Geride bıraktığımız yılda Batman’da herkesi dehşete düşüren ve düşündüren olumsuz gelişmeler yaşandı. Kent merkezinde hunharca katledilen insanlar gerçeğine tanık olduk…

En ufak bir hadisede şiddete başvuran, bıçaklarla cinayet işleyebilen gençler gerçeği bizleri derin düşüncelere gark etmeliydi…

Ne yazık ki gençlerimizin sorunlarıyla yeterince ilgilenemedik…

Tehlike göz göre göre ve yavaşça, hedi hedi geldi, gençlerimizin kapılarını çaldı…

Gençlerimizin çeşitli nedenlerle büyük bunalımlar yaşadıkları gerçeğine inanıyorum.

Hedi hedi, yavaş yavaş nelerin gençlerimize travmalar yaşatıp, buhranlara, bunalımlara sevk ettiğini, bir cümlede özetlersem şöyle giriş yaparım:

Köyden kente yaşanan göçler,

her köşede gençleri kendine çeken cazibe merkezlerinin/cafe ve internetlerin yaygınlaşması,

değişik mekanlarda oynanan bahis oyunları,

tefecilik,

bir türlü önüne geçilemeyen ve yaygınlaşan madde bağımlılığı,

işsizlikten kaynaklı ekonomik sıkıntılar,

ailelerin bu gerçekleri yeterince okuyamamaları vb gibi olumsuzluklar gençleri bunalımlara ve intiharlara sevk ediyor…

**

**

REEL ARAŞTIRMA VE DANIŞMANLIK’TAN UYARI…

Düşüncemi satır başlarıyla bir cümlede özetledim.

Bu kentin gençlerini buhranlara sevk eden en önemli sorunları o cümlede ifade ettim. Reel Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Sayın Recep Doğmuş’un yerel basında karşılaştığım açıklamasını okurken, bu değerlendirmeyi yapmaya karar verdim.

Sayın Doğmuş, bu kentin sorunlarıyla ilgili, duyarlı bir şahsiyet. Bilimsel çalışıyor, alana inip verilere dayanarak toplumun karşısına çıkıyor ve ulaştığı sonuçları kamuoyu ile paylaşıyor.

Son açıklamasının, daha doğrusu uyarısının herkesi oldukça düşündürmesi gerektiğine inanıyorum. Konumuzla ilgili haberi bilginize sunuyorum: “Kentte yaptığı başarılı anketlerle adından söz ettiren Reel Araştırma ve Danışmanlık Şirketinin yaptığı bir araştırma, kentteki gençlerin yaklaşık yarısının kendisini ‘çaresiz’ hissettiğini ortaya koydu. Reel Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Recep Doğmuş, 2018 ve 2019 yıllarında yaptıkları araştırmalarda elde ettikleri verileri paylaştı. Doğmuş, 2018 yılında yaptıkları araştırmada ortaya çıkmayan uyuşturucu sorununun bu yıl yapılan değer bir araştırmada denekler tarafından Batman’ın en önemli 3 sorunu arasına girdiğini belirtti. Doğmuş, ‘Gençlerin yaklaşık yüzde 10’u kendini son derece çaresiz hissettiğinde olumsuz örnek oluşturacak (alkol kullanırım, uyuşturucu kullanırım, şiddete başvururum, depresyona girerim gibi) davranışlar sergiliyor. Gençlerimizin yüzde 33’ü ruhsal olarak kendini olumsuz (sinirli, depresif, endişeli, umutsuz, isyankâr vb.) olarak tanımlıyor. Daha da kötüsü ne biliyor musunuz? 15-29 Yaş aralığında bulunan gençlerin yaklaşık yüzde 47’si Kendini ‘son derece çaresiz’ hissettiğinden yalnız kalmayı tercih ediyor. Toplumun merkezinde yer alacak, toplumun devamlılığını sağlayacak gençlerin durumu, ilerde nasıl bir toplum oluşacağı hakkında bilgi verir. Yalnızlık psikolojik rahatsızlıkların başında gelir. Birçok psikolojik rahatsızın sebebi yalnızlık ve yalnızlık hissidir. Yalnız kalmayı tercih etmenin sonucu maalesef intihar vakaları olarak karşımıza çıkarıyor’ diye konuştu.”

**

**

Haber böyle. İki yıllık araştırma sonuçlarının verilerine dayanarak bu değerlendirme yapılmış.

Uyuşturucu bu kentin en önemli sorunlarının başında geliyor. Bu veriler de gerçekleri gözler önüne seriyor.

Gençlerimizin yüzde 47’sinin kendilerini son derece çaresiz hissetmesinin nedenlerine kafa yormamız gerekiyor.

Batman’ın intiharlar ve gençlerin yaşadığı bunalımlarla yaygın medyada yer aldığı yılları hatırlıyorum.

2005 yılında Batman’a gelip, geniş çaplı araştırmalar yapan Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nı (TESEV) kaçımız hatırlıyor? TESEV araştırma heyetinde yer alan uzmanlar, psikolog ve sosyologlar sayın Dilek Kurban, Ayşe Betül Çelik, Öznur Acicbe ve Harun Ercan, çok önemli raporlarla dikkat çekmişlerdi.

Sonradan bir trafik kazasında genç yaşta hayatını kaybeden Merhum Öznur Acicbe, “Batmanlılar travma yaşıyor” diye açıklama yapmıştı.

Ta o zamandan bazı tedbirler alabilseydik, belki bugün gençliğimiz buhranlar yaşamayacaktı…

Devamı yarı