*Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, 37’inci yıldönümünü kutluyor. Okurlar sağ olsun, var olsun. Sayısız kutlama mailleri ve mesajların gönderildiği Batman Çağdaş’a, sürprizlerden birini de İkram Müjdeci yaptı. Çağdaş’ı yıldönümü nedeniyle ziyaret eden Müjdeci, yer aldığı ilk sayıyı okuyunca duygulandı. Dönemin Batman Belediye Başkan adayları arasında İkram Müjdeci de vardı. Batman’ın 8 Belediye Başkan adayından 4’ü hakkın rahmetine kavuştu…

*Batman’ın eski simalarında İkram Müjdeci, Batman Çağdaş’ın ilk sayısında yer almanın mutluluğunu yaşadığını söylüyor ve ekliyor: “2 Mart tarihi benim için çok anlamlı bir gün. Çağdaş’ın yıldönümünün olduğu günü unutmak mümkün mü? El dizgisiyle hazırlanan Batman’ın emektarı bir gazetenin ilk sayısında yer almak benim için çok ama çok değerli…”

1’İNCİ SAYIDA BULUNMAK
Evet bugün Batman Çağdaş’ın tam 10 bin 341’inci sayısı.

Bölgede belki de en fazla sayıya sahip petrol şehrinin ilk günlük gazetesinin ‘1’inci sayısında yer almak herkese nasip olmaz.

1984’ün Mart seçimleri öncesinde yayın hayatına başlayan Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, seçimlere hazırlanan 8 Belediye Başkan adayına, sayfalarında geniş yer vermişti.

O el dizgiyle hazırladığımız ilk sayıda hurufat sayısı yetersizdi, fotoğraflı haber yayınlamak da ayrı bir külfet gerektiriyordu. Klişe’ye dönüşen fotoğraflar, İstanbul ve Adana’dan haftalar sonrası gazeteye ulaşırdı.

İşte o sıkıntılara göğüs geren emektar gazeteler, günümüze kadar istikrarlı bir şekilde yayın hayatlarını sürdürdüler.

Dün Batman Çağdaş’ı ziyaret eden çok değerli okurlarımız arasında ilk sayıda yer alan şehrimizin saygın simalarından ve Batman Çağdaş’ın kurucusu merhum Enver Arslan ağabeyimizin kadim dostu İkram Müjdeci’nin sürpriziyle karşılaştık. Müjdeci, Çağdaş’ın 37. Yıl logosunu pastaya yansıtan Müjdeci, hem gazetenin yıldönümünü kutladı hem de nostalji yaşadı.

“ÇAĞDAŞ HİÇ UNUTULUR MU?”
Batman Çağdaş’ın ilk sayısını yayında tutan İkram Müjdeci, anlatıyordu:
“Batman Çağdaş’ın 2 Mart 1984 tarihli ilk sayısında 8 Belediye Başkan adayının fotoğrafı var. O sayıya baktığımda hüzünleniyorum. Mekanları cennet olsun. Mehmet Özdemir, Şehmus Demir, Mehmet Teymur ve Ömer Yıldız, hakkın rahmetine kavuştu. Bendenizin de aralarında bulunduğu Ataullah Hamidi, Abdullah Kaya ve Arif Argun arkadaşımız hayatta. 1980 Darbe sonrasıydı. Siyaset yeni yeni ısınıyordu. Batman’ımıza bahar havası yaşatan bir yayın organı da çıkıyordu. O gazetenin adı da Batman Çağdaş’tı.”

Müjdeci, 37 yıl önce yayın hayatına başlayan Batman Çağdaş’ı şöyle özetliyordu:

“Dün gibi Batman’ın ilk günlük gazetesinin yayınlandığını hatırlıyorum. O zamanlar Batman’ın yeni bir gazeteye ihtiyacı vardı. İki yerel gazete gelişen ve büyüyen Batman’a yetmiyordu. Teknolojinin olmadığı zamanlardı. Gazete büyük bir meşakkatle hazırlanıyordu. Hurufat ve el pedalıyla hazırlanan 4 yapraklı gazeteyi başta kadim dostum merhum Enver Arslan ile o dönemin çilekeş matbaacı ve çilekeş emekçileri güçlükle çıkarıyorlardı. Düşünün aynı yazı karakterinde hurufat yetmediğinde başka bir karakterdeki puntolarla başka sütunlarda yer alırdı. Fotoğraflar ise klişe olmadan yayınlanmazdı. Yılları yerel basında geçen merhum Enver Arslan, Batman’ı örnek bir gazeteyle buluşturmuştu. Belediye Başkan adaylığımda da o zamanlar her adaya iki sayfa yer hazırlayan tek gazete de Batman Çağdaş’tı.”

“ÇAĞDAŞ, GELİŞEREK BÜYÜDÜ”
Batman Çağdaş’ın ilk sayısında klişeli fotoğrafı yer alan Müjdeci, Çağdaş’ın gelişerek büyüdüğünü de söylüyor; “Hemen her gün abonesi olduğum Çağdaş’ın sayılarını asla kaçırmam. Özellikle 2 Mart tarihini çok önemsiyorum. 1980’ler aktif politikada olduğum dönemlerdi. Başkan adaylığımda Batman için düşündüğüm projelere iki sayfa ayıran Çağdaş’ın o ilk günkü sayısını o gün bugündür hep saklıyorum. Bu gazete bir okul gibi sayısız gazeteci yetiştirdi. Yine bu gazetede birçok bürokrat, gazeteci ve farklı mesleklerde örnek insanlar yetişti. Logosunun yanındaki ‘Batman’ın gözü, kulağı, dili’ sloganı ise yerinde bir ifadedir. Gerçekten de Batman’ın gözü, kulağı ve dilidir Batman Çağdaş. Çağdaş, tarafsız, objektif ve ilkeli duruşuyla Batman’ın bir numaralı gazetesidir. Batmanlıların güven duyduğu bu gazetenin nice uzun yıllar yaşamasını diliyorum…”

Evet, bugünkü köşeme de Çağdaş’ın ilk sayısında yer alan şehrin saygın isimlerinden İkram Müjdeci’nin gazeteyle olan nostaljisini okurlarla paylaşmayı görev bildim.

Gazetenin kuruluş yıldönümü nedeniyle okurlarımızdan ve il yöneticilerinden sayısız kutlama mesajı aldık. İyi ki varsınız.