*Batman’da en büyük çevre faciasının yaşandığı yerlerden biri de ‘Batman Çay’ı kıyısıydı. Yıllarca bu akarsuda kirlilik giderek artarken, geçmişteki yönetici ve ilgililerin o manzaraya hep seyirci kaldıklarını üzülerek izlemiştik…

*Petrol şehrinin çok yakınından geçen ve Batman’ın adını taşıyan o akarsuyun çevresindeki çevre sorunlarını da bertaraf edecek Belediye’nin ‘İstiklal Park’ı projesi bu şehre nefes aldıracak. Batman çayı kenarında başlatılan dolgu çalışmaları çirkin görüntüyü de ortadan kaldırıyor…

AKARSUYU KURTARACAK PROJE  
Genelde 5 Haziran Dünya Çevre gününde herkesin ne kadar çevreye duyarlı olduğunu görüyoruz!

Gerek sosyal medyada, geleneksel medyada yapılan yayınlarda “ben daha çevreciyim” yarışına tanıklık ediyoruz.

Biz Dünya'nın ve ülkemizin karşı karşıya olduğu büyük çevresel sorunları bir kenara bırakıp Batman’ımıza bakalım. Şehrin çok yakınından geçen ve adı Batman’la anılan ve geçmişte hiç de kafa yorulmayan o akarsuyun çevre sorunlarını defalarca bu sütunlara taşıdık…

Batman Çayı’nın yaşadığı çevre sorunları nedeniyle büyük bir güzelliği kaybetmemesi için de Belediye’nin 170 bin dönümlük bir alanı kordon şeklinde kapsayacak ‘İstiklal Parkı’ projesi çok önemli.

Şehre adını veren Batman Çayı’nın, kirlilik düzeyi geçmişteki ihmalkarlıktan kabul edilebilir sınırları aşmış durumdaydı. Batman’ın evsel atıklarının yanı sıra Diyarbakır ve Bismil ilçesinin atıklarıyla Dicle Nehrinin birleştiği Batman Çayı’na karışarak sınırlarımıza giriyor…

İLUH’TAN AKAN ATIKLAR
İlimiz sınırları içindeki Batman Çayına da İluh deresine akan petrol türevlerinin atıklarıyla tehlike sınırını çoktan aşmış durumda. Bu atıklar akarsuya karıştığında Batman Çayı daha da kirlenmiş oluyor.

Geçmişten günümüze akarsularımızda kirlilik giderek artarken, geçmişteki yetkililerin seyirci kaldığını üzülerek gördük. Kimse cesaret edip ne Batman Çayı’na ne de İluh Deresi’ne köklü bir çözüm buldu.

Uzunca bir süre inşaat molozlarının kaçak getirildiği Batman Çayı kenarında küme küme hafriyat atıkları var.

Bunun haricinde hemen her yıl kumun çekildiği yerlerde oluşan çukur-bataklıklara 15-20 gencimizi kurban veriyoruz.

Evet, Batman’da geçmişten kaynaklı en büyük ‘çevre faciası’ yaşanan yerlerden biri kuşkusuz Batman Çayı kenarıydı. Çok değil, 25-30 yıl öncesinde karşı kıyıdan bakıldığında yemyeşil küçük bir orman ve berrak bir akarsu görünürken, son dönemlerde hafriyat ve atık yığınlarıyla dolmuştu.

İşte bu çirkin manzarayı kaldıracak örnek bir proje hayata geçiriliyor şu günlerde.

Batman Çayı yatağında yüzlerce dönüm araziyi mesire alanı adı altında doğal bir ortama dönüştürülecek ‘Devasa bir proje’nin temelleri atılıyor.

Bir taraftan DSİ, diğer taraftan Belediye’nin harıl harıl çalıştığı Batman Çayı’nda yılların hayali olan bir projeye doğru gidiliyor. İlginçtir, şu günlerde güzel bir çalışmanın başladığı Batman Çayı’nı kurtaracak bu proje için ‘Çevreciyim’ diyenlerin ne yazık ki sesi çıkmadı.

Bu güzel projeyi hızlandıran Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin için Batman çayı kenarındaki yerleşim birimlerinde oturanların sevinci ile teşekkür içerikli mesajlarını manşete taşıdık.

Eğer zamanında çevre sorunun yaşandığı Batman Çayı çevresinde ilgili yetkili birimler, bu örnek projeyi başlatmış olsalardı, şimdi başka şeyleri konuşurduk.

Kısacası; biz toplum olarak çevreye duyarlı olmalıyız ve şehri markalaştıracak bu projelere destek vermeliyiz...

Sağlıkla kalın…