*40 Yılı aşan ‘gazetecilik’ serüvenimde oldum olası ‘Masa başı’ gazetecilikten uzağım. Bu şehrin ilçe, belde, köy ve mezrasında gitmediğimiz yer kalmadı. Sayısız haber ve yorumla hep toplumu bilgilendirmeye çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz…

*İlin yeni Valisi, ayağının tozuyla geldiği şehrin en kalabalık güzergahında ‘yaşlı’, ‘genç’ ve ‘engelli’ demeden herkesin elini sıkıyor, tanışıyor ve esnafın çayını içiyor. Bu manzarayı gören sahadaki gazetecilerin o güzel manzarayı yazması kadar doğal bir şey var mı? Birileri de sahadaki gazetecilerden rahatsız olacak ki işini yapan emektarlara dil uzatmaya kalkıyor. Valilik veya Belediye’nin hazır haber bülteni ve fotoğraflarından beslenenler de ‘gazetecilik’ yaptıklarını iddia ediyor…

BELEDİYE’DE BİR İLK
Edirne Demirören Haber Ajansı İl Temsilcisi arkadaşım Gurbet Gökçe, bir hafta öncesinde Valilik kararnamesi sonrasında Vali Ekrem Canalp’ın ‘çalışma’ modelini bize özetlemişti.

“Bazı kurum ve kuruluşların yöneticilerini sabah ezanından sonra toplayıp brifing alırsa, sakın şaşırmayın. Çünkü Vali Canalp, bu tarz denetimleri yapmayı sever. Özellikle mesai sonrasında da denetimleri yapar. Halk arasına katılır. Tebdili kıyafetle dolaşmayı sever…”

Gazeteci Gökçe’nin profilini çizdiği Vali Canalp, gerçekten de Batman’da; iki günde Edirne’deki ‘çalışma’ modelini burada da hayata geçireceği mesajını verdi.

Dün sabahın ilk ışıklarıyla saat 04.50’de Batman Belediyesi’ndeydi.

Bu Batman Belediyesi’nde belki de bir ilkti.

Belediye’nin kurulduğu 1955 tarihinden bu yana ilk kez sabahın 05.00’inde Vali ve Belediye Başkan Vekili, ünite müdürlerinden brifing alıyor.

Ünite müdürleri belki de ilk kez böyle bir çalışma modeliyle karşı karşıyalar…

Doğrusu Vali Canalp, sıra dışı bir başlangıç yaptı petrol şehrinde.

BAYRAM TÖRENİNDEN SONRA DA BRİFİNG
19 Mayıs törenlerini izlemek için Belediye’deki brifinge ara veren Vali Canalp, gençlerin bayram coşkusuna ortak olmak için Atatürk Parkı'ndaydı.

Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödüllerini törenle veren Vali Canalp, yarıda kalan yerel yönetimdeki brifing tamamlamak için saat 13.00’ü gösterdiğinde tekrar Belediye’nin yolunu tutuyordu.

Dün gün boyu Belediye’den brifing alan Vali Canalp, belki de bugün ya da haftanın ilk günü diğer kurum ve kuruluşlardan da brifing alacaktır.

Bir bakarsınız Ali Tevşo köy pazarında bir bakarsınız en işlek güzergahta karşınıza Vali çıkar. İlk günlerden böyle bir profil çizdi Vali Canalp…

SAHADA GAZETECİ OLMAK…
3.5 Yıl aradan sonra Vali değişikliği yaşanınca sahadaki gazeteciler de doğal olarak Vali Canalp’ı yakından izledi, görevlerini yaptılar.

Batman’ın 16. Valisi Ekrem Canalp’ın Çarşamba günü saat 13.30’daki ‘karşılama töreni’ gazeteciler için önemli bir haberdi.

Türkiye’nin hangi İl’ine bakarsanız bakın, bir Vali yeni göreve başlarken, basın mensupları o’nu takip eder ve vereceği ilk mesajı kamuoyuna duyurur.

Okur halklı olarak ‘Vali ne mesaj verdi” diye de gazetelerin ‘son dakika’ haber sitelerine göz atar.

Bunun örneği de batmancagdas.com’un yanı sıra Batman Çağdaş’ın sadece facebook hesabından canlı yayına gösterilen ilgiden de gördük. Henüz 24 saat dolmadan yaklaşık 46 Bin kişi Valilikteki töreni izlemiş.

Bu şehirde hem mülki amir olarak hem de Başkanvekili olarak görev yapacak Canalp’ın ilk mesajları haliyle merak uyandırıyordu.

Vatandaşın merakını da canlı yayını izleme oranlarında gördük.

Gerek yazılı gerekse de görüntülü medya, Vali Canalp'ın anlamlı mesajını kamuoyuna duyurarak görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalıştı.

Buraya kadar her şey normal tabi…

NORMAL OLMAYANLAR; YERLERİNDE
OTURUP AHKAM KESENLER!
Bugüne kadar haber kovalamayan, sahaya inmeyen, fotoğraf makinesini nasıl kullanacağını bilmeyen, daha doğrusu parmağı deklanşöre değmeyen; tabiri caizse ‘masa başında’ sadece bülten haberleri ile ‘gazeteciyim’ diye geçinen klavye kahramanları ve mahlas kullanan bazı sosyal medya kullanıcıları; sosyal medyada görevlerini yapan sahadaki gazetecilere sataşıyor.

Yahu, yıllardır oturduğunuz yerden kalksanıza.

Valilik ile bulunduğunuz yer arasında 10 dakikalık bile mesafe yok.

Turgut Özal Bulvarına baktığınızda halk arasında dolaşan Vali Canalp ile yüz yüze gelecektiniz.

Ancak sahada dolaşmak işiniz değil.

Şu sosyal medyanın bozmadığı alan kalmadı.

Bazı kullanıcılar da gazetecilerin gerçek işlerinin ne olduğunu dahi unutmuş vaziyette.

Birilerine göre ilk günden yeni Valiyle ilgili haberler neden bu denli yoğun paylaşılıyor.

Buradan birilerine gazetecilik dersi verecek halimiz yok.

Ancak eleştiri yaparken, muhatabına açık açık yapılmalıdır.

Evet, Batman’da malum bir kesim her zaman var.

Onların tek işi bürokratlarla-yöneticilerle poz vermek.

O kesim de yazılarla düzelecek gibi değil.

Onları kastediyorsanız da açık açık isimlerini verin. Belki bu şekilde yararlı olursunuz ama sahada tek gayeleri işlerini yapmak olan emekçi muhabirlere de haksızlık etmeyin.

Eleştirileri açık açık yapın. Sosyal medyadan klavye kahramanlığı yapacağınıza şehrin sorunlarının çözümü için kafa yorun.

Sahada ter dökerek çalışan gazetecilerin sayısı bir elin parmak sayısını geçmiyor.

Fakat akıl verenlerin sayısı da her alanda olduğu gibi bu alanda da çok yüksek.

Özetle; sırf eleştiri olsun diye eleştiri olmaz. ‘Dikkat çekeyim’, ‘ben konuşulayım’ derdi yerine kentin sorunlarıyla dertlenin. İnanın insanların daha çok takdirini alırsınız, sosyal medyada üç-beş beğeni almaktan daha iyidir.

Sağlıkla kalın…