**1955 Yılından beri bacası tüten ülkenin ilk rafinerisinde ‘iz’ bırakanlardan biri de Gercüşlü merhum Ahmet Güven’di… Ülkenin ilk rafinerisinin kuruluşunda emeği geçenlerin ilginç öyküleri de var. İlkokul mezunu olmasına rağmen genç yaşta Fransa-Bordeaux şehrinde kurs gördükleri rafinerinin benzerini İPRAŞ'ta hayata geçiren ekip arasındaydı.

**Okurlarımız farklı konularda görüş belirtiyor. Kırmadan, dökmeden, incitmeden atladığımız bazı konuları bizlere anımsatıyor. Genel sorunların çözümünde de öneri sunan duyarlı okurlarımıza teşekkürler. İşte birkaç okurdan görüşler.

MÜHENDİSLERİ GERİDE BIRAKIRDI
Ülkenin ilk rafinerisi olan Tüpraş Batman Rafinerisi uzun yıllar TPAO bünyesindeydi…

1986 Yılına dek Türkiye Petrolleri bünyesindeki Batman Rafinerisi’nde bu ülkenin ilk petrol mühendisleri ve ilk petrolcüler çalıştı. Kara altının farklı ünitelerinde binlerce petrol emekçisi terk döktü, petrol sektörlerini tam 65 yıldır günümüze taşıdı.

Bu şehri de var eden petrolcüler, tabir yerinde ise tarih yazdılar.

İşte ‘iz’ bırakan o petrolcülerden biri de Gercüşlü merhum Ahmet Güven’dir…

Küçük Rafinerinin Müdürü Şemsi Ağar’dı…

O görevi sonradan birçok yöneticiye teslim etmişti.

Fakat, o petrol mühendisleri kadar ilkokul mezunu olduğu halede büyük fedakarlıklarla kurulan Batman Rafinerisi’nin birçok ünitesinde iz bırakan isimlerden biri de merhum Ahmet Güven’dir.

FRANSA’DAKİ RAFİNERİ DE KURS GÖRDÜLER 
Batman Rafinerisi’nde formen olarak görev yapan babası Ahmet Güven’i, Batman eski SSK Hastanesi diş doktorlarından Emin Güven anlatıyor;

“Uzun yıllar Site mahallesinde kaldık. Babam Batman Rafinerisi’nin içini, dışını bilen petrol emekçilerindendi. Okumamıştı ama rafinerinin her şeyini bilirdi. Petrolcülüğün alayından geldiği için mühendisler kadar petrolü bilirdi. Batman Rafinerisi’nin birçok ünitesinde görev yaptı. O kadar başarılı bir ekipleri vardı ki Batman Rafinerisi’nin kurulumundan sonra onları Fransa’nın Bordeaux şehrindeki rafineride kursa gönderdiler.  Kısa bir sürede Fransa’da tarih kokan o şehirde de Batman Rafinerisinin ekibi, gördüğü eğitim ile İPRAŞ rafinerisini kurmuştu…”

1961 yılında da kısa adı İPRAŞ olan İstanbul Rafinerisi’nin kuruluşunda da Gercüşlü merhum Ahmet Güven’in imzası var…

Babasının Batman’dan sonra atamasının İPRAŞ’a çıkmasına rağmen dedesinin izin vermediğini de hatırlatan emekli diş doktoru Emin Güven, bakın neler anlatıyor; “Babam o kadar başarılıydı ki beraberindeki mühendis ve arkadaşları onsuz çalışmak istemiyordu. Dönemin Batman Rafineri Müdürü Kemal Balcı dedemden rica ettiği halde ‘Akrabalarımızın çoğu burada’ deyip İstanbul Rafinerisinde çalışmasına izin vermedi.”

Evet, eski emekçiler eser bırakarak aramızdan ayrıldılar.

Onları hep eserleri ile anacağız.

*********************

OKURLARDAN GELENLER
Ramazan Pilatin:“Yıllar şehirlerin büyümesi ile gelişirken, her 50 yılda bir nesil değişikliği yaşanır. Eski Batman kültürlerin harmanlandığı küçük bir nahiye olduğu günden bugüne bir çok değerini yitirdi. Yitirilen değerlerin yerine yenilerini koyamadığımız için yozlaşma başladı. Batman'daki değişimi örnek göstererek ifade edersek ‘İluh’ olarak bilinen yer ‘Kohıka’ ve çevresi olarak bilinen yerdir. Geçen uzun sürede yapı değişimi ve yaşam kalitesinde tatminkar bir gelişme yaşanmadı. Şehrin yerleşim olarak açılan bölgelerdeki yaşam şekli mukayese edildiğinde, eski Batman ve yeni Batman’ı görmek mümkündür. Bu farklılık insanların kendi yaşam alanlarından çıkmaması ile son buldu. Dostluk ve komşuluk bitme noktasına geldi. Bu süreç böyle devam ederse Amerikan toplumuna dönüşeceğiz. Benim ailem, benim çıkarlarım, benim hayatın mantığı toplumda derinleşecektir. En yakını bile sorun yaşasa Amerikalıların ‘benim sorunum değil’ sözleri ile anlatılacak.”

B.B: “Batman sağlıkta sınıfta kalmıştır. Komşu il Siirt, her istediğini alıyor. Tıp fakültesi araştırma ihtisas hastane vs. Batman bu alanda neden bir şey alamıyor. Gözümüz Batman'ın sağlık yatırımlarının hızlanmasında.”

Hayrullah Bulut: “Abit Direkçi hepimizin Amcası, Dayısı ve Ağabeyi idi.  Güzel çocukları vardı Remzi ve Fevzi kardeşler onlar da Diyarbakır ve Batman da ticaret ile uğraşıyorlar. Onların çocukları Doktor, Mimar ve Mühendis olarak yetiştirilmişler ve bu güzel insanlar Abit ağabeyimizin Rehle-i tedrisatından geçmiş şahsiyetlerdir. O BATMANIMIZI sevdi Biz BATMANLILAR’da on’u sevdik, Mekanı Cennet olsun.”