Her zaman altını çizerek vurgu yaptığımız bir ayrıntı var; Türkiye Petrolleri’nin geçmişte bu şehre o kadar büyük kazanımları olmuş ki, geçmişe olan özlemimizin bir nedeni de bu güzide kuruluştur. Bu kuruluş, bir zamanlar eğitimden sağlığa dek bu kenti ayağa kaldırmış.

Aslında bu kuruluş, Petrol Üniversitesi gibiydi. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski petrol mühendisleri ve yöneticileri, buradan edindikleri tecrübelerle günümüzde yurtdışında büyük şirketlerin başındalar. Yetişen o eski petrolcülerin başarısını duydukça bu şehir 50-60 yıl öncesinde ‘yokluklar’ içerisinde önemli simalarla çıtayı yükseltmiş.

TPAO, ADI KONULMAYAN ÜNİVERSİTEYDİ
TPAO, 1955 yılında kurulduğunda o dönemlerde yeni belde olan Batman, tıpkı Petrol Üniversitesi gibi ürettiği kara altınla etrafına saçtığı ışıkla, petrol kentini büyüte büyüte günümüzde yarım milyonu aşan şehre dönüştürdü…

TPAO’nun büyüklüğünü dönemin duayen petrol mühendisleri itiraf ediyor.

Petrolün keşfedildiği yıllarda bir ayaklarının ABD’de bir ayaklarının da İngiltere’de olduğunu dile getiren TPAO Sismik Veri İşlem başındaki mühendis Yalçın Umurtak anlatıyor;
“Demir Çandarlı ile birlikte Londra’ya gittik. Veri işlem merkezi için pazarlık yaptık. Bize yetkiyi veren TPAO’ydu. İşin ilginç tarafı harcamalar konusunda bizden bir şey sorulmadı. Şirket sözümüze ve yaptıklarımıza güvendi. Bu çok önemlidir. ABD’de yaşayan Profesör Cahit Çoruh ile görüştük. Veri işlem masrafları 120 Bin dolar tutmuştu. Bir yıllık veri işlem parasıyla merkezimizi kurduk. Eğitime çok önem verirdik. Örneğin bizimle birlikte çalışan Mustafa Murat Han yılın 6 ayını Raman’daki dağlarda etütlerde koşturarak işin özünde yavaş yavaş yükselerek Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükseldi…”

ESKİ PETROLCÜLER YURTDIŞINDA
Umurtak, önemli bir ayrıntıya daha dikkat çekiyor; “TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk yıllarında Batman’da görev yapan Ferhan Sanlav’dan çok şey öğrendik. Eğitim sistemi ve ön görüsü sayesinde birçok petrolcü yurtdışında çalışabilecek hale geldi. Kendim de 9 yıl süreyle yurtdışında çalıştım. Batman’da çalışan eski petrol mühendisleri arkadaşlarımızdan Özdoğan Yılmaz ve Edip Baysal, Amerika’da mesleklerinin en parlak dönemini yaşadıklar. Hayata geçirdikleri projelerle birçok ödülün sahibi oldular.”

TPAO, HER ALANDA ÖNCÜYDÜ
1960 Yılından sonra jeofiziği geliştiren o dönemin petrolcüleri, şimdilerde aramızda değil ama yurtdışındaki başarıları konuşuluyor şimdi de…

Eski petrolcülerden Yalçın Umurtak, her şeyi TPAO’da öğrendiğini itiraf ediyor;
“O dönem ekibimizde yer alan mühendislerden Erkin Göktürk, Kuzey Amerika’da. Orada baş jeofizikçi olarak çalışıyor. Necat Pekcan, yıllarca Libya’da jeofizikçi olarak çalıştı. Turgay Öğüt, Nezir Arıkman ve Refik Üçkuzular senelerce yurt dışında başarıyla görev yaptılar. Hepimiz ne öğrendiysek TPAO’dan öğrendik. Bunun için TPAO’ya şükran borçluyuz. Okulda sadece standart bilgileri öğrenmiştik. Daha sonra meslek kariyerimize büyük yararı olan TPAO’da her şeyi öğrendik.”

TPAO’NUN KIYMETİNİ BİLMEK…
90’lı yıllara kadar Batman’da altın yıllarını yaşayan TPAO’nun, bu şehre bir Petrol Üniversitesi gibi çok ama çok büyük faydası oldu…

Aradan tam 60 yıl geçmiş bu şehrin Petrol Üniversitesi konumundaki eski TPAO’dan geçenler kariyerlerinin en doruk noktasına ulaşmış. 

Eski petrolcülerin anılarına yer verirken TPAO’nun bir ışık gibi bu şehre saçtığını da fark ediyoruz ve ne yazık ki 60 yıl sonrasında bu kuruluşun kıymetini fark eden eski TPAO emeklileri, o altın yılları şimdi de mumla arıyor. O kuruluşta çalışanlar TPAO’nun dününü anlattıkça bu güzide kuruluşun bir zamanlar bir üniversite gibi burada yüzlerce öğrenci yetiştirdiğini de görüyoruz.

Meğerse gerçek üniversite 1955’te bu şehirde kurulmuş ama biz o üniversiteyi ne kadar sahiplenebilmişiz?

İşte sorun da burada.

Sağlıkla kalın…