”
DSİ’nin Batman Ovası’na yaptığı 2’nci ve 3’ncü sulama kanallarının yıllardır susuz olduğunu ifade eden Başkan Aydiş; “10 Yıldır milyonlarca para harcamasına rağmen DSİ nedense o kanallara su vermiyor. Kanallar toprakla dolmuş, bugün tadilatına başlanmasa bile bir yıla kadar eksiklikleri bitmez. Eğer o kanallara su verilseydi, bugün en azında 70 bin dekar arazi ikinci ve üçüncü kanal aracılığıyla sulanacaktı. Çiftçi de para kazanacaktı. İki sulama kanalı 10 yıldır böyle boş bırakmış, kanallar da hepsi çatlamış, çamur ve toprak dolmuş. Bu kanalların onarımı şu an için mümkün değil.  DSİ’nin buna bir çözüm bulması gerekir. Çiftçinin zarar etmesine DSİ sebep oldu” dedi.

“ÇİFTÇİ, VAHŞİ SULAMAYI TERK ETMELİ”
Çiftçinin vahşi sulama tekniğinden kaçınmasının gerektiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Vahşi sulama yöntemi uygar dünyanın uygar çitçinin kabul etmediği bir sistemdir. İsmi üzerinde vahşi sulama. Çiftçimizin de biraz özeleştiri kendine yapsın. Su, çok kıymetli. Sonuçta, çiftçi bu suya para veriyor. Para verdiği suyu neden boşa harcıyorsunuz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim