*Okurlar, şehir gündemiyle ilgili objektif değerlendirme yapıyor. Bazen okurların gönderdikleri elektronik mektupların noktasına, virgülüne dokunmadan bu sütunlarda olduğu gibi yayınlıyoruz. İşte okur gözüyle memleketin çözüm bekleyen birkaç sorunu daha…

*Bir dönem Batman birçok tarımsal ürünün en çok üretildiği merkezdi. Yeniden olabilir. Biraz destek, biraz yönlendirme ile yeniden bir tarım kenti olabilir. Kırsalda yaşayanların, tarım ve hayvancılıkla özledikleri refaha ulaşabileceklerine inanmaları şart…

OKURDAN GELENLER…
Bugün sütunlarımızı okurların görüşlerine ayırdık. İşte okurdan gelenler;
-Batman’ın nüfusu her ne kadar 600 bini bulmuşsa kocaman bir kasabadır. Bu şehirde insanların ailece gidebileceği ne bir park ne bir mesire alanı var. Trafik sorunu park sorunu had safhada. İluh deresi gibi pislik akan, hastalık saçan bir kangreni var. Yatırımlarda Batman hiç nasiplenmiyor. Eğitimde iller arasında sıralamada gerilerdeyiz. Sağlıkta, ülke genelinde sonlardayız. Hızlı tren komşu Diyarbakır’a kadar geliyor. Siyasilerimiz konuyla ilgilenip ‘Batman’a da getirtelim’ demiyorlar. Uçak seferleri her ilde artırılırken, Batman’ın seferleri düşürülüyor. Türkiye’nin en pahalı uçak biletleri Batman’da satılıyor. İşsizlikte de Batman ilk üçte. Bu tablonun sorumlusu kimlerdir? Yıllar geçiyor ama Batman’ın kaderi de sorunları da değişmiyor. (Halil E.)

-Batman çayı ıslah projesi istenilirse çok kısa sürede çözülür. Son 15 yıldır ‘ıslah edileceği’ söylenen bu proje, tabiri caizse kaplumbağa hızıyla sürüyor. Birçok şehrin içinden ve yakınından geçen akarsu ıslah projeleri tamamlandı. Batman’da ise bu projenin bu denli uzun sürmesine anlam veremiyoruz. Yeter ki, bu proje için iradeli bir duruş sergilensin. (Veysel Can)

-Güney Raman çevre yolundaki yeni kavşağın yapımı gecikmesin. Allah korusun orada bir kaza meydana gelirse, sorumlusu kim olacak? İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Bu konuya değindiğiniz için Batman adına size çok teşekkürler Batman Çağdaş. (G.K.)

-Batman’da yeni yollar açılıyor güzel. Fakat hala yeni stadyum, TEİAŞ ve okullar bölgesindeki kavşağın çalışmasına başlanılmadı. Bu da bu şehrin önemli sorunu değil mi? Her gün o güzergahtan geçen insanlar, tehlike ile baş başa bırakılıyor. Daha büyük bir kaza yaşanmadan bu kavşak projesine başlanılmadı. (Mecit Yıldıray Çad)

-Batman’ın genel sorunlarının çözümüne ışık tutan Batman Çağdaş ekibini kutluyorum. Petrol şehrinin genel sorunlarına duyarlı olan Çağdaş’a teşekkürler. (Nurettin T.)

-Eski Devlet Hastane kavşağında stabilize çalışması tamamlanan ve genişletilen 250 metre uzunluğundaki yol neden asfaltlanmıyor? Bu kavşak asfaltlanılırsa, trafik daha da rahatlar. Ve çevre illerden o kavşakta geçen tır ve uzun araçlar, kent merkezi geçişinde zorlanmaz. Lütfen bu güzergaha el atılsın. (Mesut Biricik)

-Yeni yapılacak Güney Raman çevre yolunda yapılacak kavşak yeni eğitim-öğretim yılı başlanılmadan bitirilmeli. Okullar bölgesindeki kavşakta henüz bir çalışmaya başlanılmadı. Bu da yer soruna mı takıldı? B.T

ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ
Batman’da ne ekseniz çok kolay yetişiyor.
Tarım ve hayvancılık potansiyeli ve geçmişi olan bir şehir Batman…
Bir dönem Batman, Güneydoğu’nun et ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan bir merkezdi.
Yeniden olabilir.
Bir dönem Batman, birçok tarımsal ürünün en çok üretildiği bir merkezdi…
Yeniden olabilir.
Biraz destek, biraz yönlendirme ile yeniden bir tarım kenti olabilir.
Daha önce de yazdık.
Vali Hulusi Şahin’in tarıma verdiği önemle ümidimizi arttırıyor…
Ancak Vali Şahin’in tek başına yapabileceği bir şey yok.
Köylerde bu bilincin gelişmesi gerekiyor.
Kırsalda yaşayan genç nüfusun, tarım ve hayvancılıkla özledikleri refaha ulaşabileceklerine inanmaları şart…

CEVİZLİ KÖYÜNDE YENİ HAYAT
Batman’a yeni bağlanan Mardin’in eski köylerinden Cevizli (Busınca) yerleşim birimi 45 yıl öncesinden boşalmış. Tek bir köylü kalmamış. Şimdilerde muhtar Salih Varolay, ailesiyle tek başına köyde yaşıyor. Yıllar öncesinden köyü terk edip Konya’ya yerleşen Hasan Batmaz ile Batman’ın kenar mahallesinde oturan Mehmet Ali Varol, Kadastro çalışmalarının yapılmasıyla, doğup büyüdükleri köylerine dönmenin hazırlığındalar…  Bir zamanlar yörenin en iyi cevizinin yetiştiği o köy boşaltılınca, o kaliteli ürün de yok olmuş. Köy viraneye dönüşmüş… Batman-Mardin il sınırındaki o boş köye, köylüler şimdi de dönmek için yol, altyapı ve su sorunun çözümünü bekliyor…
Evet, yıllarca şehirlere yerleşip, her şeyi başkalarından beklerseniz refah gelmez…
Biz çalışıp, kooperatifleşerek ürettikleri ürünlerin değerinde pazarlanmasıyla kırsal refahın yakalanacağına inanıyoruz…
Bir de Batman’da mutlaka Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Temsilciliği kurulmalı.
Birçok ilde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Temsilciliği var.
Batman gibi bir ilde yok.
Bu 43 ilde daha yeni çiftçilere büyük destekler verilirken, Batman çiftçisi bu desteklerin hiçbirinden yararlanamıyor…

GERÇEK ZENGİNLİK…
Bugün ki, yazımı da yaşanan gerçek bir köy öyküsüyle bitirmek istiyorum:
“Günlerden bir gün zengin bir baba ailesi ve oğlunu köye götürdü.

Bu yolculuğun tek amacı vardı; insanların ne kadar fakir olabileceklerini oğluna göstermek.

Çok fakir bir ailenin çiftliğinde bir gece ve gün geçirdiler.

Yolculuktan döndüklerinde baba oğluna sordu;

"İnsanların ne kadar fakir olabildiklerini gördün mü?"

"Evet!"

"Ne öğrendin peki?"

Oğlu yanıt verdi; “Şunu gördüm: Bizim evde bir köpeğimiz var, onlarınsa dört. Bizim bahçenin ortasına kadar uzanan bir havuzumuz var, onlarınsa sonu olmayan bir dereleri. Bizim bahçemizde ithal lambalar var, onlarınsa yıldızları. Bizim görüş alanımız ön avluya kadar, onlarsa bütün bir ufku görüyorlar.”
Oğlu sözünü bitirdiğinde babası söyleyecek bir şey bulamadı.

Oğlu ekledi; “Teşekkürler, baba. Ne kadar fakir olduğumuzu gösterdiğin için!'”