*Yılları Avrupa’da geçse de toprağından kopmayan Beşiri-Kuşçukurulu (Kelhok) köyünden Cemil Ekinci, neredeyse yılın yarısını bu topraklarda geçiriyor. Ezidi toplumunun önemli mabetleri arasında yer alan Garzan çayı kıyısındaki ‘Şeyh Evinda’nın restorasyon projesinin hayata geçirilmesini en çok arzulayanlardan biri de Ekinci ve akrabaları…

*40 Yılı aşkındır Avrupa’da olduğu halde toprağından kopmayan Ekinci, yıllar sonra Şeyh Evinda’da ‘Cemai’ etkinliğinin başlamasından çok mutlu. Uzun süre Almanya’nın çeşitli kentlerinde yapılan bu kutlama artık yerinde yapılıyor. Geçen yıl Şeyh Evinda’daki ‘cemai’de ‘hoşgörü’nün fotoğrafına tanık olmuştuk…  

GARZAN ÇAYI KIYISINDA HOŞGÖRÜ
Batman’ın Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesi yakınlarından sessiz ve derinden akan Garzan Çayı’na komşu Şeyh Evinda, Ezidi toplumunun önemli mabetlerinden.

Yıllara meydan okuyan mabedin bir-iki duvarı ayakta kalabilmiş.

Çevresindeki dağların siyah taşlarından yapılan mabedin alanında mezarlık da var.

Masmavi akan Garzan Çayı’nın diğer yakasındaki ‘Şeyh Evinda’ alanının ziyarete açılması, yurtdışındaki Beşirili gurbetçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Özel İdare Genel Sekreterliği, geçen yıl Şeyh Evinda’ya giden yolun stablize çalışmalarını tamamladığında, Ezidi toplumunda büyük sevinç yaratmıştı.

Şimdi de o yol ‘asfalt’ bekliyor.

Yüz yılların geleneğini bakın Ezidiler, nasıl anlatıyor;

“Her yılın 12 Haziran’ın da yani hasat mevsimi öncesinde köy ve mezrada hububat hazırlığını yapan büyüklerimiz, Şeyh Evinda’da kurban keser. Bereketli bir yıl olması için dua eder ve tarlasının yolunu tutardı…”

Garzan Çayı kıyısında etrafı sarp kayalarla çevrili Şeyh Evinda da, eski yılların geleneğinin yeniden başlaması, Ezidi toplumunu oldukça sevindirmiş.

12 Haziran tarihi yaklaştı mı Almanya’daki aslen Beşirili gurbetçiler, Batman’ın yolunu tutuyor.

RESTORASYONU YAPILIRSA…
Uzun bir süredir Beşiri ovasında Ezidi toplumunun kültürü kaybolmaya yüz tutmuştu.

Yıllarca boş kaldıklarından kaderine terk edilen bazı Ezidi köylerinde ‘yaşam’ yeniden başlamış.

Bu coğrafyanın bir parçası olan Ezidiler, eski yerleşim birimlerindeki mabetlerin restorasyon çalışmalarının hızlandırılmasını istiyor.

Almanya’dan her yıl ortalama 15 ila 20 bin arasında Ezidi’nin tatillerinin bir bölümünü geçirdiği Batman’a getirisi çok büyük.

Yıldızlı oteller doluyor.

Şeyh Evinda için günler öncesinden Batman’a gelen Ezidi’ler, yarın Garzan Çayı kıyısında buluşacak.

Yılların geleneğini yeni kuşağına anlatacak Ezidilerin önde gelen isimleri.

Son yıllarda Şeyh Evinda’da etkinlik koordinatörlüğünü üstlenen Kelhoklu Cemil Ekinci ve akrabaları, büyük bir organizasyon işini eksiksiz yerine getiriyor

Sadece Almanya’dan gelenlerle değil; Batman’daki dostları onları bir an olsun yalnız bırakmıyor.

Pazar günü Garzan Çayı kıyısındaki Şeyh Evinda’ya gelecek konukları en iyi şekilde ağırlayabilmek için de gecelerini gündüzlerine katıyorlar.

Geçen yıl kırsaldaki en güzel fotoğraf karesinden biri de Şeyh Evinda alanı idi.

Batman’da bazı kanaat önderleri, Belediye Başkanları ve STK temsilcileri ile konukları karşılayan Cemil Ekinci, anlamlı mesaj vermişti;
“Çocukluğumuzda buraya geldiğimizde bu ovada oturan hemen herkes Şeyh Evinda’ya gelirdi. Şimdi de aramızda eski arkadaşlarımız ve kardeşlerimizi görüyoruz. Bu tablodan da çok mutluyuz ve heyecanlıyız…”

Ezidi toplumunun gözü, şu günlerde Şeyh Evinda restorasyonuna çevrilmiş durumda.

Bir de yıllardır arazi davaları süren Ezidi topluluğu, sorunların da çözümü bekliyor.

“TOPRAKLARIMIZDAN KOPMADIK…”
Cemil Ekinci, yüz yılların geleneğinin tekrar bu topraklarda yaşatılmasında üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını anlatıyor;

“Şeyh Evinda’daki cemaiye toplumumuzun dışındaki kardeşlerimizin de gelmelerinden dolayı son derece mutluyuz. Hiç kimseyle alıp vermediğimiz yok. Bu tablodan daha güzel ne olabilir ki? Herkes birbirine saygı ve sevgi gösteriyor. Bu gelenek ve göreneklerin bu topraklarda devam etmesini istiyoruz. Coğrafyamızın belki de en güzel yönü bu…”

Gölgede 37 derecede sıcaklığın olduğu Batman’da Cemil Ekinci ve akrabalarının verdiği sıcak mesajlar var;

“Her zaman söylüyoruz; burada insanlık, dostluk ve arkadaşlık var. Biz çevremizdeki köylerde oturan kardeşlerimizle iç içe büyüdük. Bölgemizin gelenek ve göreneklerini yaşatmak kadar güzel bir şey yok...”

Kısacası, yarın Garzan Çayı kenarında sadece Almanya’daki gurbetçiler değil; Şeyh Evinda’da herkesi ağırlamaya hazır oldukları anlatan Ekinci, günün güzel sözünü özetliyor;

“Biz de bu coğrafyanın bir parçasıyız. Herkesi çok seviyoruz...”

Sağlıkla kalın…