*Hafta başı düşünürsün. Haftayı renklendirecek, yüzleri güldürecek bir yazı yazmak istersin ama bazen bir olumsuzluk planlarınızı alt-üst eder. Yaşam böyle bir şey. Tam 70 yıl önce Maymuniye Boğazından Batman Ovası’na taşınan Rafineriyi görmeye gelen dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in, ülkenin ilk rafinerisi için verdikleri o mesajlar hala belleklerde…

*Günümüzde TÜPRAŞ Batman Rafinerisi stokladığı ‘asfalt’ ürününü bile iç piyasaya süremez durumda. Batman’daki iş dünyası ve Ticaret-Sanayi Odası bile ‘duruş’a geçmenin hazırlığındaki Rafineri için yaptığı tek bir açıklama yok. Bölgedeki akaryakıt bayileri ise ürün için çoktan umudunu kestikleri Batman Rafinerisi’nin belirsizliği karamsarlığa itmiş Batmanlıyı…

SİZ PLAN YAPARSINIZ AMA…

Evet hafta başı düşünürsün.

Haftayı renklendirecek, yüzleri güldürecek bir yazı yazmak istersiniz ama bazen bir olumsuzlukla her şey alt-üst olur.

“Siz, plan yaparsınız, kader kıs kıs güler.”

Yaşam böyle bir olgu.

Acılar bizi büyütür.

Hatalar olgunlaştırır.

Korona virüs salgınında o kadar tanıdık yüzler kaybettik ki.

Hangisini yazalım?

70 YIL ÖNCE BATMAN RAFİNERİSİ

Bu fotoğraf karesine iyi bakalım.

1950 Yılının Mayıs’ın da seçimle iktidara gelen Demokrat Partisi’nin önde gelen simaları ilk memleket gezisini Batman’dan başlatıyor.

Yaz mevsimi olmasına rağmen dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve o dönemlerde MTA bünyesindeki Rafineri Grup Müdürü Dr. Şehap Enver Birgi ile Batman Ovası’nda henüz yeni temeli atılan ‘Pilot Rafineri’ hakkında  dönemin petrolcülerinden bilgi alıyor.

Uçsuz-bucaksız Batman Ovası’nda bir Rafineri bir de karşısında 14 haneli İluh Köyü var.

Kim tahmin edebilirdi ki, 70 yıl sonra Batman Ovası 500 bin nüfuslu Türkiye’nin 72’nci ‘İl’i olacak diye.

Karedekilerin tamamı hayatta değil.

Mekanları cennet olsun.

Onlar bugünleri görebilmiş.

Türkiye’nin ilk Rafinerisi’nin büyük bir şehir yaratacağını ön görmüşlerdi.

Maymuniye Boğazı’ndaki Küçük Rafineri’nin başındaki Kimya Mühendisi Şemsi Ağar ile isimsiz kahramanlar, Batman Rafinerisi’nin geleceğine dair verdikleri brifingle Bayar ve Menderes, büyük bir umutla ayrılmış Batman’dan…

RAFİNERİDE PRATİK BULUŞ

Önce 80 yıllık tarihi DDY İstasyonu yanı başında Batman’ın Küçük Rafinerisi kuruluyor.

Ardından da şimdi ki, Akyürek ve Site Mahallesi sınırları içine devasa rafineri hayata geçiriliyor.

Batman Rafinerisi’nin Kurucularından merhum Hasan Göker, pratik bir buluşa dikkat çekiyor:
“Pilot Rafineri’den ham benzin çıkıyordu, çok düşük oktanlı bir benzindi ve jeep gibi bazı araçlarda kullanılıyordu. Bir miktar gaz yağı da çıkardı. Motorin de çıkardı ama bu ürünler çok azdı. Yüzde 5-10 gibi. Arta kalan fuel-oil ve asfalttı, bunlar da varillenip satılıyordu. Sonrası Türkiye’de akıllı bir Belediye çıktı. Konya Belediyesi tonu 15 liradan aldı ve Konya’nın tüm yolları asfaltlandı. Eskişehir ve Konya gibi iller yollarını yaptılar. Çok güzel asfaltın ekonomiye katkısı büyüktü… Hiç unutmuyorum, bazı arkadaşlar elbiselerini askıya takıp, benzin tanklarının içine daldırıp asarlardı, kuru temizleme yapsın diye. Bunun için de tankın içine özel askı yapmışlardı, ben bu buluşa şaşırıp kalmıştım, pratik bir şeydi…”

Evet, aradan tam 70 yıl geçmiş.

Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nin patronluğunu Türkiye’nin en zengin siması olan Koç üstlenmiş.

Nedense, stokları dolan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi ürettiği asfaltı iç piyasaya süremiyor…

OKURLARDAN GELENLER

M.M; “TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürlüğü’nün yaptığı maalesef duvarları daha da yükseltip halkla kopuk bağını daha da koparmak. İnsanların gözünü boyamak için duvarları plastik çimle süsleme ve ulusal bayramda bir grup çocukla etkinlik yapıp kamuoyunun önüne çıkmasıdır.”

S.A: “Ne diyelim? Sendika yöneticilerimiz, sağ olsun...”

Hayrullah Bulut: “Sayın Arif Arslan bey; özelleştirme olduğu zaman Batman Rafinerisini TPAO alsaydı, Rafinerimiz bu hallere düşmezdi ve ‘Batman Rafinerisini almamakla kolumuz kanadımız kırıldı’ diyen eski TPAO Genel Müdürü yapılan hatayı anlatmış oluyor. Eğer rafinerimizde siyah ürünün kükürt oranını düşüren sistem Batman’da kurulsaydı, bu tablo ortaya çıkmazdı. Selam ve saygılarımla.”

Mehmet B: “Arif Arslan bey, lütfen Yaşar Kemal Kent ormanı projesine değinebilir misiniz. Yıllardır projeler çizildi yapılacak çalışmalardan söz edilmesine rağmen neredeyse hiç bir çalışma yapılmadı. Batman Belediyesi, son dönemlerde yeşil alan sayısını artırıyor. Yeşilliğe büyük önem veren Vali ve Belediye Başkanvekili sayın Hulusi Şahin’in, projelerini ilgiyle takip ediyoruz. Batmanımızın her alanda güzelleşmesini istiyorum. Batmanımızın böylesine büyük parklara çok ihtiyacı var.”

R.Ç.; “Sorunlara duyarlılığıyla bilinen Batman Çağdaş Gazetesi’ne teşekkür ediyoruz. Eğer Batman’ın bazı sorunlarına çözüm getiriliyorsa, yüzde doksan yazdıklarınızın sayesindedir. Toplumsal sorunların çözümüne gösterdiğiniz desteğe bir kez daha teşekkür ediyoruz…”