Batman Çağdaş’ın dünkü manşeti ilginçti...

Batman Ticaret İl Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla ilgili Çağdaş’ın manşetine bir göz atalım;

“Batman Ticaret İl Müdürlüğü, son aylarda piyasada gıda ürünlerine yönelik manipülasyonlarla ilgili çalışmalarını sıklaştırdı. Çalışmalarını Batman Çağdaş’a anlatan Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, fahiş fiyatlar karşısında vatandaşların Haksız Fiyat Artışı Merkezi’ne şikayette bulunmalarını istedi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kalkan, fiyat manipülasyonunda bulunan ulusal zincir marketlerine yaklaşık 1 Milyon TL para cezası uyguladıklarını söyledi. Vatandaşlarımız karşılaştıkları yüksek fiyatlar karşısında Haksız Fiyat Artışı Merkezine başvurabilir. Bu şikayetlerin Bakanlığa düşmesi ile birlikte hemen harekete geçiyoruz. Alınan ürünün fiyatı da ibraz edilmelidir. Bu yıl yapılan denetimler sonucu 1 Milyon TL ceza işlem uyguladık. Ayrıca ceza uygulanan marketlere yaptığımız denetimde de bu rakamı hemen fiyatlarına yansıttıklarını da belirledik.”

Evet, buradan da anlaşılıyor ki bazı ulusal market zincirleri başta olmak üzere fırsatçıların en zor zamanlarda bu halkı nasıl sömürdüğü bir kez daha ortaya çıkıyor.

Bu manipülasyonu yapanlara uygulanan cezai işlem ise 1 Milyon TL civarındaymış.

Çalışmaları elbette takdirle karşılıyoruz.

Ancak uygulanan rakam oldukça yetersiz.

Hem böylesi zor süreçlerde bu marketler halkı sömürecek hem de belki de 2 saatte elde ettikleri rakam kadar cezayla karşılaşacaklar.

Üstelik haberdeki en büyük ayrıntı ise bu firmaların para cezası sonrası da ürünlere fiyat artışı yaparak bir bakıma cezayı yine vatandaşa ödetmeleridir.

Bu firmalara değil 1 Milyon 10 Milyon TL ceza uygulansa da azdır kanımca.

Pandemi dönemiyle başlayan gıda fiyatlarındaki yüksek artışın en büyük etkenlerinden biri olan bu fırsatçılara en ağır cezalar verilmelidir.

Yine haberin önemli bir bölümü ise Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan’ın fahiş fiyatlar karşısında vatandaşlara yaptığı uyarıydı.

Kalkan, böylesi durumlarda vatandaşların Haksız Fiyat Artışı Merkezine başvurmalarının gerektiğine işaret ederek; “Bu şikayetlerin Bakanlığa düşmesi ile birlikte hemen harekete geçiyoruz. Alınan ürünün fiyatı da ibraz edilmelidir” uyarısında bulunuyordu.

Bazı kurumların oluşumuyla denetimlerini gerçekleştiren Ticaret İl Müdürlüğü, kuşkusuz bu denetimleri daha da sıklaştırmalıdır.

En zorlu dönemlerde halkı bu denli sömüren zincir marketlere yönelik daha radikal kararlar alınması da kaçınılmazdır.

En basit ürünlerin bile yüzde 200 arttığı bir dönemde manipülasyon yapan kim olursa olsun gözünün yaşına bakılmamalıdır.

Denetimlerin sadece marketlerle sınırlı kalmaması, vatandaşı direkt etkileyen tüm sektörlere yönelik çalışmaların kararlılıkla yapılmasını diliyorum.

Esen kalın.