**14 Haneli köyü, yarım milyonluk şehir yapan TPAO, bir zamanlar bu kentin lokomotifiydi… 40 Yıl öncesine kadar üç kişiden biri bu kurumdaydı. Bu şehrin can simidi kuşkusuz TPAO’ydu. Üç kuşağın geçtiği TPAO’nun o eski günlerini unutmak mümkün mü?

**Güzide kurumdan emekli olanlar ya da yaşama veda eden eski petrol emekçilerinin unutamadıkları TPAO’ya olan özlemi bakın eskiler nasıl anlatıyor… Dede, baba ve torunun görev yaptığı o kuruma yönelik o kadar güzel anı var ki…

“TPAO, BİZİ BUGÜNLERE GETİRDİ”
Bu şehri var eden petrol sektörlerindeki bazı kuruluşlardı…

TÜPRAŞ, Petrol Ofisi ve BOTAŞ gibi kuruluşların başını kuşkusuz TPAO çekerdi.

Aslen Gercüşlü İhsan Kaçmaz, uzun yıllar görev yaptığı TPAO Batman ve Adıyaman Bölge Müdürlüklerinde çalıştıktan sonra emekli oldu. Şimdilerde İstanbul’a yerleşen Kaçmaz, çocukluk ve gençliğinin geçtiği Türkiye Petrolleri’ni anlatıyor…

TPAO emeklisi Kaçmaz, bu önemli kuruluşun eğitime olan katkısına dikkat çekmiş;
“TPAO’nun ilk yöneticileri Batman’a ilkokulu, daha sonra ikinci ilkokulu Site mahallesinde kurarak bizleri petrolle birlikte eğitimle de buluşturdular. İlk öğretmenlerimiz TPAO’da çalışan ünite müdürleri, doktor ve de yöneticilerimizin İngiliz ve Amerikalı eşleriydi. Biz Petrol Ortaokulu’nda İngilizceyi, çevre illerdeki liselilerden daha iyi konuşurduk. O dönemde öğretmenlerimiz hem bizleri hem de velilerimizi bildikleri için bizlerin hangi mesleğe yatkın olduğumuz konusunda anne ve babalarımızı yönlendiriyorlardı. O yöneticiler sayesinde Batman’da rekor mühendis, doktor, avukat ve öğretmen yetişti. Eski petrol yöneticileri hem müdür amcalarımız hem de öğretmenlerimizdi. Batman da bir süre sonra ana sınıfı değil, ortaokul kurdular. 1987 Yılında da TED Koleji’ni Batman’da kurup, eğitimde Ankara ve İstanbul standardı yakalanmış olundu…”

“YÖNETİCİLER, BABAYDI, AMCAYDI…”
Gercüşlü İhsan Kaçmaz, eskilere olan özlemi şöyle özetlemiş;
“O dönem TPAO yöneticileri babaydı, amcaydı… Saygıdeğerdi. Güzel günlerde, hastalıkta, sıkıntıda, sofrada işçisiyle beraberdi. İşçi her zaman amirinin kapısını rahatlıkla çalıyordu. Karşılıklı sevgi ve saygıyla iş yürüyordu. Petrol bulunuyordu, tüm Batman seviniyordu. Hayatımızdan zevk alıyorduk. Yüksek Okulda okuduğumuz için bize karşılıksız eğitim yardımı yapılıyordu. Öğrenciler yaz tatilinde sigortalı olarak kamplarda çalıştırılıyordu…”

“TPAO’NUN HASTANESİ VARDI”
1979 Yılında öğretmenlik yaparken TPAO’ya geçiş yapan ve 2010 yılında TPAO’dan emekli olan İhsan Kaçmaz, TPAO’nun eski yıllarını hatırlatıyor bize;
“50 Yıl öncesinde TPAO’nun hastanesi vardı. Film çekilmeden diş tedavimiz yapılmıyordu. İmkanlar sınırsızdı. Hastanede her branşta doktorlarımız vardı. Çevre illerden hastalar TPAO hastanesinde tedavi oluyordu. Tüm köy okullarına bayrak, harita, dolap, araç-gereç gibi her türlü yardımı TPAO yapardı. Batman’da her işçi evinde ve her zaman aileler, ‘Allah devlete ve şirkete zeval vermesin, birini bir etsin’ diye dua ederdi. Çünkü biz eski kuşak TPAO’ya çok şey borçluyuz.”

DEDE, BABA VE TORUN, TPAO’DAN GEÇTİ
Bir süre önce kaybettiğimiz petrol mühendisi Oğuzhan Öney, TPAO’ya yıllar önce hizmet eden ilk başsondörlerden dedesi merhum Yusuf Öney ve babası Şehmus Öney gibi TPAO’ya emek verenlerden…

Vefatından önce Öney, TPAO’ya olan sevgi bağını şöyle anlatmış;
“Çocukluğum ve gençliğim TPAO Batman Sitesi’nde geçti. En büyük hayalim, ailece her şeyimizi borçlu olduğumuz bu şirkette bir gün mühendis olarak çalışıp hizmet edebilmekti. O büyük gün gelmişti. 1997 Yılının 5 Mayısında hayalini kurduğum büyük şirkette mühendis olarak göreve başladım. Artık bu güzide şirkete borcumu ödeme zamanım gelmişti. TPAO kültürüyle büyüyen ve kendini şirketin bir parçası kabul eden ben, elimden geldiğince faydalı olmaya çalıştım. TPAO’daki yıllarım her geçen gün geçtiğinde tecrübe kazanıyordum. Zamanla önemli projelerde de görev aldım. Bu projelerden biri hayatta en önemlisi diyebileceğim Batı Karadeniz’de Off-Shoree projesiydi. Burada açtığımız kuyuda istediğimizi yakalamıştık. Hele hele benim için üç nesildir TPAO’da çalışan bir ailenin ferdi ve TPAO’nun ilk başsondörünün torunu olarak aldığım hazı kimse anlayamaz. Dedem Yusuf Öney, Raman’da bulunan ilk petrol kuyusunda görev yapmış ve tarihe geçmişti…”

İşte üç kuşağın geçtiği TPAO’dan insan hikayelerinden bir kesit…