*Geçen Cuma Batman Belediyesi’nin ‘Mahalle Buluşmaları’ 16’ncısı Güneykent Mahallesi’ndeydi. Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin başkanlığındaki ‘toplantı’ya ‘sıcak hava’ya rağmen Belediye birim müdürleri ile kamu kurum müdürleri tam kadro katılmıştı…

*Batman’ın diğer ücra mahallelerindeki bazı vatandaşların da sorunlarını taşıdıkları ‘Mahalle Buluşmaları’nda Vali Şahin, kadınlara daha fazla söz hakkı tanıdı. Bir de şehrin Batı ile Güney bölgesindeki yeni imar çalışmalarına da dikkat çeken Vali Şahin net konuştu; “4 ve 6 kat yerine 8 kat istiyorlar. O bölgede kurumların çizdikleri sınırlama var, hava mania var…”

MAHALLE BULUŞMALARINI DUYAN…

Belediye’nin ‘16’ncı Mahalle’ toplantısı Batman’ın ücra mahallelerinden ‘Güney Kent ‘semtindeydi.

Geçen Cuma, saatler 18.00’i gösteriyordu.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın modern binasının bahçesinde toplanan Güneykent mahalle sakinlerinin arasında yanı başında oturan Yeşiltepe’de de oturanlar vardı.

Muhtar Deniz Demir, mahalle sorunlarını anlattıktan sonra ‘söz’ artık semt sakinlerindeydi.

Güneykent mahalle sakinlerinin arasına karışan bazı diğer mahalle sakinlerini fark eden Vali Şahin, “Galiba bu mahallede oturmuyorsunuz” şeklindeki soruya Yeşiltepe’de oturan bazı vatandaşlar itiraf ediyordu; “Doğrudur sayın Valim. Sorunlarımızı size iletebilmemiz için buraya geldik.”

Gün batımı öncesiydi, hava sıcaktı.

Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye ünite müdürleri ve kamu kurum yöneticilerinin tam kadro katıldıkları ‘Mahalle Buluşmaları’nda işsizlikten madde bağımlısı gençlerin sorunlarına, evleri yarıda kalan ailelerin internet altyapısına kadar bir yığın sorununun gündeme getirdiği ‘Mahalle Buluşmaları’ dolu dolu geçti.

İMAR İÇİN NET KONUŞTU

Geçen Cumartesi yerel gazetelerin çoğunda Güney ve Batı Bölgelerini kapsayan yeni imar alanına yönelik ‘kat’ sorunu haberi vardı.

Belediye’ye dilekçe veren bazı arsa sahipleri ile muhtarların dilekçelerini incelediğine de işaret eden Vali Şahin, mahalle toplantısında konuşuyordu:

“Gültepe Mahallesi’ni Hava alanı yolu kavşağına bağlayacağız. O bölgeye verdiğimiz 4 ve 6 katların 8 kat’a çıkarılmasını isteyenler var. Her şeyden önce o bölgede kamu kurumlarının çizdikleri sınırlama var, hava mania var. Tüm mahallelerde olduğu gibi bu bölgede de yatay mimariden vazgeçmeyeceğiz. O bölgede en fazla 6 kat verdik. Bazı bölgelerde yer yer 4 ve 6 kat verilmiş. Herkese adil ve eşit davrandık. Kimseye iltimas tanınmadı. Bir Batman kadar imar çalışması yapıldı.”

İmar çalışmalarının dışında 500 yatak kapasiteli yeni şehir hastanesi için 40 metrelik bir bulvarın yapımına yönelik çalışmaları da şöyle özetliyordu Vali ve Başkanvekili Şahin;

“Bu bulvarı Balpınar beldesi kavşağına, oradan da yeni yapılacak hastaneye bağlanacak. Kısa zamanda Güneykent Mahallesi’ne büyük bulvarlar açacağız. İluh deresiyle bağlantısını yapacağız. Biz, bu şehrin geleceğini planlıyoruz. Emin olun, güzel günler Güneykent Mahallesi’ni bekliyor…”

MAHALLELİLER KONUŞTU, VALİ DİNLEDİ

Vali ve Belediye Başkanvekili Şahin, ‘Mahalle Buluşmaları’nda kadınlara daha fazla söz hakkı tanıdı.

Toplantıda kadına ‘pozitif’ ayırımcılığı fark eden kadınlar, sorunlarını anlatmak için mikrofona bırakmak istemedi. 10’u Kadın toplam 18 semt sakininin söz aldığı Güneykent Mahallesi’ndeki bireysel sorunlara bir göz atalım…

Kadın; “7 Çocuğumun geçimini kağıt-karton toplayarak geçindiriyorum. Sizden destek istiyorum.”

Erkek; “Güneykent Mahallesi’nde sorunlu arsalar var. Tek umudumuz Belediye.”

Kadın; “6 Yıldır eşimden ayrıldım. Dört çocuğum var. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan yardım bekliyorum.”

Erkek; “Sayın Valim, İstanbul-Esenler’den yaptığınız örnek çalışmaları Batman’a da uyguluyorsunuz. Çalışamıyorum, dört çocuk okutuyorum. Bir çocuğum bu yıl iyi bir dereceyle Tıp Fakültesi’ni kazandı. Bilgisayar ve bazı ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyorum.”

Erkek: “Bazı projelerim var. Sayın Valim’den 10 dakikalık randevu talep ediyorum.”

Kadın; “Bazı nedenlerden ötürü dört çocuğum, Ankara’da yurtta kalıyor. Çocuklarımın Batman’a getirilmesini istiyorum.”

Kadın; “Üç yıl önce eşimi kaybettim. Evim, yıkıldı. Yapımına başladık. Evimin tamamlanması için yardım istiyorum.”

Kadın; “İki çocuğum zor durumda. Lütfen iki çocuğumu tedavi ettirin. Tek çaremiz sizsiniz Vali bey.”

Erkek; “20 Yıldır burada yaşıyorum. ‘Ücra semtiz’ diye bazı sorunlarla boğuşuyoruz. Burada hep bireysel sorunlar konuşuldu. Çalışan kurumlar var ama herhangi bir önlem alınmayınca tartışma konusu oluyor.”

Erkek; “Mısır tarlalarından yollara su akıyor, yollar bozuluyor. 1999’da dönemin Batman Valisi ‘yeşil alan’ ve ‘eğitim’ yuvası için bıraktığımız arsaya teşekkür etti. Şimdi oturduğumuz yerin yüzde 80’i yeşil alana çevrilmiş. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”

Erkek; “7 Çocuğum var. Engelli çocuğum da 10 yaşında. Kızıma 25 yıl ceza verildi. Dört yıldır Ankara-Sincan cezaevinde yatıyor. Kadrolu iş talebim de yok. Ailemi geçindirecek normal bir iş istiyorum.”

Erkek; “Engelliyim, mümkünse bir iş imkanının verilmesini bekliyorum.”

Erkek; “Eğitim yuvalarında çocuklarımızın geleceğini hiç konuşmadık. Güneykent Mahallesi’nin de çözüm bekleyen sorunlarına el atılmasını istiyoruz.”

Kadın; “200 Metrelik bir arsam var. Evimin yapımı konusunda ne olur bana biraz destek verin. Bir evim olsun, başka da bir şey istemiyorum.”

Kadın; “Dört yıl süreyle barakada yaşadım. Eşimin psikolojik sorunları var. Evimde beyaz eşya yok.”

Kadın; “50 Yaşındayım. 35 Yıldır konut sahibi olamadım. TOKİ’nin konutları kime dağıtılıyor, anlamış değilim. Hayalim bir ev’di. Konutlar kime veriliyor, bir araştırılsın.”

Kadın; “Durumum çok elverişsiz. Fatura ödeyecek durumda değilim. Yardıma ihtiyacım var.”

Kadın, “2 Çocuğum var, eşim beni bıraktı. Kronik rahatsızlıklarım var. Vakıftan destek bekliyorum.”

Karanlık çökmek üzereydi, bireysel taleplerin ardı-arkası kesilmiyordu.

Bireysel talep ve istekler daha çok Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na yönelikti. Toplantıyı tamamlayan Vali Şahin, Vakıf Müdürü Beşir Arslan’a talimat veriyordu; “Biraz bonkör davranın. Vatandaşların taleplerini karşılayın.”

Her ünite ve kamu müdürünün not aldığı ‘Mahalle Buluşmaları’nın 16’ncısının gerçekleştiği Güney kent’te geçmişten günümüze biriken bazı sorunlar, masaya yatırıldı ve her açıdan dolu dolu geçen bir toplantı daha geride kaldı…

Başka bir ‘Mahalle Buluşması’nda buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın…