Dünden devam

Petrolün ilk kez çıkarıldığı ve halen en fazla üretimin yapıldığı Batman gerçeği ortada iken, yıllar önce, hele 80’li yıllarda kaliteli petrol bulunmasına karşın bazı kuyuların betonla kapatılıp, Ankara’ya ‘petrol bulunmadı’ şeklinde rapor ve bilgiler verildiğine dair tanık beyanları vardı.

Bunu kamuoyunun gündemine taşıdığımda kimse oralı olmamıştı.

Amacım TPAO’yu küçümsemek, verilen emeği basite indirmek veyahut siyasi algılar yaratmak değildi.

Bu konuda tanıklık edebileceklerin dinlenmesini istemiştim o kadar.

Yıllar sonra bu meseleye tekrar dikkat çektim. Yine kaale alınmadım.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın beni teyit eden açıklaması üzerine üçüncü ve konumuzla ilgili son yorumumu bugün yazdım.

Düşünceme göre durup dururken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha önce ‘petrol yok’ denilerek üzeri beton dökülen kuyulardan da petrol üretmeye başladık” diyerek kamuoyunun karşısına çıkmaz…

**

**

ÜÇ GÜN DEĞİL, BEŞ GÜN DE YAZARIM…

Sorumluluk bilinciyle hareket eden bir gazeteci olarak madem Cumhurbaşkanı bu konuda resmi bir açıklama yaptı, şu halde bunun nedenlerine ve niçinlerine de açıklık getirilmeli diye düşünüyorum.

Bazıları Cumhurbaşkanının kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmek, açıkçası gündemi değiştirmeye yönelik olarak bu açıklamayı yaptı diye görüş belirtiyor.

Bu konuda ileri gidip beni eleştirenler, Cumhurbaşkanı’nı savunuyor diye suçlayanlar bile çıktı.

Oysa meseleye siyaseten bakmadığımı belirtmiştim.

Cumhurbaşkanı’nın amacı gündemi değiştirmek olsa, niye petrol yok denilerek üzeri kapatılmış kimi kuyulardan satır arası olarak söz etsin ki?

Akıl var mantık var, bu gündem bile olmadı…

Batman gibi petrol ile doğan ve gelişen bir şehirde bunu gündemlerine alıp, petrol üzerine şayet oyunlar oynanmışsa açığa çıkarılsın diyerek kamuoyunu duyarlılığa davet eden kimseler de çıkmadı.

Bir ben yazdım üç gündür.

Meseleyi tam idrak etmekten aciz bazılarının kafalarına takılmasın, üç gün değil, beş gün yazılacak bir meseledir benim için…

Zira bunu ilk dillendiren kalem benim…

**

**

ŞELMO DOĞALGAZI İÇİN 5 MİLYON DOLAR HARCANDI…

Değerli Okurlar, bu mesele hakkında üç gün değil, beş gün yazı yazmamızı gerektirecek nedenlerim var.

Bakınız, Batman hudutları dahilinde kaliteli petrol bulunduğu gibi, güçlü doğalgaz rezervimiz de var.

Uzağa gitmeye gerek yok, Şelmo Petrol Sahasında güçlü bir doğalgaz rezervimizin olduğu resmen açıklandığı gibi bunu değerlendirmek için harekete de geçildi.

Basına düşen bilgilere göre tamı tamına 5 milyon dolarlık harcama yapılarak Şelmo’da dolum istasyonu açıldı ve doğalgaz çıkarılmaya başlandı. Ancak 2011 yılında talihsiz kaza yaşandı.

Şelmo’daki patlama ile ilgili çok sayıda yazım arşivde duruyor, Batman Kent Konseyi gündemine de taşımıştım. Oluşturulan komisyonda görev almış ve raporunu kamuoyuna duyurmuştum: Bundan sonrasını köşemde yaptığı değerlendirmeye bırakıyorum, zira hem bilgi, hem sorular, hem eleştirilerim var.

“On yedi Şubat 2011 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yabancı petrol firmalarının işlettiği Şelmo Petrol Sahası’nda bir patlama yaşandı.

TPAO’ya ait doğalgaz dolum tesisinde meydana gelen patlamada üç geçici işçi (Sabahattin Sönük, İbrahim Çelik ve Hasan Hüseyin Demir) feci şekilde yanarak yaşamından oldu.(Onları bir kere daha rahmetle anıyorum)

Şelmo Petrol Sahası'ndaki TPAO’ya ait Güney Şelmo Doğalgaz Dolum Tesisindeki patlamanın gaz sıkışmasından olduğu yolunda görüşler beyan edilmesine karşın, teknik araştırmaların sonuçları ve kesin nedeni henüz kamuoyuna açıklanmış değildir.

Olaydan sonra Batman Kent Konseyi tarafından bir ‘araştırma komisyonu’ oluşturuldu. Bu komisyonun alanı gezmesine izin verilmedi. Ancak olaydan 20 gün sonra, patlama sırasında etrafa savrulan gaz tüpleri toplanıp, ekipmanlar söküldükten ve etraf tamamen temizlendikten sonra komisyonun alanı gezmesine izin verilmiştir.

Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu tarafından oluşan ‘Şelmo Araştırma Komisyonu’, patlamada yaşamını yitiren üç müteahhit işçisinin birinci derece yakınlarıyla görüşmüş ve onları dinlemiştir.

Komisyon, daha sonra TPAO Batman Bölge Müdürü’nü de dinlemiş ve görüşünü almıştır. Şelmo veya diğer petrol sahalarında benzer faciaların yaşanmaması için kurumların sorumlu davranması gerektiğine inanıyoruz.

Elektrik jeneratörlerinin doğalgaz dolum istasyonunda faal halde olması tehlikelere davetiye çıkarmaktadır. Bu önlem mutlaka alınmalıdır.

Gaz dolum istasyonu tekrar faal hale getirilirse, çevresel riskler gözden geçirilmeli, sürekli ölçümler yapılmalıdır.”

5 milyon dolar harcama yapılan kuyu yeniden açılmadığı gibi, doğalgaz aramasından ve çıkarılıp değerlendirilmesinden de vazgeçildi. Petrol kuyularının üstünü kapatıp petrol yok diyenler kimlerse, açığa çıkarılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı o sözünün gereğini yerine getirmek için bir araştırma komisyonu kuracak olursa, doğalgaz için de önerim olacak. Petrol ve doğalgaz sektöründe hangi emperyal güçler devrede, hangi oyunlar oynanıyor, dilerim açığa çıkarılsın. Yanlış düşünüyorsam, tarafıma gönderilecek açıklamalara sayfam açıktır.