*Yıllardır umudunu ‘turizm’ sezonuna bağlayan yöredeki Batman esnafının, yerli ve yabancı turistten yılın ilk yarısından beklentisi maalesef yine gerçekleşmedi. Yanı başımızdaki Midyat, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki esnafın, Batman’dan çok daha fazla kazandıklarını hep söylüyoruz. Batman turizmdeki potansiyelini değerlendiremiyor…

*Batman, GAP turundan yararlanamayan şehirlerden. Tur operatörlerinin sonradan gezi güzergahlarına aldıkları Batman’da turistler iki saat kalıp konaklama için Midyat, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın yolunu tutuyor. Konaklama için burada kalan turist sayısı yok denecek kadar az. Çevre illerde konaklayanların, Batman’a olan yanlış algıyı kırmak gerekiyor…

BURASI ‘GEÇİŞ GÜZERGAH’I OLMAMALI
Batman’daki turizm acenteleri, otel işletmecileri,  lokantacı ve diğer esnaf yakınıyor;
“Batman, nedense GAP Turu’nda yok. Buraya gelen konuklar 2 saat kalıp konaklama için komşu şehirlere gidiyor…”

Yerinde bir tespit.

“Batman’ın neden GAP Tur”unda olmadığı da apaçık ortada.

Bu şehrin Kültür ve Turizm Teşkilatı’nın, turizmde bir hedefi yok ne yazık ki.

Konaklama mekanlarının sahiplerini bir dinle, bin ah işit misali.

Dert yakınan yakınana.

Konaklama mekanı olan bir iş insanı anlatıyordu;

“Yeni turizm sezonunun ilk 6 ayında maalesef isteğimizi yakalayamadık.  Ne yazık ki Batman’a gelen konuklar, konaklama için gelmiyor. Burada birkaç saat kalıp yanı başımızdaki Midyat, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya gidiyorlar. Bu Batman için büyük bir eksilik. Sanki burada bir şey varmış gibi yanlış bir algı var. Bunun kaldırılması lazım. Hasankeyf başta olmak üzere en az bir-iki gün petrolün ilk dağı Raman, Malabadi Köprüsü ve Kozluk-Hazzo kalesinin de gezilmesi lazım. Batman inanç turizminden yararlanması gerekiyor…”

EN ZENGİN MÜZE HASANKEYF’TE AMA…
Tur operatörleri aracılığıyla buraya gelen turistler, 1-2 saat gibi kısa bir süre kalıp konaklama için komşu illerin yolunu tutması Batman için büyük bir eksiklik.

GAP turlarında Batman’ın yer almamasına tepki gösteren bir konaklama mekanı işletmecisi bakın neler diyor;

“Batman’a artık gereken değer verilsin. Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf ‘teki müze bir mücevher. Bunu pazarlamasını bilmemiz gerek. Son yıllarda Şanlurfa-Göbeklitepe nasıl kendisini ön plana aldıysa, Hasankeyf’in de çok güzel pazarlanması lazım. Bölgenin zengin müzesi Hasankeyf’te. Bu işle ilgili turizm acentelerinin kenti turizm destinasyonuna almaları gerekiyor. Turistler Batman’a geldiği zaman  sanki burası ‘kırmızı’ çizgiyle belirtilmiş. Buraya geldikleri zaman geçmişte bazı şeylere maruz kalacaklar gibi yanlış bir algı oluşturulmuş. Bunun bir an evvel kaldırmazı gerekiyor.”

Batman’daki otel işletmecilerin mesajını birlikte okuyalım;
“Geçmişte birileri burayla ilgili bir fikir ortaya atmış ve o fikre istinaden burada ‘kırmızı’ çizgiyle turizm destinasyonunu belirtmiş. Batman’ın Hasankeyf ilçesi başlı başına bir hazine. Malabadi Köprüsü, Çok gözlü Perpıra Köprüsü, Kozluk-Hazzo kalesi, Beşiri-Mor kuryakus Manastrı, Gercüş’teki taş konaklar önemli yerler…  Önemli tarihi dokunun olduğu o kadar yerler var ki hangisini anlatalım, bilemiyoruz. Rotadan ziyade bunun bir politika olması lazım. Tur operatörlerinin bu konuda dikkatlerinin çekilmesi gerek. Onların turistleri yönlendirmeleri gerek. ‘Ben turist olsam gelmem, korkarım.’ Sanki burada bir şey varmış gibi. Bunların kaldırılması lazım. Hasankeyf başta olmak üzere en azından haftanın bir-iki günü Batman’ın bazı ilçelerinin gezilmesi lazım. Batman’a bu alanda sahip çıkılırsa, işsiz insan sayısı azalır…”

TURİZMDE YERİMİZDE SAYIYORUZ
Evet turizmde bırakan gerilemeyi, yıllar öncesinin yerindeyiz.

“Batman neden GAP turunda yok” diyen bazı turizmci esnafı ‘tur’ operatörlerine sesleniyor;

“Batman’ın GAP turunda olmaması büyük bir eksiklik. Ufak tefek olumsuzluklar hiç bir yerde olmuyor mu? Her yerde oluyor. Antalya’sında olur Marmaris’in de olur, Bodrum’da olur, İspanya’da olur. Turizmin bütün kalplerinde olur.  Ama kalkıp bir şehrin genelini böyle değerlendirmek yazık, günahtır diyoruz. Batman olarak turizmde arzu edilen yerdeyiz. Türkiye’nin hiçbir yerinde Batman mutfağı kadar zengin bir mutfak yok. Batman’ın artık GAP güzergahında yer alması gerekiyor…”

Kısacası bu şehre olan ‘yanlış algı’yı ortadan kaldırmak gerekiyor.

Sağlıkla kalın…