Dünden devam

Değerli Okurlar, dünkü yazımda faturaları iki kat gelen binlerce Batmanlının hislerine tercüman olmuş, önemli bir değerlendirme yapmıştım.

Şehirde yaşam süren ancak, elektriksiz hayatın olamayacağına dair görüşlerimi sunmuştum. Yazımın sosyal medyada yayımlanmasından sonra ilgililerden bir açıklama gelecek diye düşünmüştüm.

Meğer fazla iyimsermişim.

Beni tekzip de etmediler; ‘yalan, yanlış yazdın, bizi töhmet altında bıraktın’ da demediler.

Şirket yöneticileri yazdıklarım hakkında susmayı tercih ettiler.

Kendi takdirleri ama, elimde kalem tutuyorsam, bana ‘gazeteci’ deniliyorsa, bu halkın işiten kulağı, gören gözü ve konuşan dili olmaya inşallah devam edeceğim…

**

**

Gerçekten sormak istiyorum; Batman halkını elektrik mi, elektrik şirketi mi çarptı?

Elektrik çarptığında yapılacak ilk müdahale enerjiyi kesmekmiş. Ne yapalım, enerjiyi kesip, elektriksiz bir yaşamı mı tercih edelim?Dünkü yazımda; ‘NoPlug Topluluğu muyuz?’ diye sormuş ve şu değerlendirmeyi yapmıştım:

‘Batman kent merkezinde yaşıyoruz değil mi?

Toplum olarak EMF hastası olsaydık, elektriksiz yaşam için diretecektik!..

“NoPlug” topluluğu değiliz ki şehirde elektriksiz yaşayalım!..

Bizler Endonezya’daki ‘Baduy’ Grubu muyuz?

Çevre mücadelesi vererek, toplumu uyaran aydın bir topluluk da değiliz…

Başımızda Dr. Yasuyuki Fujimura da yok ki bizi örgütlesin!

Elektriğe muhtaç, elektriksiz yaşamı kaldıramayacak 500 bin kişilik bir topluluğuz…’

Evet, aynen bunları yazmıştım. Elektriksiz yaşam olmaz, düşünülemez, o nedenle bu değerlendirmeyi yaparak tepkilerimi ifade etmiş ve ‘Yarın ki yazımın da konusu da elektrik çarpması olacak, No Plug (Fişsiz Yaşam), Dr. Yasuyuki Fujimura, Baduy topluluğu ve EMF konularındaki bilgileri de inşallah kamuoyuna sunacağım’ diyerek yazıma son vermiştim.

**

**

Güney Kore'nin, dünyayı en çok kirleten 10 ülkeden biri olduğuna dikkat çekerek, karbondioksit emisyonunu azaltmak için harekete geçen bir topluluğun ilginç çalışmalar yaptıklarını bir yazıda okumuştum.

Sabah Gazetesi Yazarı Selçuk Eren, 2019 yılındaki bir yazısında konuyla ilgili önemli bilgiler vermişti.

Güney Kore 'nin başkenti Seul'de, kendilerine ‘NoPlug / Fişsiz Yaşam’ diyen bir topluluk elektriksiz şekilde yaşıyormuş. Selçuk Eren, bu konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Sayıları her geçen gün artan NoPlug toplumu yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip şehrin ortasında kendilerine özel bir yaşam alanı oluşturdu. Tamamen emisyonsuz bir hayatın mümkün olmadığının farkında olduklarını kaydeden NoPlug üyeleri hedeflerini elektrik tüketimini sıfıra indirmek olarak özetliyor. Bu kapsamda toplandıkları merkezlerinde ve kendi evlerinde tamamen Güneş enerjisine bağlı bir enerji sistemi kuruyorlar ve geceleri evlerini aydınlatmak için eski usul gaz lambalarından faydalanıyorlar. Hatta NoPlug grubu elektriksiz bir kafe bile açtı.”

Sayın Eren, çok ilginç bilgileri kamuoyu ile paylaşmış. Modern şehirlerde elektriksiz yaşamın fikir babasının da çevreci bir profesör olduğuna dikkat çekmiş; Japon Dr. Yasuyuki Fujimura…

Yazar Eren, “Dr. Yusuyuki Fujimura, Seul'deki NoPlug grubunu sık sık ziyaret ederek gündelik hayatlarında elektrik tüketimini nasıl sıfıra indirebileceklerini öğretiyor.”

O çevreci hocayı ve elektriksiz yaşam süren topluluğu çok merak ediyorum.

**

**

Dünkü yazımda “Endonezya’daki Baduy Grubu muyuz?” diye sormuştum. Bunların kimler olduğunu da Sabah Yazarı açıklamıştı, birlikte okuyalım: “Modern şehirlerde elektriksiz yaşamaya çalışanların dışında inanışları gereği ya da hastalıklarından dolayı hayatlarına hiçbir şekilde teknolojiyi sokmayanlar da var. Bu topluluklardan biri Endonezya’da yaşıyor. Baduy olarak bilinen grup, günah olduğuna inandıkları için cep telefonu bile kullanmıyorlar.”

Elektrik şirketine eleştiriler yöneltmek için EMF Hastası mıyız diye ironi yapmıştım. O meselenin kaynağı da Sabah Yazarının yazıdır; şöyle: “Diğer taraftan elektromanyetik alan hastalığı (EMF) olarak bilinen sağlık problemine yakalananlar, elektriksiz yaşamak zorunda kalıyor. Bu hastalığa yakalanan kişiler çevreden yayılan elektromanyetik dalgalara maruz kaldıklarında fiziksel acı çekiyor.”

Demek ki neymiş; Batman’da yaşam süren 500 bin insan ne EMF hastasıdır, ne Baduy, ne de Noplug grubudur…

Biz elektriksiz bir hayatı kabul etmiyoruz.

Evet, biz Batmanlılar bu topluluklardan hiçbiri değiliz. Elektrik şirketinin teknik güncelleme hatası nedeniyle binlerce aileye katmerli faturanın gittiğini biliyoruz.

Şirket yöneticileri ve ilgililer halka hesap vermek zorundadırlar. Ya çıkıp tekzip etsinler, ya da kamuoyundan acilen özür dileyip, nahak yere tahsil edilen paraları vatandaşlara iade etsinler. Bilsinler ki tepkisiz kalmayacağız...

Doğru olan yol ve yöntem halkın, esnafların, siyasilerin, basının, sosyal medyanın tepkilerine duyarlı olmaktır. Amacımız üzüm yemektir. Şirket bunları yaptığında, kamuoyuna saygılı olduğunda, halktan olumlu karşılık bulacaktır. Dilerim iki günlük yazım sonrasında da suskunluğu tercih etmezler…