Geçtiğimiz günlerde Tiyatro Ritüel'in nazik daveti üzerine ''Kabîl Ka Habîl?'' adlı oyununu izledim. Oyuna dair izlenimlerimi paylaşmadan önce Tiyatro Ritüel ile ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. 17 Şubat 2017'de kurulan bu tiyatro topluluğu, prömiyerini 3 Mart'ta yapmış. 1 yıllık süreçte 4 oyun sergilemişler ve 150 kez sahneye çıkmışlar. Bünyelerinde 26 tiyatro oyuncusunu bulunduruyorlar. Gogol'un meşhur eseri Palto'yu 32 kez sahnelemişler. Ve ilk turneleri ise, yakın bir tarihte, Van'a.

Tiyatro Ritüel'in kurucularından olan Rıdvan Algül'le gayet samimi sohbetimiz oldu. Konuşmasından, yapmak istediklerinden tiyatroyu ne denli önemsediği anlaşılıyordu. Rıdvan Algül'e, sizi izlemek isteyenlere ne vaat ediyorsunuz diye sorduğumda, ''Biz her şeyden önce seyirciyi önemsiyoruz. Biliyoruz ki seyirci her şeyin farkında. Ve biz her sahneye çıktığımızda daha iyi olmalıyız. Bununla beraber oyunlarımızın altmetnini olabildiğince sağlam tutmaya çalışıyoruz. Ve en önemlisi Tiyatro Ritüel olarak estetik olmazsa olmazımız.'' cevabını aldım.

Rıdvan Algül ile sohbetimizin başında Tiyatro Ritüel'in kurulma evresini konuştuk. Ne denli zor bir süreçten geçtiklerini anlattılar. ''Batman'da tiyatro topluluklarına destek olan işadamları veya kurum yok mu?'' diye sorduğumda, ''Yok. Zenginlerimiz bizleri tanımazlar. Bugüne kadar bir destek almadık.'' cevabını aldım. Açıkçası üzüldüm. Batman'da kültür-sanata destek olan bir işadamımız yok mu gerçekten? Çok vahim. Batmanlı İşadamları, zor şartlar içerisinde çalışmalarını sürdüren memleketlerinin sanat topluluklarına destek olmalılar. Bu durum ancak bir şehri var edebilir, öne çıkarabilir.

Batman'daki tiyatroların hemen hemen tamamı kafe-tiyatro konseptine sahip. Bu durumdan ötürü mutlu olduklarını düşünmüyorum. Tiyatro yapanların tek derdi tiyatrodur. Maalesef ki, tiyatro günümüzde karnı bir nebze de olsun doyuramadığı için kafe-tiyatro konsepti ile karşı karşıyayız. Bu noktada işadamlarından sonra en büyük sitemim halkımıza. Hiç olmazsa ayda bir kez tiyatroya gidebiliriz. Gidip eleştirebiliriz. Eleştirmeyi öğreniriz. Döngünün güzelliğini yaşayabiliriz...

''Kabîl Ka Habîl?'' adlı oyunu izlediğim için memnunum. Piyesin kurgusu ve Necip karakteri bir hayli başarılıydı. Piyesin yazarı ve Necip karakterini canlandıran İhsan Arat'ın performansını da pek beğendiğimi özellikle belirtmek isterim. Piyesi kendisi yazdığından olmalı ki yaşayarak, yaşatarak oynuyordu. Kabîl karakteriyle Rıdvan Algül'ün performansı da gözü doyuruyordu. Piyesi izlemenizi salık veririm.

''Kabîl Ka Habîl?'' adlı piyesin kritiğini, piyesin yazarı ve oyuncularından biri olan İhsan Arat ile yaptık.  İhsan bey, bölgesel ve evrensel olmayı sevdiğini ve çalışmalarını bu minvalde yürüttüğünü belirtti. Kabîl ve Habîl hikayesine nasıl bir yaklaşım getirdiniz diye sorduğumda, ''Kabîl neden kötü? Habîl neden iyi? Bu soruların etrafında başka duraklara götürmek istedim seyirciyi. Bugüne kadar insanların üstünde durmadığı soruları gün yüzüne çıkartmak ana hedefim diyebiliriz'' diye cevapladı.

İhsan beye, Habîl ve Kabîl'i tanıyoruz peki Necip kim dedim, ''Necip, doğanın kendisi'' cevabını verdi.

Kıyafet seçimi ile ilgili eleştirim oldu, İhsan bey, ''Aslında yapmak istediklerimiz daha fazlası ama biliyorsunuz ki şartlar...''

Tiyatro Ritüel, şu an 2 piyes hazırlığı içerisinde ve atölye kayıtları devam ediyor. Üretmeye ve çalışmaya durmadan devam edeceklerini belirttiler. Umarım yolları açık olur.

Kozluk Kültür-Sanat Topluluğu'nun Titanik Orkestrası piyesi üzerine:

18 Şubat'ta Tiyatro Ritüel'in sahnesinde Batman'daki son sahnesini alan Kozluk Kültür-Sanat Topluluğu'nun Titanik Orkestrası adlı piyesini izledim.

Öncelikle, Hristo Boytchev'in yazmış olduğu Titanik Okestrası piyesini beğenmediğimi belirtmek isterim. Beğenilen bir oyundur aslında. Fakat, aforizma ile dolu olduğu için bu piyesten pek haz almam. Bu tamamen benimle ilgili bir durum.

Kozluk Kültür-Sanat Topluluğu öğretmenlerden oluşan bir ekip. Titanik Orkestrası'na ciddi emek verdikleri performanslarından görünüyordu. Oyunculukları yerindeydi fakat gözüme performanslarıyla çarpan iki isim Mensube Kartal ve Ergün Zengin oldu. Mensube Kartal, daha önce tiyatro eğitimi almış mı bilmiyorum fakat sahnedeki duruşu, sesi ve vermek istediği duyguyu rahatlıkla vermesi hayli başarılıydı.

Kozluk Kültür-Sanat Topluluğu'nun tiyatro yolcuklarında başarılar diliyorum, umarım birçok turneye imza atarlar.