**Batman’ın ilçelerinden Hasankeyf’te hiçbir korona vakası yok. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, ilçe halkının ‘Evde Kal’ çağrılarının yanı sıra diğer tüm tedbirlere harfiyen uyduklarının altını çiziyor ve ekliyor; “Tabi ilçe sakinlerimiz bu tabloyu doğal yaşama ve doğal beslenmeye borçlu.”

**Batman’da ise durum daha farklı. Geçen hafta sonu Vali Hulusi Şahin, kentteki son manzaranın hiç de iç açıcı olmadığına dikkat çekmişti ve uyarmıştı; “Böyle giderse sokağa çıkma yasağının uygulandığı iller arasına alınmak için Hükümete öneride bulunabiliriz. Lütfen bayramı zehir etmeyelim.”

VİRÜSÜN GİRMEDİĞİ İLÇE…
Nüfusu 3500’e yaklaşan Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te tedbirlere uyulmasıyla pozitif vakaya rastlanılmadı.

Geçen hafta sonu Hasankeyf’teydik…

Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, ilçe halkının ‘evde kal’ çağrılarına harfiyen uyduğunu söylüyordu. Tüm tedbirlere uyan Hasankeyfliler, sosyal izolasyona önem veriyor.

Nüfusu küçük ama ilçe sakinleri korona virüsten korunmayı başarmış.

Hasankeyf Belediye Başkanı Kusen, yaklaşan Ramazan bayramı öncesinde de önemli uyarılarda bulunuyor; “Bayramı evimizde geçirelim ve lütfen ilçemize zorunlu haller dışında kimse gelmesin. Çok çabuk bulaşan bir hastalıkla karşı karşıyayız. Herkesin bu bayramı evinde geçirmesi için de şimdiden ilçe sakinlerini uyarıyoruz…”

Hasankeyf, Batman’ın diğer ilçe ve beldelerine göre kuralları en iyi uygulayan örnek bir ilçe…

EMİNE PERİXANE KONAĞI…
Hasankeyf’e giderken Suçeken virajında bir zamanlar Emine Perixane’nin üç katlı konağı gözümüze ilişti. Osmanlı döneminden kalan 150-200 yıllık tarihi konak, eski Hasankeyf yol güzergahı üzerindeki kayalıklara hakim bir yerdeydi…

O tarihin dili olsa da kimleri ağırladığını anlatabilse…

Ilısu Baraj havzasında kalan konak da Suçeken (Şıkefta) köyü de sular altında kalmış. Su seviyesinin 120 metreye çıktığı havzada tarihi konağın dört bir yanını sular çevirmiş. Tıpkı İstanbul’daki Kız Kulesi gibi etrafı suyla çevrili olan konağa belki de tekne ve sallarla ulaşılabilecek.

90’lı yıllarda Körfez Savaşının olduğu süreçte Batman ile Hasankeyflilerin bir bölümünün sığınak olarak kullandığı Şıkefta’nın eski mağaraları da tamamen sulara gömülmüş…

1940’lı yıllarda TPAO’nun Raman dağına su çektiği tarihi kuyu da çoktan sulara gömülmüş. O güzergah ile kuyu ve tarihi mekanlar bir bir su altında kalmış. Sadece o güzergahtan geçenlerin fotoğrafları birer anı olarak kaldı.

********

REHAVETE KAPILMA BATMAN!
Ramazan Bayramına iki haftadan az süre kala evlerde kendilerini tutamayan bazı vatandaşlar, dışarı çıkıyor. Yine kurallar unutuluyor, yine virüs için uygun ortam oluşuyor.

Günlerdir korona virüs salgınının daha fazla yayılmadan bitirilmesi için kalabalık oluşturmamak ve sosyal mesafeye dikkat etmek gerektiğini uzmanlar dillendiriyor. Maalesef tüm uyarılara rağmen çarşı-pazarda alışveriş yapılırken iç içe olan görüntüler artık kaygı veriyor.

Geçen hafta sonu Batman kent merkezindeki manzaralar yine ‘pes’ dedirtti. Oluşan kalabalıklar, hem sosyal mesafeyi sıfırladı hem de yöneticilerin bir dizi önlem almasına yol açtı.

Oysa Batman’da her şey iyi gidiyordu, vaka sayısı tekli rakamlara düşmüştü.

Elbette hava, insanları o kadar gevşetti ki artık çarşı-Pazar insan kaynıyordu. Maske takma duyarlılığı da giderek azalmıştı. İl Pandemi Kurulu, geçen hafta Batman’da alınacak tedbirleri tek tek açıkladı.

Sorunlara duyarlılığıyla bilinen Vali Hulusi Şahin, ‘rehavete’ kapılmamaları için vatandaşları bir kez daha uyarıyordu; “Lütfen vatandaşlarımız rehavete kapılmasınlar. Sokaklar dün olduğu gibi bugün de bizim için risktir. Evimizde kalalım, dışarı çıkmayalım. Aksi halde bayram bize zehir olabilir…”

Bu konularla ilgili defalarca uyarıda bulunduk. Çok da uzatıp bıktırmak istemiyoruz. Ancak vatandaşlar artık İl Pandemi Kurulu’nun açıkladığı kurallara ve tedbirlere uymalıdır.