*Batman Lisesi bir zamanlar bu şehirde ‘eğitim fakültesi’ ayarında kaliteli eğitim verirdi. Özellikle Gülpaşa Sezer’in kurucu Müdürlüğü’nü yaptığı dönemde Üniversiteyi yüzlerce öğrenci kazanmıştı. O zamanlar Türkiye’de derece yapan Batman Lisesi ‘Pilot’ eğitim yuvası seçilmişti…

*Dün de yazdık, bugün de değinmekte yarar var. Onlarca bürokratın yetiştiği o eğitim yuvasından mezun olanların çoğu hayalindeki mesleğiyle buluştu. Dün de bu sütunda konuk ettiğimiz eski liselerden duygu dolu mesajlar aldık. Bugün de bu köşede Batman’ın ilk Lisesi’nden birkaç kareye daha yer vermeyi görev bildik…

PİLOT LİSEYDİ
1968-69… Eğitim-öğretim yılında kurucu Müdürlüğü’nü Gülpaşa Sezer’in yaptığı Batman Lisesi, üniversiteye kazandırdığı öğrencilerle bölgede ‘en başarılı lise’ seçilmişti.

1970’li Yıllarda Batman’ın nüfusu 65 bin civarındaydı.

İki lisesi vardı ama iki lisesi de ‘Eğitim Fakültesi’ ayarındaydı.

Biri Batman Lisesi, diğeri ise Endüstri Meslek Lisesi…

O Lise’de yetişen öğrenciler, büyük başarılara imza atmıştı.

70’li Yıllarda bağlı olduğu Siirt’ten daha fazla öğrenciyi Üniversite’ye gönderen Batman Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nca da ‘pilot lise’ seçilmişti.

Yıl: 1973. Batman Lisesi eski binası önünde fotoğraf çeken karedeki simalar günümüzde ideallerindeki mesleklerine kavuştu.

Ziver Arslan TPAO emeklisi, Fikret Gündüz müteahhit, Fikret Olgun, Nizamettin Özlük TPAO emeklisi ve Turgut Doğan da uzun yıllar Batman’da muhasebecilik yaptı.

O beş simanın bazıları Batman’da, kimisi ise bu şehrin dışında ama o anı ölümsüzleştiren tarihi kare; o eğitim yuvasının yıllar öncesinden gençlere çok şeyler kazandırdığını gözler önüne seriyor.

GENÇLİK PARKINDA BATMANLI LİSELİLER
1976 Yılında üniversite sınavlarını için Ankara’nın yolunu tutan eski liseli gençler, modayı ne kadar takip ettikleri de kıyafetlerinden fark ediliyor.

Spor kıyafetleri tercih eden Batmanlı gençlerin, o zamanlar uzun paçalı İspanyol pantolonları da dikkat çekici.

Başkentteki Gençlik Parkı’nda siyah-beyaz kare çeken Batmanlı gençlerden Ziver Arslan, Fikret Güneş, Ferhan Olgun, Kesim Ceylan ve Kenan Güney, şıklıklarıyla yıllarca başkentte kalıyorlarmış gibi verdikleri poz tek kelimeyle mükemmel.

Fotoğraf karesine bakıldığında o gençlerin yıllarca Ankara’da oturuyorlarmış gibi bir havaları var.

LİSE’DE YILDIZ FUTBOLCU YETİŞTİ
Batman Lisesi’nin futbol takımı ise bir zamanlar sınıflar arası müsabakalarda en iyi oynayan öğrencilerden oluşurdu.

Yıl 1975. Batman Endüstri Meslek Lisesi futbol sahası aynı zamanda okulların turnuva maçlarına sahne olurdu.

Batman Lisesi’nde eğitim gören gençlerin, spor branşları arasında en fazla ilgi gösterdikleri alan futboldu.

Batman Lisesi eski öğrencilerinden Aydın Gündüz, Ramazan Baldak, Kenan Güney, Ferhan Olgun, Orhan Eren ve Ziver Arslan’dan oluşan Batman Lisesi futbol takımı, o dönemler Endüstri Meslek Lisesi karmasını yenmeyi başarmıştı.

Bir zamanlar Mili takım formasını giyin Orhan Kapucu, Diyarbakırspor eski futbolcusu Çetin İnsel, Batman Petrolspor’lu eski futbolculardan Tarık Yurttaş, Nevzat Fırat, İlhan Erken ve Ayhan Demirhan da EML’nin bu sahasında yetişmişti.

BU ŞEHRİ PETROL VAR ETTİ AMA…
Evet Türkiye’de ‘petrol’ denince ilk akla gelen yer: Batman oluyor.

Batman, 14 haneli küçük bir ‘İluh’ köyü iken kısa bir sürede petrolün sağladığı ekonomik büyümeyle birlikte ‘Büyük şehir’e doğru yol alıyor.

Batman’da petrol sektörleri şimdilerde eski gücünden uzak.

Bir zamanlar TPAO, TÜPRAŞ Rafinerisi, Botaş ve İpragaz dolum tesisleri şehre hayat verirdi.

Hızlı gelişmenin olduğu 80 ve 90’lı yıllarda, iş gücü, çevre ve insan potansiyeliyle enerji ve ulaşım açısından Batman, çok daha iyi yerdeydi.

Batman ‘İl’ olduğu 1990’dan sonra büyük göç dalgasıyla karşılaştı. Şehir merkezi işsizlerle dolup taştı. Zamanında teşvik kredileri değerlendirmiş olsaydı, bu şehir bugün çok daha iyi konumda olurdu.

Kısacası; Batman Lisesi’nin 70’li yıllarda bu şehre kimlik kazandıran bir eğitim yuvası olduğu gerçeği önümüzde duruyor…

Kalın sağlıcakla…