*Erzurum -İspir’den 60 yıl önce geldiği Batman’da ilk fırın fabrikasını açan, pastanecilik sektörünün yayılmasında da üzerine düşeni yapan ve son dönemlerde gıda sektöründe çalışan 85 yaşındaki Abit Direkçi çok sevdiği bu şehirde yaşama veda etti…

*Esprili kişiliğiyle de bilinen İspirli Abit Direkçi, Türkiye’de ilk grevin olduğu Batman’da fırınının kapısını hem yönetici hem de petrolcüler için sonuna kadar açmıştı. 70’lerdeki Batman grevini iyi hatırlayanlardan biri de Direkçi idi. Bu şehrin dününe tanıklık yapan o güzel simayı da kaybettik...

BATMAN’IN İLK FIRINCISIYDI…
Askerliği bitirdikten sonra Erzurum’un İspir ilçesinden yolunu tuttuğu petrol kentinin nüfusu on binlerdeydi. Batman’ın nüfusu henüz 20 binlere doğru yol alıyordu.

Bir İluh’lu kadar bu kentin dününü bilenlerden biri de İspirli Abit Direkçi dayı idi…

Siirtli merhum Nadir Usta ile birlikte fırıncılığı Batman’a getirenlerin başında da bu çalışkan sima vardı.

Bazen sohbetlerde bize takılmadan etmezdi Abit Dayı:

 “İspir nire, Batman nire…”

60 Yılı aşkın süreyle bu şehrin emektar iş insanından biri de Direkçi idi.

Çok espiriliydi...

Yıllarca 2. Cadde’de İş Bankası Şubesi karşısında açtığı fırının yanı sıra pastanecilikte yapmıştı İspirli Abit Dayı.

Batman’ın eski kuaförlerinden Bahri Bayhan, İspirli Abit Direkçi ile unutmadığı bir anısını anlatıyor bize: “Bir gün sabah kahvaltısı için erkenden Abit dayının pastanesinin yolunu tuttum. Börek istedim bana bir süre bakan Abit dayıdan aldığım yanıt beni hayretler içinde bıraktı. Sözleri karşısında adeta dondum.”

“Börek olsaydı, önce ben yerdim. Niye sana önceliği vereyim ki” diyen Abit dayının sözlerinin şokuyla Bayhan, pastaneden çıkacağı sırada; elinde bol börekli bir tepsiyle ‘buyur, buyur’ sesleriyle kendine geldiğini söylüyor ve ekliyor: “O an Abit dayı o güler yüzüyle ilerleyen yaşına rağmen yanıma geldi. ‘Biz adamı hem kızdırırız hem de hizmetin en güzelini veririz. Kahvaltınız hazır’ deyince ne diyeceğimi bilmeden teşekkür ettim.”

İspirli Abit dayının son dönemlerde mekanı eski Gıda Toptancılar Sitesindeki Cuma Lokantasının karşısındaydı.

Cuma Usta’ya çorba yada kebap için gidenler mutlaka Abit dayının ‘gür’ sesiyle kendilerine gelirlerdi.

Cuma Usta’nın usta kebapçısı İsmet Yılbaşı ile hemen her gün birlikteydi Abit dayı. Birbirlerine takılmadan günleri geçmezdi.

Cuma Usta’nın kebabını, kuru fasulyesi ve güvecini bir şeye değişmezdi İspirli Abit dayı.

Yaz mevsimi gelince soluğu Elazığ’daki bağ evinde alan İspirli Abit dayı, bir Batman sevdalısıydı. Memleketinden çok petrol şehriyle özdeşleşen o güzel sima, İspir’i unutmuştu aslında.

Dört çocuğu da Batman kültürüyle büyümüştü.

GREV DÖNEMİNDE FIRINCILIK
Türkiye’de ilk grevin yapıldığı Batman’da dönemin petrolcüleriyle ilginç bir anısı vardı İspirli Abit dayının.

Grev zamanında Jandarma Alayı, Sivil Savunma ve Emniyet güçleri, grevin ilan edildiği Batman Rafinerisi’nin etrafını ablukaya almıştı.

TPAO Sitesi’ne ekmek dahi sokulmuyordu.

DDY geçidinde fırıncılık yapan İspirli Abit Direkçi, dönemin TPAO ve Rafineri yöneticilerinin ailelerinin ekmeksiz kalmaması için de fırının kapısını sonuna kadar açmıştı.

Eski petrolcüler sabahları işe giderken, Abit dayının fırınından sıcak ekmeği almak için kuyruğa girerlerdi. Grevden habersiz olan Abit Direkçi, dönemin TPAO yöneticilerinin ‘ekmek talebimizi karşılamaz mısın?’ sözlerine hemen yanıt vermiş: “Ne demek bu fırın sizin. Grevdeki işçiler de ekmek mücadelesi veriyor ama benim kimseyle bir sorunum olmaz. Sizler de ekmeği alın, grevdeki işçiler de ekmeğini buradan alabilir. Sanırım o zamanlar rafineri başında Gültekin Köksal bey vardı. Mack aracıyla geldi, fırının önünde durdu. Yüklü miktarda ekmek alıp Site’ye gitti…”

Grev bitiminde de petrol emekçilerinin kendisine bir tepkilerinin olmadığını bakın nasıl anlatıyordu İspirli Direkçi: “Batman’da grev çok fazla sürmedi. Grev bittikten sonra işçiler, beni ziyarete geldi. Mesele ekmekten açıldı ve bana iyi ki de Site’deki ailelerin ekmek ihtiyacını karşıladın. İyi ki de bizleri ekmeksiz bırakmadın…”

UNLU MAMÜLLERİN USTASIYDI
Evet, bu şehirde 1960 ve 70’li yılların unlu mamullerin ustaları da artık bir bir aramızdan ayrılıyor.

Suriye’den Batman’a gelen Nezhet Ustabaşı, Siirtli Nadir Kubba ve Erzurum-İspirli Abit Direkçi, bu şehirde bir zamanların unlu pasta ustasıydılar.

İspirli Abit dayıyı anlatmak belki de bu sütunlara sığmaz ama o yıllarca bu şehirde bazı hizmet sektörlerine kalite getiren güzel bir insandı. Fırıncılık ve pastanecilik sektöründe o çığır açmıştı. Eski pasta ustalarından şimdilerde muhabirlik yapan TPAO emeklisi Şehmus Ustabaşı, İspirli Direkçi dayı ile olan bir anısını da bizlerle şöyle paylaşıyor:

“Abit Usta fırıncılıktan sonra 80’li yılların başında Örnek Pastanesini açmıştı. İş Bankası karşısındaki eski fırının yerini modern bir pastane salonuna dönüştürdü. Merhum babam Nezhet ustadan sonra Abit Usta da pastada bir numaraydı. Yaş-kuru pasta çeşitlerini ondan öğrendim. Şakacı biriydi. Sohbetine doyum olmazdı. Yokluklar içinde güzel hizmet verirdi. Mekanı cennet olsun. Bizden biriydi. Evet İspirliydi ama 50 yıllık Batmanlı gibiydi…”

Önceki gün İspirli Direkçi, çok sevdiği Batman’da birkaç yıl önce vefat eden eşinin bulunduğu Asri mezarlığında toprağa verildi.

Nur içinde yatsın, güzel bir insanı daha kaybettik...