Son günlerde yaygın/ulusal medyada tavan yapan haberlerin en başında ‘Koronavirüs’ adı verilen salgının geldiğine inanıyorum.

Televizyonların ana haber bültenlerinde, gazetelerin manşetlerinde, köşe yazarlarının gündeminde hep bu virüsle ilgili gelişmeler yer alıyor…

Sadece bu kadar mı?

Nerede birkaç kişi bir araya gelecek olursa, onların da gündemlerinin başında ‘Koronavirüs’ü geliyor…

Dünya genelinde büyük endişe ve korkunun yaşandığı bir gerçektir…

Çin’de başlayan salgın tüm dünyayı endişeye sevk ediyor. En büyük felaketi ise yaklaşık 1,5 milyar nüfusa sahip Çin yaşıyor…

Basında yer alan şu kısa bilgi birkaç gün öncesine aittir: “Yeryüzünde 25 ülkeye yayılan salgın Çin'de son bir günde 2 bin 102 insana daha bulaştı, yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı Tienjin kentinde tüm okullar ve işyerleri kapatıldı. ABD Çin'i ziyaret eden yabancı ülke vatandaşlarına giriş yasağı koydu. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika ülkelerine virüsle mücadeleye hazır olmaları çağrısını yaptı. Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Tayland, Almanya, Japonya, Singapur, Fransa, Tayvan, Avustralya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Kanada, Rusya, İngiltere, Vietnam, Kamboçya, Hindistan, Finlandiya, Nepal, Filipinler, İspanya, Sri Lanka ve son olarak İsveç.”

**

**

KARA VEBA GİBİ SALGINLAR ARTIK YOK AMA…

Bu bilgi güncel değil. Basında yer alan en son veri şöyle: “Çin'de, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 427'ye, virüs bulaşan kişi sayısı 20 bin 438'e yükseldi.”

Bu yazımı kağıt ortamında okuduğunuzda rakamlar çok yükselmiş olacaktır.

Felaketin sadece bir boyutu ile ilgili son bir örnek vereyim; Çin’in, ilk salgının çıktığı 11 milyon nüfuslu Vuhan kentinden 5 milyon insan kaçmış.

Bunların geride bıraktıkları 50 binden fazla evcil hayvanın açlıktan ölmesi durumu söz konusuymuş…

Çok ciddi bilgi kirliliği olduğu gerçeğine inanmakla birlikte, vahim gelişmelerdir bunlar.

Okulların tatil olması, insanların evlerine hapsolmaları, uygulanan karantina vs nedenlerle ekonomik sıkıntılar çabası olacak.

On binlerce insanın evlerinden dışarı çıkmamaları için askeri tedbirlere başvuruluyorsa, varın düşünün durumun vahametini…

Ancak bu gelişmelere rağmen kötümser olmayın derim.

Nedenine inşallah aşağıda değineceğim.

**

**

KARA VEBA GİBİ SALGINLAR ARTIK YOK AMA…

Çinlilerin bu konuda gerçekten oldukça disiplinli olmaları ayrıca olumlu bir gelişmedir. Bizde bir salgın yok, içimizdeki kötüler maske stoğu yapıyorlar.

Çin’deki olası salgını rant aracı olarak gören ve maskeleri stoklayıp, karaborsacılık yapanların üzerine gidilmesi gerektiğine dair sosyal medyada bu konuda şu paylaşımı yapmıştım:

‘Aralarındaki hayvanlara ve insanlara barbarca muamele yapan kötüleri sevmesem bile Çinliler genel olarak çok disiplinli, birbirlerine saygılı insanlar topluluğudur. Çok zorlu bir süreçten geçiyorlar.

Türkiye'de, özellikle büyük şehirlerde şimdiden normal bez koruyucu maskelerin fiyatlarının beş on kat arttığı, karaborsaya düştüğü haberini dün okudum ve izledim.

Aramızdaki kötülerle şimdiden mücadele etmeliyiz. Karaborsacılık yapanların üzerine gidilmeli, teşhir edilmelidirler.

Rabbimden başta Çin'in zor duruma düşmüş halkına, sonra tüm insanlığa hayırlı bir kapı açmasını diliyorum.’

Evet, bu kötü insanlara kesinlikle müsamaha edilmemelidir.

Devletin ilgili kurumları her türlü karaborsacılık ve fırsatçılığı yapanları açığa çıkarmalıdırlar…

Evet, olumsuz bir tablo var, ancak çok büyük endişe ve korkuya kapılmamalıyız.

Neden mi?

Bu virüse yakalanarak hayatlarını kaybeden insanların sayısı, örneğin Çin’in nüfusuna oranla hiç korkulacak düzeyde değildir.

Gribal enfeksiyonlardan bile bundan kat kat fazla insan hayatını kaybediyor.

Ayrıca bilim insanları durmadan arayış içerisindeler.

Dünya tarihinde buna benzer tür virüs salgınlarından milyonlarca insanın öldüğünü biliyoruz.

Dünya nüfus toplamının 300 milyon dolayında olduğu bir zaman diliminde “Kara Veba Salgını” nedeniyle 50 milyondan fazla insanın öldüğünü tarihi kaynaklardan öğreniyoruz…

Bu ve tüm virüsler için duyarlı olalım. Gereken tedbirleri bilim insanlarını dinleyerek alalım.

El ve hijyen temizliğe son derece dikkat edelim. Ayrıca dua edelim. Tüm insanlık alemi için dua edelim vesselam.