Havai fişekler konusunda 8 yıl önce bir yorum yazmış ve basın açıklaması ile halkın huzurunu savunmuştum. Aradan 8 yıl geçip yine gece yarılarında havai fişekler patlatılınca duyarlı bir okurumuz eski yazımdan kısa alıntılar yapıp, yorumlar katarak ve beni etiketleyerek sosyal medyada paylaşmış.

“8 sene geçmiş ama, hala bir arpa boyu yol mesafe kat edilmemiş” notu ile paylaşılan sekiz yıl önceki yazıyı bu kez günümüz il yöneticilerinin ve ilgili kamu kurumları temsilcileri ile halkımızın takdirine sunuyorum. Kamuoyuna ilgililerce yapılacak açıklamalara köşem açık olacaktır. Yazıya dokunmayarak sadece biraz kısaltarak sunuyorum:

YETKİLİLER NEREDE.!?
“Gecenin bir yarısında ‘havai fişek’ patlatmanın moda olduğu ‘Batman'da ne yazık ki;
bu soruna çözüm bul(a)mıyor. ‘Halkın ‘ huzurunu sağlaması gereken birimler ne yazık ki, suspus! Gece yarısı havai fişek patlatılması da bir güvenlik ve huzur sorunudur.

Eğlence vergilerinin gittiği adres Yerel Yönetim. Peki yerel yönetim neden havai fişek sorununa çözüm için caydırıcı cezai önlemlerde bulunmuyor?

Bodrum, Antalya, Kuşadası gibi yerlerde bile halkın huzuru gecenin 24:00''ünde güvence altına alınıyor ve sesli müziklerin sesi kısılıyor. Koskoca Batman bile bunu uygulamayı akıl edemedi!

Yeter, Batman'ın dışında bu kadar görmemişlik, bu kadar cahillik, bu kadar yurttaşın hakkını gasp eden düğün merasimlerini başka şehirler görmedi...! Havai fişeklerden sonra gecenin yine bir yarısında edepsizliği klakson sesleriyle gösterenlere ne demeli! Benzer tutumu onlar da sergilemiyor mu? Peki neden “Trafik” cezai yaptırım uygulamıyor!

Cahillik mi?
Edepsizlik mi?
Terbiyesizlik mi?
Sonradan görmelik mi? yorumlarını halk gecenin yarısında uykusundan havai fişek ve klakson sesleriyle uyanınca yapıyor, kimse kızmasın halk bunu söylüyor.

Halk sitemli;
kimi hasta,
kimi yasta,
kimi hastanede,
kimi o saatte uyuyor,
kimi ise mesaisine gitmenin bir gün önceki telaşında...

Her şeyden önce geceler vatandaşın eşref saati. Ramazan ayında zaten bunlardan kurtulacaksınız yorumunu yapan cahiller sussun, yorum yapmasın. Onlar "padişahım çok yaşa mantığıyla yaşayanlardır". Gecenin bir yarısında birileri benim huzurumu bozuyorsa, kimse kusura bakmasın eleştiri yaparım! Ben bir vatandaşım ve gecenin bir yarısında rahat uyumaya ihtiyacım var ise, bunu bozanların yaptırıma uğramasını isterim. Bu bir alışkanlık halini aldı.
İlgili tüm kurumlar artık bu soruna bir an önce çözüm bulmalı. Sorun çözülene kadar ve gecenin bir yarısı havai fişekler patlatılmaya, klaksonlar edepsizliğini sürdürmeye devam ederse bizlerde her gün bu konuyu gündeme getirmekten sıkılmayacağız.

Son günlerde içimizdeki saygısızlar yine sınır tanımaz oldu. Gece yarılarında patlatılan havai fişeklere sayısız kişi tepki gösteriyor. Ancak yasalarda açıkça suç olan bu rezalete herkes seyirci…

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği dışında hiçbir sivil toplum örgütünden bu konuda bir tepkiye tanık olmuyorsunuz. Sadece bu örgüt ilgilileri uyarmaya, kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışıyor. Sadece bir derneğin, bir sivil toplum örgütünün tepkisiyle bu kentin huzuru yakalaması biraz zor görünüyor.


Evet, Çevrecilerin sorunu Batman Kent Konseyi’ne taşıması ardından bazı yazışmalar da yapıldı.Ancak bu soruna hala çözüm getirilmediğini görüyoruz.Havai fişeklerin patlatılmasına bir düzen getirilmesi hiç de zor değildir.Yeter ki ilgililer bu konuyu önemsesinler.

Nedense bu konuda iki yıldır uyarılarda bulunuyor, çok önemli bir toplumsal soruna dikkat çekiliyor, ama ilgililer, bu kenti yönetenler sorunu önemsemiyorlar bile… Bunu kabullenmek mümkün değildir. Bu kenti yönetenler halkın sağlığını,huzurunu dikkate almak zorundadırlar. Havai fişeklerin gece yarılarında patlatılması, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’na aykırıdır. Bu fiili işleyenler açıkça suç işliyorlar. Yine Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ’ne göre de kimse toplumu böyle rahatsız edemez. Ediyorlarsa, gürültünün önlenmesinde yetkili kurumların hemen harekete geçmesi gerekiyor.”