Bu sadece benim sitemim değildir.

Eminim on binlerce insan benim gibi; “Elektrik şirketlerine çalışıyoruz” şeklinde konuşmuştur…

90’lı yıllarda da elektrik şirketleri vardı.

Ülkenin milli geliri onlara peşkeş çekiliyordu…

Hidroelektrik Santral ihalelerini alan büyük kodamanların yaptıklarını unutmuş değiliz.

Bir enerji ve aynı zamanda büyük medya patronunun (Cem Uzan) yaptığı yolsuzluklardan dolayı yurt dışında olduğunu ve mevcut hükümete bazen meydan okuduğunu biliyorsunuz.

O konuda yıllarca yazılar yazmış biriyim.

**

**

3 MİLYARLIK FATURA…

Geçtiğimiz günlerde yaygın medyada yer alan bir haber oldukça düşündürücüydü.

Ancak kimse o haberin üzerine gitmedi.

Bir taslak olduğu için mi?

Oysa ki tüm taslaklar hayata geçiriliyor, zira karşı çıkan yok.

Neden mi söz ediyorum?

Pandemi gerekçesiyle elektrik şirketlerine 3 milyar yardım yapılacağına dair habere baktığımda şaşkına dönmüştüm.

Şirketlere yapılacak yardımların faturasını halk olarak bize ödetecekler…

İnanamadım ama işte konuyla ilgili haberin özeti:

**

**

“Elektrik şirketlerine pandemi döneminde yaşadıkları zorluklar nedeniyle yaklaşık 3 milyar lira yardım yapılacak. Yapılan yardım ise elektrik faturalarına yansıyacak.

Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği Değişiklik Taslağı'na göre, destek mekanizması dışında kalan 'yap-işlet' santralleri ile yaşı 13 yıldan büyük ve ithal kömür ve doğalgaz kullanan santraller 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yardım mekanizmasına dahil edilecek. Yardımları almak isteyen santral sahiplerinin, düzenleme resmen yayımlandıktan sonra 15 gün içinde başvuru yapmaları yeterli olacak. Başvuru yapmayanlara ise ödeme yapılmayacak

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, şirketlere ödenecek pandemi yardımı parası, sistem işletmecisi olan kamuya ait Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) gelir tavanına eklenecek.

Gelir tavanındaki harcamalar ise elektrik faturaları aracılığıyla halka yansıtılacak. Bu harcamalar daha önce iletim sistemi kullanım bedeli olarak faturalarda görünüyordu ancak halk tepki göstermesin diye bu harcamalar dağıtım giderlerinin içine konduğu için artık faturalarda yer almıyor. Dolayısıyla şirketlere aktarılacak paraları halk faturasının içinde 'gizli zamla' ödeyecek.”

https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202104211044323015-elektrik-sirketlerine-3-milyar-tl-pandemi-yardimi/

**

**

Haber böyle. Günler önce yayımlanan haber tekzip edilmedi, 3 milyarlık faturanın halka kesileceği yolundaki bilgilerin yalan olduğunu söyleyen bir yönetici de çıkmadı…

Demek ki bu taslak hayata geçirilecek. Pandeminin faturası halka kesilecek ve şirketler ödüllendirilecek…

Bunu kabul etmemek gerekir…

Elektrik şirketleri zaten tıkır tıkır kazanıyorlar.

Pandemiden hangi ara ve nasıl olumsuz etkilendiler ki kendilerine 3 milyar TL verilecek?

Pandemide bile halka hiçbir kolaylık tanımayan ve halkın büyük tepkisini çeken şirketler gerçeği açıktır.

1990'lı yıllarda günlük yazılar yazarken inşa edilen barajların-HES'lerin, limanların, elektrik dağıtım ihalelerinin bazılarına peşkeş çekildiğine dikkat çekiyordum.

Havaalanları, karayolları, elektrik sayaçları okuma, inşaat, kentsel dönüşüm projeleri ihalelerini alan güçlü kodamanların yolsuzlukları yıllar sonra açığa çıkacaktı.

‘Deccal Sofrası’ kurulmuş, halkın malı çarçur ediliyordu.

Google arama motoruna, ‘15 katrilyon haksız kazanç sağlayan isim’ diye yazdığımda, hırsız karşımıza çıkıyordu.

Amerika'da alınan rezidanslar, yatlar, katlar, evler, arabalar, şişesi dört bin dolardan binlerce şişe şarap, 128 şirket, Banka dolandırıcılığı, çalışan 8 katrilyon, BDDK tarafından el konulan Adabank vs. bilgiler hemen ekranlara taşınıyordu.

Hülasa ve özetle bu taslak kabul edilemez demeliyiz. Kazancımızın önemli bir bölümü zaten elektrik şirketlerine gidiyor. Hükümetin şirketler için düşündüğü 3 milyar liralık pandemi taslağının geri çekilmesi ve bu desteğin yoksullar için verilmesini dilerim.