Dünden devam

Batman’da belki binlerce su deposu bulunduğundan ve halkımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden üç gündür yaptığım değerlendirmeyi bugün inşallah bitiriyorum.

Bazılarımızı üç günlük yazı ile sıkmış olabilirim.

Ancak konu çok önemlidir.

Hepimizi ilgilendiren bir sorundan söz etsem bile, özellikle bina yöneticilerimizin, belediyenin ve halkımızın sağlığından sorumlu kurum yöneticilerinin dikkatlerini çekmek istedim.

Bu tür çalışmalar varsa, kamuoyuna bilgi verilmesinde yarar vardır.

Halkımız durumun da, tehlikenin de farkında değildir.

Batman’daki su depoları için alınması gereken tedbirler bugüne kadar alınmamışsa, bundan sonrası için adım atmayı teşvik etmek için üç günlük yazı yazdım.

Durumumuz nedir, su depolarımız için bizler duyarlı olduk mu, irdelemek gerekiyordu.

Su depolarından kaynaklanan Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ; ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’ çok çarpıcı önlemler içermektedir.

Bütün kentlerde benzer yönetmeliklerin olması gerektiğine inanıyorum.

İlgili yönetmelikten önemli bilgilere birlikte bakalım:

SU DEPOLARININ TAKİBİ İÇİN ÖNEMLİ MADDELER…

“Madde 6- Su deposu bulunan veya kullanan abonelerin aşağıdaki depo şartlarını sağlaması gerekir:

1. Depo, suyun özelliklerini değiştirmeyecek paslanmaz çelik, krom nikel ve benzeri maddeler ile yapılmış olmalı veya uygun bir malzeme ile mutlaka kaplanmalıdır.

2. Depo içinde boru bağlantılarında (kanalizasyon, kalorifer ve su tesisatı) sızıntı olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır.

3. Depo hidrofor ve fittings elemanlarının metal aksamı ve plastik aksamında bakteri üretmeyen ve insan sağlığını tehdit edici materyaller içermeyen malzemeler kullanılmalıdır.

4. Depoya ait kapağın kilitli olması ve sızdırmaz olması gerekmektedir. Kapağın sadece depo görevlileri (kapıcı, yönetici vb.) ve KASKİ yetkili personelleri tarafından açılıp kapanması gerekmektedir.

5. Bina altına yerleştirilen su depoları kazan dairelerinden kaynaklanan kömür tozu, baca dumanları, is, kötü koku kaynaklarından uzak ve rutubet almayan alanlarda mümkünse özel odalarda olmalıdır.

6. Isı kaynaklarından uzak olmalı, direk olarak gün ışığına maruz bırakılmamalı, ısı ve su yalıtımı yapılmış ve havalandırması kolay olmalıdır.

7. Depolar duvarlara çok yakın montaj edilmemeli çünkü rutin depo bakımları ve olası arıza durumları için rahat bir çalışma ortamı sağlamalıdır.

8. Depo içerisine sabit merdiven konmamalıdır.

9. Depo herhangi bir bina ile bitişik yapılmamalı ve çatısı bulunmamalıdır.

10. Deponun hidrofor bağlantısı dışında boşaltma tesisatı olmalıdır. Bu boşaltma tesisatı borusu deponun yan taraflarında değil alt tarafında olmalıdır. Depoya % 2 veya % 3’ lük eğim verilmeli ve bu eğimin de boşaltma borusuna doğru verilmelidir.

11. Betonarme depolarda kullanılan boya ve kaplama malzemelerin; bakteri üretmeyen insan sağlığını tehdit edici kimyasalların bulunmadığını belirleyen konuyla alakalı onayı alınmış laboratuar raporları olmalıdır.

12. Deponun belirli periyotlarla (yılda en az 1 kez) mutlaka temizlik ve dezenfektesi yapılmalıdır.”

**

**

Değerli Okurlar, 30 yılı aşkın süredir köşe yazısı yazmama rağmen böyle kapsamlı bilgilere sahip değildim.

Kayseri Belediyesi daha ilk abonelikler için kıstas getiriyor, kurallara uyulmadığında abonelikleri yapmıyor ve depolara su vermiyor. Bu önemli konuyla ilgili maddenin ayrıntıları şöyle:

“İlk aboneliklerde; abonelerin su depolarının temizlik ve hijyen kurallarına uygunluğu KASKİ teknik ekibi tarafından yerinde incelenip alınan su numunesinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz sonuçlarının ve depo yapısının teknik açıdan uygunluğunun teyit edilmesinin ardından abonelik işlemleri gerçekleştirilir. İncelemeler ve değerlendirmeler sonucunda uygun olmayan depoların tespiti halinde abonelere temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi için süre verilir. Aboneler verilen süre içerisinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirmezler ise abonelikleri yapılmaz, depoya su verilmez. Mevcut aboneliklerde; depolama koşullarının uygun olmadığının tespiti halinde abonelere temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi için süre verilir. Aboneler, KASKİ tarafından verilen süre içerisinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasını sağlamaz ise şebekenin depo ile olan bağlantısı kesilir.”

Bu kurallar çok önemli. Halk sağlığı açısından kurumlara önemli görevler düşüyor.

Bizler de sorumluluk bilinciyle hareket edip, su depolarımızın durumlarını kontrol etmeliyiz. Genişçe sunduğum yönetmeliğe uygun su depoları ve kontrolü için hepimiz duyarlı olmalıyız.

Sürekli olarak hastanelere kaldırılan özellikle küçük çocukların enfeksiyonlarla karşılaşmasının önüne geçmeliyiz. Sağlıkla kalınız.