Ülkemizde birçok alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de fiyatlar aldı başını gitti.

Bugüne dek genelde hep müteahhitleri eleştirirdik, kar oranları yüksek diye.

Geçmişte durum böyle olabilir ama Çağdaş WebTV’de önceki gün gündeme gelen bu konuya daha iyi hakim olduk.

Sektörün iki önemli temsilcisi önemli detaylara dikkat çekiyordu.

Geçen yıl bile ‘Batman’da konut fiyatları 1 Milyon TL mi olur’ diyorduk.

Ama bu rakam gözde semtlerde şimdilerde 1.500 Milyon ila 2 Milyon TL civarında…

Konuklardan Rıdvan Müjdecioğlu, Batman’daki arazi sorununa şu sözlerle dikkat çekiyordu;

“Konut fiyatlarını etkileyen ana unsur; arazi politikalarıdır. Doğru bir arazi politikası olmazsa dengeli bir fiyat politikası göremiyoruz. Uzun süre Batman’da hava mania sorunu nedeniyle konut üretilemiyordu. Arzın talep karşısındaki ciddi bir yetersizliği vardı. Bu durum Batman için spesifik bir durumdu. Çevre illere göre göre Batman’daki konut fiyatları yüksekti. Şehirde konut üretilecek tek bir alan vardı. Burada açıkçası devlet politikası gerekiyor. Bir arazi politikası lazım. Son yıllara geldiğimizde ise yeni imar alanları Emekli TOKİ bölgesi, Hasankeyf güzergahı ve son olarak Korik ile devamında havalimanı bölgesindeki imar planı arz noktasında doyuma ulaştı. Arazi arttı peki neden fiyatlar düşmedi? Bunda da son dönemde yaşadığımız ekonomik gelişmeler önemli. Geçen yıldan bu yana girdi maliyetlerinde ciddi bir artış söz konusu” diyordu.

Diğer konuk Faysal Tekin ise Batman’daki konut sayısının yetersizliğine dikkat çekerek, 620 Bin nüfuslu Batman’da sadece 86 Bin konutun olmasının arz-talep dengesizliğinin asıl nedenini özetler gibiydi.

Tekin; “Konut fiyatlarının artışı doğrudan maliyetlerin artışıyla orantılı. Son 15 yıla baktığımızda Batman’da konut sayısı hiçbir zaman şişmedi. Konutlar hep artacağı zaman bir sıkıntı olmuş. Örneğin Mardin’de daire fiyatları bir dönem dip yaptı. Aşırı arz nedeniyle neredeyse daireler talep görmedi. Diyarbakır’da da öyle ama Batman’da tam konut sayısı istenilen seviyeye çıkacak derken havamania sorunu çıktı. Plan notları Batman’da 1-2 yıl durdu. Tabi imar planı da bu durumun sebeplerinden biri.  Yeni imar alanlarının devreye girmesiyle kat karşılığı arazi oranı yüzde 40’a düştü. Daire fiyatlarının artışından çok arsa fiyatları çok arttı” diyor.

Sektördeki gelişmeler bunlar.

Sektörün gelişmeleri kendilerince haklı.

Ancak bu işin ucu da vatandaşa dokunuyor.

Ev sahibi olmak isteyen nice insan artık hayal bile kuramıyor.

Astronomik rakamlar nerede duracak?

Her alanda vatandaşın hayatına bu denli yansıyan fiyat artışları ne zaman son bulacak?

Yeni imar alanlarıyla fiyatlarda kısmen düşüş olabilir ama inşaat malzemelerindeki artışa çözüm bulunmazsa değişen bir şey olmayacak gibi.

İnşaat sektöründe radikal kararların alınması artık kaçınılmaz.

İyi hafta sonları.