İluh Deresindeki büyük felaketin üzerinden 14 yıl geçti. Bu kentin 50 yılı aşkın süredir kronikleşmiş, köklü sorunlarından olan İluh Deresi üzerine yazdığım yazılardan bir ciltlik kitap rahatlıkla çıkar.

2006 yılının 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gecesinde yaşanan büyük felaketin yıldönümünde o sorunu yeniden gündemde tutmayı, bu kente karşı görev olarak değerlendiriyorum.

Defalarca İluh Deresi ıslahı için; ‘Yıllarca aynı mesele çözümsüz kaldığından ifadeler hep tekrar olacaktır. Soruna çözüm bulununcaya kadar bıkmadan ve usanmadan tekrar da olsa, derleme de olsa, sorunu yazacak, gündemde tutacak ve eleştireceğiz’ diyerek karşınıza çıktığımdan yine sorunu gündeme taşıyorum.

2020 yılının 1 Kasım gecesi binlerce aileyi hüzünlendirmiştir. Çünkü onlar çok büyük bir felaket yaşamıştılar.

O felaketi gündemde tutmaya devam edip, yeni okurlarıma da bilgi olarak sunacağım inşallah.

Tam da felaketin yıldönümünde Çevre ve şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un Batman’a gelmesi ve derenin ıslahı yönünde bazı sözler verilmesi önemsediğim bir gelişme olmuştur.

Bakan Kurum’un programını izleyemedim.

**

**

BAKAN MURAT KURUM’UN VERDİĞİ SÖZLER…

Ancak iktidar Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir ve Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in ağzından basında yer alan haberlere göre Bakan Kurum, İluh Deresi’nin ıslahı lehine sözler vermiş. O sözleri kağıda döküp, tarihe nakşedeceğiz ki yarınlarda takipçisi olabilelim…

O sözlerle ilgili yerel basınımızda yer alan haberlerden kesitler sunuyorum: “Batman’ın kanayan yarası İluh deresini kurtaracak yeni projeye beklenen destek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi. Bakan Kurum’un katıldığı İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yılların kanayan yarası İluh deresinin yeni projesine gerekli desteği aldıklarını belirten Vali Hulusi Şahin: ‘Hazırladığımız İluh deresinin ilk etabının projesi dışındaki diğer bölümlere de gerekli desteği Bakanımız sayın Murat Kurum’dan aldık. Umduğumuzun üzerinde bir destekle karşılaştık. İl Koordinasyon toplantısı verimli geçti. İluh’a yönelik destek bizi rahatlatacak. İzmir depremine üzüldük. Bakan bey İluh deresine de açıklık getirecektir. Ancak İzmir’deki depremi duyunca ilimizden hemen ayrılmak zorunda kaldı’ dedi.”

“Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bir dizi temas ve incelemede bulunmak üzere Batman'a geldi. Kristal Park'ta koordinasyon toplantısına katılan Bakan Kurum, yaşanan deprem sebebiyle programını yarıda bırakarak İzmir'e uçtu. rogram sonrası Özdemir ve Gür, yaptıkları açıklamada İzmir'de yaşanan deprem dolayısıyla üzüntülerini dile getirerek, depremde ölenlere Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diledi. Özdemir ve Gür, şunları kaydetti: Bildiğiniz üzere 28 Nisan'da video konferans yöntemi ile yaptığımız toplantıda ve bir kaç kez de yüz yüze yapılan görüşmelerde sayın Bakanımızı ısrarla Batman'a davet etmiştik. Davetimizi kırmayarak Batman'a teşrif eden Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Program, deprem nedeniyle yarıda kaldıysa da çevre ve şehircilik ile ilgili taleplerimiz olumlu karşılanıp gerekli talimatlar verilmiştir. En önemli taleplerimizin başında Batman'da kangren haline gelmiş İluh deresinin ıslahı ve çevresinin dönüştürülerek daha yaşanılır bir hale getirilmesiydi. Daha önceki görüşmelerimizde Sayın Bakanımız destek vereceklerini ifade etmişlerdi. Bugün de İluh deresine komşu olan Petrolkent ve Karşıyaka mahallelerinde imar düzenlenmesinin yapılması ve diğer etaplarda bulunan İluh, Yeşiltepe, 19 Mayıs ve Kısmet Mahallelerinin yerinde kentsel dönüşüm kapsamında dere ıslahı, kamulaştırma ile birlikte yeşil bir şehir hattı oluşturulması için gerekli talimatlar verilmiştir. Böylelikle İluh ve çevresindeki mahalleler imar çalışması ve kentsel dönüşüm ile birlikte yeni bir çehreye kavuşacaktır. 'Sayın Bakanımızın dere ıslahı ve etrafının dönüştürülmesi için talimatta bulunması ve gerekli çalışmaları başlatılacağını belirtmesi bizleri oldukça memnun etmiştir.”

Bu haberleri tarihe haşiye olarak düşüyorum ki önemli bir gelişmedir.

NİCE SÖZLER VERİLDİ…

İnşallah bu sözlerin takipçisi olacağım.

Ancak artık sözlerden ve vaatlerden çok pratik görmek istiyoruz…

2006 yılındaki felaketin üzerinden 14 yıl geçti.

Hiçbir Belediye yönetimi kenti rahatlatacak adımlar atmadı.

Size birkaç günlük yazı ile İluh deresi için verilen sözleri hatırlatacağım.

Önemli olan alanda çalışmalara start verilmesidir.. İşte gündemde tutmamız gerektiğine inandığım İluh deresi felaketi ile ilgili derleme yazılarımdan kesitler:

Yıl 2006, günlerden 31 Ekim. Ne zaman 31 Ekim gelse, İluh Deresi felaketini hatırlar, ürperir, bu kentin sahipsizliğine üzülürüm…

Batman’da etkili, şiddetli yağmur taşkınlara neden oluyor, bazı semtlerden ilk yardım çağrıları dönemin belediyesine ulaşıyordu…

Akşam karanlığı bastıktan sonra şiddetlenen yağmur, bütün kenti etkileyecekti. Gece yarısından sonra İluh Deresi, belki de tarihte hiç görülmemiş bir şekilde taşacak, 12 mahalle çamur, balçık ve sel yağmurlarının altında kalacaktı.

Hala resmi olarak teyit edilmeyen bilgilere göre kentin yukarısında daha önceden oluşturulmuş bir göletin patlamasıyla felaketin boyutları büyüyecek, yaklaşık yüz bin insanımız ev eşyalarını yitirecek, yoksullaşacaktı…

Geçen zaman sürecinde kayyumlu yönetimler dahil hiçbir yönetim İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesini hayata geçirmedi…

Belediye yönetiminde kim olursa olsun, meseleye objektif yaklaşıyorum. Büyük bir sorumluluk bilinciyle İluh Deresi ve diğer bütün yerel sorunları gündeme taşıyıp, çözümü için karınca kararınca gayret gösteriyorum…

Devamı yarın