**Meteorolojik tahminlere göre önümüzdeki hafta yine bölgeye kar yağması bekleniyor. Geçen hafta Meteoroloji’nin uyarılarına rağmen önlemin alınmadığı şehirlerden biri de Batman’dı. Oysa bazı kurumların, ‘Karla mücadeleye hazırız’ diye gelen açıklamaları maalesef vatandaşları çileden kurtarmıyor…

**2020’nin ilk aylarında felaket haberleri peş peşe geldi. Elazığ depremi, Van’daki çığ felaketi ve İstanbul’daki uçak kazası… Bu üç olayda da şunu gördük ki, bizler arama ve kurtarmayı bilmiyoruz… Bazı okurlarımızın ise öncelikli istekleri ise sağlık yatırımları ve ulaşım...

KARLA MÜCADELE SÖZDE KALMAMALI
Meteoroloji’nin tahminlerine göre önümüzdeki hafta Batman’ı da etkisi altına alacak bir kar yağışı görülüyor…

Bu bölge her ne kadar doğal afet yaşıyorsa Batman, kar yağışından uzak bir bölgeme ama 5-10 yılda bir yağan kar, yaşamı da felç ediyor.

Geçen hafta kent merkezinde yaşanan kar, yaşamı bir iki gün de olsa olumsuz etkilemişti.

Meteoroloji’nin uyarıları sonrasında bazı kurum ve kuruluşlar açıklama yapar, ‘Karla mücadeleye hazırız’ diye. Bu açıklamalar da gazetelerin sayfalarına yansır.

Kar yağdığında ortaya öyle bir manzara çıkar ki; ortada hazırlık falan yok.

Ana caddeler bile geçit vermez.

10 Santim kalınlığında bile kar yağdığında hayat durur.

Bu yüzden de ilgili kurum ve kuruluşların bu hazırlık işini ciddiye almalarını istiyoruz.

ARAMA VE KURTARMADA
SINIFTA KALIYORUZ
Evet, 2020 felaketleriyle geldi…

Elazığ depremi, Van’daki çığ felaketi ve İstanbul uçak kazası gibi bu üç olayda şunu gördük; arama ve kurtarmayı bilmiyoruz.

Elazığ’da 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi ve burada 41 kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. 45 kişi ise enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

Bu depremde ülkenin dört bir yanından arama-kurtarma ekipleriyle müdahale edilmesine, 45 kişinin sağ şekilde kurtarılmasına rağmen bu çalışmalarda çok da ‘başarı’lı diye övünülmemeli.

Çığ felaketinde ise ikinci çığın arama-kurtarma sırasında yeterli tedbir alınmamasından kaynaklandığı yönündeki iddialar ise gerçekten vahim…

Uçak kazası, 15 Milyonluk İstanbul’da yaşandı ve bu olayda çevre illerden itfaiye ekibi istendi.

Allah göstermesin, olası büyük depremlerde biz ne yaparız?

İşte bu üç olayda yaşananlar ortada.

Kısacası; biz ne depreme, ne uçak kazasına ne de çığ felaketine hazırız.

Bu yüzden Allah’a dua edelim, bizi felaketlerden korusun.

*********************

OKURUN İSTEDİĞİ BELLİ
Batman Çağdaş’ın duyarlı okurlarının hemen her gün bize gönderdikleri e-maillerin ağırlıklısı sağlık ve ulaşım sorunu…

Geçenlerde Ak Parti Batman İl Başkanı avukat Akif Gür ile kısa bir sohbetimiz oldu.

O’nun da üzerinde durduğu konuların başında kuşkusuz 500 yataklı yeni hastanesi yatırımıydı.

Bu yatırımın geciktiğinin farkında olduklarını ifade eden Gür, altını çizerek mesaj veriyordu;

“Bu yatırım Batman’a yapılacak. Yakın bir tarihte Sağlık Bakanımızı davet edip, bu yatırımı bizzat o’nun ağzından dinlemek istiyoruz…”

Bir başka konu ise elbette uçak sefer sayısının yetersizliği…

Ak Parti İl Başkanı Akif Gür, uçak sefer sayısının artırılmasına yönelik de girişimlerinin sürdüğünü söylüyordu.

Biz yine de okurlarımızdan gelen birkaç paylaşalım…

R.B.: “Sağlık sektöründe geri kaldığımız bir dönemde maalesef çayhane ve kıraathanelerde sigara içilip içilmeyen yerler çoğaldı. Sigara içenler soğuk havada kalmak zorunda. Bu insanlar için de bir ortam hazırlansa iyi olur.”

O.B.: “Millet Bahçesini de unutmayın. Batman’ın genel sorunları arasına bu konuyu da yerleştirmenizi rica ediyoruz. Dört aydır tamamlanmasına rağmen neden Millet Bahçesi halkın hizmetine açılmıyor.”

Mesut A.: “Batmanlılar, Bölge Devlet Hastanesinin koridorlarında tedavi olabilmek için saatlerce bekliyor. Yeni hastane yapımı gecikince özel sektör bile mevcut hastanelerin yatak kapasitesini artırıyor. Neden Batman’ın yeni hastanesi bu kadar geciktiriliyor anlamış değiliz?”

Hasan B.: “Batman’da sorunlarımız var ama zamanında çözüm bulunamıyor. Örneğin bu şehre Araştırma İhtisas ya da Tıp Fakültesi kazandırmak çok mu zor? Neden küçük illerde bu yatırım var, Batman’da yok?”