**Şehirle yaşıt olan Petrol-İş Sendikası’nın mevcut başkanı Şehmus Kaygusuz, 2021’deki beklentileri açıklıyordu. Kaygusuz, Batman’ın lokomotifi olan TPAO’ya ayrı bir rol biçtiklerini ekliyordu; “Batman’ı bugünlere getiren bu lokomotifi koruduğumuz gibi emekçiler de artık hak ettiği ücretleri almalı.”

**Tehlike kapıda… Yanı başımızdaki barajlar ‘alarm’ veriyor. Son yılların en kurak dönemini yaşayan Batman’da akarsularda su seviyesinin de gittikçe düşmesi elbette üreticileri de yeni hasat döneminde kaygılandırıyor.

PETROL-İŞ’İN DÜNÜ VE BUGÜNÜ…
1960-70’li yıllarda ilk genel grevin yapıldığı adres Petrol-İş Batman Şubesi’dir. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden önce kara altının çıktığı Batman’da, Petrol-İş Sendikası emekçilerin hakları için bir dizi etkinliklerle adlarını duyurmayı başarmış…

2021’in ilk mesai gününde Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz’u dinledik.

Kaygusuz, 70 yıllık Petrol-İş geleneğini özetliyordu ama bir ayrıntının altını da çiziyordu;
“70 Yıllık tarihi mücadele ile geçmişi olan sendikamız hep üyelerinin haklarını ön planda tutmuştur. Petrol emekçilerinin sıkıntılarının ortadan kaldırılması için mücadele veren sendikamız, petrol sektörlerindeki tüm üyelerimizin haklarını savunmaya devam edecektir…”

Söz dönüp dolaştı, petrol emekçilerinin maaşlarına geldi.
Başkan Kaygusuz, petrol emekçilerinden önce şirketin başındaki Genel Müdürü ile Bölge Müdürünün de düşük ücret aldığına dikkat çekiyordu;
“Biz sadece üyelerimizin ücretlerinin yetersiz olduğunu gündeme getirmiyoruz. Aynı zamanda bu şirketin başındaki tecrübeli yöneticilerin de yetersiz ücret aldıklarını iddia ediyoruz. Genel Müdür ve Bölge Müdür maaşı da günümüzün şartlarına göre yetersiz…”

Tek taraflı bir ücret taleplerinin olmadığına işaret eden Kaygusuz bakın neler diyor; “Gözbebeğimiz olan TPAO’da bu yıl işçi arkadaşlarımızın da yöneticilerin de bir yeni yıl hediyesi olarak ücretlerinin artırılmasının şart olduğunu söylüyoruz. Emekçilerin eriyen ücretlerinin tekrar eski seviyeye getirilmesine yönelik mücadelemiz sürecek.”

TPIC’TE DE ÖRGÜTLENMEYE DOĞRU
Batman bölgesinde BOTAŞ bünyesindeki TPIC’in 1000’i aşkın çalışanı olduğuna işaret eden Kaygusuz, şöyle konuşuyordu;
“TPIC’te üye sayımız 400 civarında. Ancak biz bu rakamı yeterli görmüyoruz. Tüm çalışanların sendikalı olması için çabamız sürüyor. Petrol sahalarında kuyu tamamlama ve sondajda çalışan bu arkadaşlarımızın sosyal güvencesi yok. Her biri günde 14 saat çalışıyor. Artık Petrol-İş’in örgütlenmesine yönelik ciddi çalışmalarımız olacak.”

Günde 36 Bin varile yakın üretimin yapıldığı TPAO Batman Bölgesinde rekorların kırıldığı bir süreçte petrol emekçisinin arzu ettiği ücreti alamamanın ezikliğini de özetliyordu Kaygusuz…

2021 Petrol-İş Sendikası için zor bir dönem gibi olacak. Hem toplu iş sözleşmesi hem de seçimlerin olacağı bir yılı geçirecek sendika… Gerek sözleşme taslakları gerekse de delege seçimleri için ciddi bir çalışma var şu günlerde…

Bakalım neler yaşanacak?

“GÜNEŞLİ GÜNLER TEHLİKELİ”

Son yılların en kurak dönemini yaşayan Batman’da yıllardır Ziraat Odası Başkanlığı yapan Nizamettin Aydiş, Fox TV’nin de yer verdi Batman Çağdaş’ın kuraklıkla ilgili o karelerini değerlendirdi, önemli mesajlar verdi…

Başkan Aydiş, anlatıyordu; “Kuraklığın nasıl ilerleyeceğini kestiremiyoruz. Yağışların ne miktarda olacağını bilemiyoruz. Ancak bu güneşli günler tehlikenin habercisidir. Buğday, mısır ve mercimek gibi ürünlerin önemli yerlerinden olan Batman ovası son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Üreticiler hasat döneminde ciddi verim kaybının olması endişesinde. Kuraklığa rağmen çiftçi yine de tarlasına tohum atıyor. Batman’da baraj ve göletlerin en düşük seviyelerinde…”

Başkan Aydiş, kuraklığın fotoğraflarını özetlerken, bu yıl tarım sektöründe istihdamın da olumsuz yönde etkileneceğinin altını çiziyordu.

Özetle; Batman korona tablosunda iyi seviyelere gelirken, şimdi de kuraklık da mücadele edecek gibi.