Çok uzun yıllar önce, (örneğin 80’li yıllarda) bu kentin en cazibeli yeşil alanı Atatürk Parkı idi. O tarihlerde kent merkezinden uzakta olan, sadece gençlerin ve çocukların uğrak yeri olan Atatürk Parkı, çok sık bir ormandı.

Gap ve Bahçelievler mahallesinden, çevredeki yapılaşmalardan eserin olmadığı o günleri çok iyi hatırlıyorum.

12 Eylül askeri darbesi sonrasında bir dönem spor alanımızdı.

Uzakdoğu sporlarına, özellikle karateye büyük ilgim vardı. Uzun süre Beşevler, Bağlar, 19 Mayıs gibi mahallelerin o zaman çöl olan alanlarında amatörce karate çalışmıştım.

Batman’ın o dönem en hızlı karate hocası Merhum Ramazan Çetal’ın yardımcısı olarak bir grup arkadaşla karate sporunu yaparken, bazen kuytu yer olarak Atatürk Parkı’nı seçiyorduk. Ormanlık alanda çalışmalar yaptığımızda bazen etrafımızda meraklı kalabalıklar, izleyiciler toplanıyordu.

Zaman içerisinde Atatürk Parkı’ndaki olumsuz değişime tanık olduk. O güzelim ormanın yüzde 70’i gitti…

Kent gelişti, büyüdü. Yeşil dokusu hayli zarar görmesine karşın Atatürk Parkı bugün hala kentin en gözde alanıdır diyebilirim.

**

**

Atatürk Parkı hiçbir zaman bu kentin ve şahsımın gündeminden düşmedi. Bu parktaki kirliliklerin üzerine gidip, her dönemin belediye yöneticilerini uyardığım ve eleştirdiğim gibi, yeşil alanın büyütülmesi, genişletilmesi için de yoğun çaba göstermiş biriyim.

Atatürk Parkı’nın genişletilerek Emniyet Müdürlüğü’ne ait Çocuk Şube ile Orman İşletme binasının yerlerinin de yeşil alana dahil edilmesini ilk önce yazan, öneren ve bunun için dönemin il ve belediye yöneticileriyle görüşen biriyim diye düşünüyorum.

Bu meseleyi niçin mi yazıyorum?

Gazetemizde yer alan bir habere sevindiğim için. Önce o haberin özetini bilgilerinize sunayım: “Batman Çağdaş’a açıklamalarda bulunan Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin: ‘Atatürk Parkı’nın arkasındaki Çocuk Şube ve lojmanları ile hemen yanındaki Orman İşletme’ye ait lojmanlar için kurumlarla görüştük. Belediye olarak diyoruz ki, zaten binalarınız dökülüyor, göstereceğiniz yerde size bina yapacağız. Buraları Belediye’ye verin, biz de o alanları Atatürk parkına dahil edelim. Bu şekilde Atatürk Parkı 4’te 1 daha büyüyecek. Altına da otopark yapacağız. Aynısı yapabilirsek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin yeri için de düşünüyorum. Orada da lojmanlar var alabilirsek orayı da yeşil alana çevirmeyi istiyoruz. Kent merkezinde yeşil alan sayısını artırmak istiyoruz’ dedi.”

Evet, bu haberi çok önemsedim ve önemsiyorum. Belediye’nin yönetiminde kim olursa olsun, atanmış veya seçilmiş olmaları meselesini bir yana bırakıp, kent yararına olumlu çalışmalar kimden gelirse gelsin katkı sunmak istiyorum.

**

**

ÇOCUK ŞUBE, ORMAN İŞLETMESİ VE LOJMANLAR…

2009 yılında dönemin Valisi Ahmet Turhan ile dönemin Belediye Başkanı Necdet Atalay, Vali Hulusi Şahin’in bugün bahse konu ettiği mesele için uzlaşmıştı. Kaç kez o meseleyi yazdığım kamuoyunun ve okurlarımın malumudur.

En son tam beş yıl önce 20 Nisan günü bu köşede şu değerlendirmeyi yapmışım: “Yıllar önce bu iki alanın Atatürk Parkı’na dahil edilmesi için önerilerde bulunan biriyim. Dönemin Belediye Başkanı Nejdet Atalay ile Valilik ve Emniyet Müdürlüğü arasında bir uzlaşma olmuştu. Belediye, başka bir arsayı Emniyete vererek bahse konu alanı yeşil alan olarak halkın hizmetine sunacaktı. Belediye başka yerlerde polis lojmanı ve karakolu için Emniyet Müdürlüğüne ve Orman İşletmesine arsa hibe edecekti…

Sonraki zaman içerisinde fikirler değişecek, Emniyet sadece arsa takasına olumlu bakmayacak, lojman yapımı şartını da getirecekti.

Batman Atatürk Parkı’ndaki insan selini bir hatırlayınız. Mevcut yeşil alan ihtiyaca cevap vermekten uzaktır. Orman İşletme Şefliği zaten atıl ve verimsiz bir bina olarak o alanı işgal etmektedir. Yıllardır kaçak yakalanan odunların toplanma merkezi olarak kullanılıyor. Bu kentin gelmiş geçmiş Belediye Başkanları, Valileri ve Milletvekillerinin bu duruma hep seyirci kalmalarına doğrusu bir anlam veremiyorum. O güzelim alan kuru ve çürümüş odunların toplanma merkezi mi, yoksa halkın dinlenebileceği bir yeşil alan olarak mı değerlendirilmeli?

Emniyet Müdürlüğü’nün lojman ve çocuk şubesi bir oldu bittiye getirilip TOKİ’ye inşaat karşılığı devredilemez. Buna seyirci kalamayız, kalmayacağız. Batman’ın bu en merkezi yerinin betona değil, yeşil alana çevrilmesi için duyarlı olalım.”

Aradan epey zaman geçti. Hala Orman İşletme atıl durumda ve verimsiz binasıyla alan işgal ediyor. Vali Bey’in ifade ettiği gibi hizmet binası ve lojmanlar da dökülüyor. Kentin yeşil dokuya ihtiyacı var.

Bu hizmet gerçekleşirse hayırlı bir adım atılmış olunacaktır. Yeşil duyarlılığının daha da gelişmesi ve olumlu gelişmenin yeniden haber olarak basınımızda yer alması dileğimle bu adımı destekliyorum