*Pandemi döneminde öğrencilerin büyük bölümünün ‘mental’ olarak süreçten koptuğunu eğitim uzmanları masaya yatırıyor. Koronavirüs salgını öncesinde bu dönemlerde öğrenciler eğitim yuvalarının ne zaman kapanacağını merak ederdi, şimdilerde ise herkes ‘telafi eğitim’ için okulların ne zaman açılacağının beklentisinde. Milli Eğitim Bakanlığı, sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanlarını açıkladı. Batman’ın nitelikli okul kontenjanları arttı mı eksildi mi bilemiyoruz…

*Hasat döneminde çiftçi zor günler yaşıyor. Son yıllarda Batman futbolda da yerinde saymaya devam ediyor. Sporsever Vali’nin desteği olmazsa belki de BAL ligine düşmüş bir Petrolspor’u konuşmuş olacaktık. Önümüzdeki sezon için şimdiden destek sözü olan Petrol’ün bakalım, bu hafta içinde teknik heyeti kim olacak?

NİTELİKLİ OKUL SAYISI ARTTI MI?
Pandemi, ne yazık ki eğitimi ciddi düzeyde sekteye uğrattı.

Uzmanlar, ülke genelinde öğrencilerin yüzde 60’nın ‘mental’ olarak eğitimden koptuğunun altını çiziyor.

Pandemi dönemi öncesinde bu zamanlarda sıcak havalar bastırdı mı öğrenciler eğitim yuvalarının ne zaman tatile gireceğini merak ederdi. Şimdi de ‘telafi eğitim’ için okulların ne zaman yüz yüze eğitime başlayacağı uzmanlarca tartışılıyor.

Bu süreçte belirsizlik devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı sınavla öğrenci alacak liselerin kontenjanlarını açıkladı.
‘Nitelikli okul’ diye isimlendirilen bu okulların kontenjanı Türkiye genelinde geçen yıl 213 binken bu yıl yüzde 22 azalırken, Batman’da kontenjanlar arttı mı düştü mü? Bu oranı tam olarak bilmiyoruz.
Batman Milli Eğitim Müdürlüğü’nün web sitesindeki kontenjanlara göz atmakta yarar var.

Batman’ın nitelikli liselerin geçen yıl kontenjanlarına bakalım; “Abdülhamit Han lisesi 240, Batman Anadolu Lisesi 240, Batman Fen Lisesi 180, Batman Sosyal Bilimler Lisesi 180, Batman Aliye Fen lisesi 204, Mevlana Anadolu Lisesi 300 ve Türk Telekom Anadolu Lisesi 240.”

Örnek vermek gerekirse geçen yıl 240 öğrenci alan Batman Anadolu Lisesi’nin kontenjanı 240’tan 150’ye inmiş. Yine geçen yıl 17 bin öğrencinin başvurduğu ‘nitelikli okul’lara şu ana kadar 12 bin öğrencinin başvurduğu söyleniyor.

Milli Eğitim’in başındaki yöneticiler, nitelikli okullar konusunda harekete geçmeli.

Bu şehrin geleceği için hem yerel yönetim de hem de şehrin genel sorunlarını çözmeye çalışan Vali Hulusi Şahin’in, eğitim sorunlarına da ne kadar ilgi gösterdiğinin farkındayız.

Eğitimin başındaki yetkililer de üzerlerine düşeni yapmalı…

ÇİFTÇİ NE YAPSIN?

Kuraklık nedeniyle ürünleri tarlada kuruyan ve büyük zarara uğrayan hububat üreticileri şu günlerde ‘destek’ bekliyor.

Hafta sonu tarlada sohbet ettiğimiz bazı çiftçiler, son 20 yılın kuraklığına dikkat çekiyordu ve ekliyordu;
“İnanın, böyle giderse elimizdeki traktörümüzü satmayı düşünüyoruz. Çünkü bu yıl hasar büyük.”

Batman ovasına bakıldığında ürünlerin büyük bölümü kurumuş.

DSİ Sulama Kanallarının hemen dibindeki tarlalarda bile durum aynı.

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, 2010 yılından beri DSİ’nin sulama kanalını ‘susuz’ bıraktığına dikkat çekiyor:

“Su için yapılan kanala eğer DSİ ve Sulama Birliği su vermediği ortadayken, bu kuraklık manzarası bizleri çok ama çok üzüyor. Neden yıllardır bu kanalların eksiklikleri giderilmiyor?”

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Ova’da yaşanan kuraklığı şöyle özetliyor:

“Bölgemizde, ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi kuraklık ve sıcaklardan dolayı belki de hiç görülmemiş bir afet yaşadık. Batman Ovası’nda köylerin tamamında, ekili alanlar yanmış, kurumuş durumda. Üreticilerimizin emekleri boşa gitti. Üreticinin gözü, haliyle desteklerde…”

****

BATMAN, FUTBOLDA YERİNDE SAYMASIN
Batman Petrolspor’un, yıllar öncesinden aynı grupta mücadele ettiği iki bölge takımı da bir üst lige çıktı.

Adıyaman 1954 ile Diyarbekirspor artık 2. Ligde…

Batman’ın 2. Lig ve 1. Lig’de olduğu 20 yıl önce bu takımlar, futbolda Batman’ın gerisindeydi.

Tam 16 yıldır düştüğü 3. lige adeta demir atan Batman Petrolspor, şayet sporsever Vali Hulusi Şahin’in desteği olmasıydı, belki de şimdi BAL ligindeydi.

Şu günlerde yeni sezon için hazırlık var.

Batman’ın 3. Lig temsilcisi Petrolspor’un yeni teknik heyeti büyük olasılıkla hafta içinde açıklanacak.

Haydi hayırlısı.

Umarız iki sezondan dersler çıkarılmıştır.

Spor kamuoyunun Kırmızı-Beyazlı ekibin yöneticilerinden beklentisi, artık 60 yıllık kulübü layık olduğu yere çıkarmalarıdır. Çünkü başarılı olmamak için hiçbir neden yok…

Sağlıkla kalın…